Išlaidos terminalui kelia grėsmę "Achemai"?

Išlaidos terminalui kelia grėsmę "Achemai"?

"Achemos" vyriausiasis teisininkas Rytis Budrius teigia, kad bendrovė niekada nekvestionavo suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo projekto ir jo indėlio į Lietuvos energetinį saugumą, tačiau pabrėžia, kad prievolė mokėti už terminalo išlaikymą yra neteisinga, nes "Achema" dujų iš Klaipėdos neperka.

Nuo 2013 m. "Achema" už SGD terminalo eksploatavimą, įskaitant ir saugumo dedamąją, yra skolinga beveik 16 mln. eurų. Nors trąšas gaminanti įmonė iš terminalo dujų neperka, SGD infrastruktūros išlaikymui reikalingi mokesčiai skaičiuojami nuo suvartojamo dujų kiekio, nepriklausomai nuo pirkimo šaltinio. Pati "Achema" savo reikmėms suvartoja beveik pusę gamtinių dujų Lietuvoje, todėl turėtų apmokėti ir pusę SGD eksploatavimo išlaidų.

Pasak R. Budriaus, vienam subjektui padengiant pusę terminalo išlaikymui reikalingų išlaidų, finansinė grėsmė kiltų ne tik "Achemai", bet ir Jonavos bei Kauno regionams. Teisininko teigimu, terminalas reikalingas šilumos, elektros ir buitinių dujų vartotojų energetiniam saugumui užtikrinti.

"Achema" perka žaliavines dujas trąšų gamybai ir mūsų veikla savo esme niekaip nėra susijusi su energetiniu saugumu", - sako R. Budrius. - Galiausiai šiuo metu "Achema" iš terminalo nėra gavusi nei vieno kubinio metro dujų, o jau yra verčiama mokėti".

Anot teisininko, "Achema" savo produkcija konkuruoja pasaulinėje rinkoje, į biudžetą kasmet sumoka apie 40 mln. eurų mokesčių, todėl valstybė elgiasi neatsakingai, bandydama smarkiai didinti mokestinę naštą.

"Achemai" apskundus SGD terminalo išlaikymo tvarką, šiuo metu Konstituciniame Teisme nagrinėjamas Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatyto SGD mokesčio (pavadinto "saugumo dedamąja") teisėtumas ir pagrįstumas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder