Kai nenori, visi darbai sunkūs

Kai nenori, visi darbai sunkūs

Prasidėjus pavasariui, darbo biržose gerokai išaugo darbo vietų pasiūla. Sezoninių darbuotojų poreikis kovo mėnesį, palyginti su vasariu, išaugo beveik dvigubai - įregistruota 3,1 tūkst. darbo vietų. Tačiau kai kurie darbdaviai skundžiasi nesurenkantys iš kelių aplinkinių savivaldybių nė 100 sezoninių darbuotojų.

Dzūkų darbas nevilioja

Daugiau nei dešimtmetį vynuoginių sraigių perdirbimu besiverčiančios bendrovės „Hesona“ vadovas Viliumas Malinauskas „Vakaro žinioms“ sakė, kad sezono metu įmonėje įdarbina net 80 metų sulaukusius senjorus. Mat šie žmonės įpratę dirbti visą gyvenimą ir darbas jiems yra vertybė, o iš oficialių bedarbių vos vienas kitas sutinka padirbėti sraigių rūšiavimo ir apdorojimo padalinyje.

Šį pavasarį Druskininkų pašonėje įsikūrusiai įmonei vietos darbo birža galėjo pasiūlyti tik apie 20 sezoninių darbuotojų, o poreikis - daugiau kaip 100.

„Renkame žmones iš viso svieto, - atsidūsta V.Malinauskas. - Samdome autobusus ir vežamės darbininkus iš Alytaus, Merkinės, Seirijų, Leipalingio, šiemet jau teks ir Lazdijus pasiekti. Ryte atvežame, vakare išvežiojame. O iš vietinių niekas nenori... Valdžia taip išmokė - apdalina pašalpomis ir žmonės laimingi. Kam jiems dirbti, jeigu ir taip gerai...“

Verslininkas mielai priimtų į darbą moksleivius vasaros atostogų metu, net ir jaunesni galėtų po pusdienį padirbėti, jei tik norėtų. Bet kuo toliau, tuo mažiau norinčių užsidirbti, nors „Hesonos“ siūlomas atlyginimas sezoniniams darbuotojams lenkia minimalius 300 eurų.

„Mokame kur kas daugiau, nes už minimalią algą šiais laikais jau niekas nenori dirbti, - teigė V.Malinauskas, o paklaustas, ar sraigių apdorojimas sunkus darbas, juokėsi: - Paimi kiekvieną sraigę, iš kiauto ištrauki mėsytę, įdedi į dubenį ir viskas - tas sunkus darbas sveria 7-10 gramų. Bet kai nenori dirbti, visi darbai labai jau sunkūs.“

Pajūris laukia virėjų

Prasidedant pavasario darbų sezonui labiausiai darbo rankų poreikis augo žemės ūkyje, miškų ūkyje, medelynuose, statybose. Kovą šalies darbdaviai Lietuvos darbo biržos duomenų bazėje buvo įregistravę 29,2 tūkst. laisvų darbo vietų - trečdaliu daugiau negu vasarį. Per mėnesį iš viso įdarbinta 16,9 tūkst. žmonių, iš jų 2,2 tūkst. pagal terminuotas darbo sutartis.

Atšilus orams, miškų urėdijose prasidėjo medelių sodinimas. Šakių miškų urėdijoje sodinukams rūšiuoti ir jiems sodinti įdarbinta beveik 60 bedarbių, Panevėžio miškų urėdijoje - apie 20 pagalbinių darbininkų.

Nuo gegužės, kaip įprasta, auga sezoninių darbuotojų poreikis pajūryje. Jau dabar Klaipėdos teritorinė darbo birža gali pasiūlyti 65 laisvas darbo vietas sezoniniam darbui - virėjų, barmenų, padavėjų, vairuotojų, klientų aptarnavimo skyriaus padėjėjų, pagalbinių darbininkų virtuvėje, pardavėjų kasininkų, plataus profilio statybininkų, stalių.

Pasak Klaipėdos teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vyr. specialistės Jurgos Narkuvienės, ypač didelės galimybės įsidarbinti vasaros sezonui atsiveria virėjams, nors kvalifikuotų šios profesijos atstovų poreikis fiksuojamas nuolatos.

Sezoniniai darbai labiau domina studentus ir moksleivius, tačiau darbdaviai labiau linkę tokių darbų pasiūlyti studentams.

„Nors darbo rinkoje jaučiamas darbuotojų trūkumas, moksleiviams įsidarbinimo galimybės vasaros sezonui nėra labai didelės“, - teigė J.Narkuvienė.

Pinigų upės neplaukia

Peržvelgus darbdavių skelbimus įvairiuose interneto portaluose matyti, kad už kvalifikacijos nereikalaujantį sezoninį darbą galima tikėtis tik minimalaus atlyginimo. 300 eurų per mėnesį siūloma mokėti pagalbiniams ūkio darbininkams, gyvulių šėrėjams, daržų ravėtojams, šiltnamių prižiūrėtojams. Tiesa, dauguma ūkininkų siūlo apgyvendinti, dalis - ir nemokamai maitinti.

Pajūrio kavinėse, kurių šeimininkai per vasarą susirenka didžiąją dalį metinių pajamų, indų plovėjams, padavėjams didelės darbo patirties reikalavimai nekeliami, svarbiausia sąlyga - pilnametystė, noras dirbti. Tiesa, pretendentams į padavėjus privalumą suteikia darbo su kasos aparatu įgūdžiai ir užsienio kalbų mokėjimas - anglų, vokiečių, o ypač pageidaujama rusų kalbos. Šiems darbuotojams siūlomi 400-600 eurų atlyginimai, o už indų plovimą - tik minimali alga.

Virėjams, picų kepėjams, barmenams reikalavimai aukštesni - pageidaujama bent vienų metų darbo patirties, darbų saugos išmanymo ir kt. Palangoje barmenai kviečiami dirbti už 340-600 eurų, virėjai už 500-1000 eurų, Šventojoje mažiausia siūloma alga - 400 eurų. Vienas Neringos restoranas kviečia virėjus ir virėjų padėjėjus dirbti jau nuo gegužės vidurio iki rugpjūčio pabaigos ir žada mokėti nuo 700 iki 1200 eurų už mėnesį. Be to, garantuoja apgyvendinimą, maitinimą bei kompensuoti kelionių į darbą ir iš darbo išlaidas. Mat dirbti antroje pamainoje teks iki 23 val. vakaro.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder