Jonavos rajone - dar vienas klasikinio kiaulių maro židinys

Jonavos rajone - dar vienas klasikinio kiaulių maro židinys

Jonavos rajone patvirtintas dar vienas klasikinio kiaulių maro židinys. Pratęsiamas draudimas įvežti į Lietuvą ir išvežti iš šalies kiaules.

Jonavos rajono Žeimių seniūnijos Juškonių kaime esančioje Pauliukų žemės ūkio bendrovei priklausančioje kiaulių fermoje, kurioje auginama 12 516 kiaulių, laboratoriniais tyrimais patvirtintas klasikinis kiaulių maras, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Apie nustatytą klasikinio kiaulių maro atvejį informuota Europos Komisija, Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacija, kaimyninių šalių veterinarijos tarnybos. Aplink ligos židinį 3 km ir 10 km spinduliu nustatytos atnaujintos apribojimų zonos. Toliau imami kiaulių ir šernų mėginiai, vykdomi tyrimai.

Kiaulių laikytojai privalo sugriežtinti biosaugos priemones - reguliariai drėkinti dezinfekcinius barjerus ir dezinfekcinius kilimėlius dezinfekciniu tirpalu, kuris veiktų klasikinio kiaulių maro virusą, nuolat vykdyti graužikų kontrolę, neįsileisti į kiaulių laikymo vietas ten nedirbančių asmenų ar transporto priemonių ir imtis visų priemonių, kurios užkirstų kelią užkrečiamųjų ligų sukėlėjų patekimui, teigiama VMVT pranešime.

Liepos 6-9 dienomis VMVT kvietimu Lietuvoje lankėsi Europos Komisijos klasikinio kiaulių maro ekspertas.

Ekspertas lankėsi VMVT, Nacionaliniame maisto ir veterinarinės rizikos vertinimo institute, Jonavos VMVT, UAB "Beržų kompleksas" Šilų kaime ir UAB "Miva" Liutkūnų kaime esančiuose kiaulių ūkiuose, kuriuose buvo nustatyti klaikinio kiaulių maro židiniai.

Dėl viruso patekimo kelių ekspertas iškėlė kelias hipotezes, tačiau pabrėžė, kad tai tik teorija, kadangi nėra nei patvirtinančių, nei paneigiančių faktų. Klasikinio kiaulių maro viruso patekimo šaltinis vis dar nėra žinomas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder