Gyventojų skolos kraunamos ant verslininkų pečių?

Gyventojų skolos kraunamos ant verslininkų pečių?

Respublikos gatvės 7-ajame name – vadinamame bendrabučiu – pirmąjį aukštą seniai „okupavo“ verslininkai. Visos ten buvusios gyvenamosios patalpos yra virtusios komercinėmis. Kiekvienos jų savininkas įsirengė atskirą įėjimą, įsirengė savo komunikacijas. Tačiau praėjusių metų pabaigoje verslininkai, gavę paskutiniųjų dviejų mėnesių sąskaitas, švelniai tariant, žagtelėjo: namą administruojančio Tauragės butų ūkio įvardinta paslaugų suma šoktelėjo kone dvigubai.

Vienai verslininkių esą buvo paaiškinta, kad mokesčiai padidėjo dėl to, jog gyventojams buvo suremontuota laiptinė, kuria pirmojo aukšto šeimininkai nė nesinaudoja. Butų ūkio direktorė Edita Vaitkutė-Zinkė dievagojasi nė su vienu verslininku šiuo klausimu nesikalbėjusi ir kviečia juos susitikti.

Minimas bendrabutis yra vienas daugiausiai mieste įsiskolinusių daugiabučių. Butų ūkio vadovė E.Vaitkutė-Zinkė dėl kilusio nesusipratimo iš dalies kaltina pačius daugiabutyje įsikūrusius verslininkus. Pastarieji sunerimo, kai jiems viena po kitos ėmė plaukti vis didėjančios komunalinių paslaugų sąskaitos.

Sąskaitos padvigubėjo

– Anksčiau Butų ūkio siunčiamose sąskaitose būdavo rašoma, kad mokame už administravimą, už nuolatinę techninę priežiūrą ir kaupiamąsias lėšas. Iš viso per mėnesį sumokėdavau apie 47–48 litus. Tačiau lapkritį turėjau mokėti jau 73 Lt, o gruodį – net 78 Lt. Aiškinausi situaciją Butų ūkyje. Man buvo paaiškinta, kad mokesčiai padvigubėjo dėl to, kad namas neturi kaupiamųjų lėšų, o teko remontuoti bendrabučio gyventojams laiptinę. Nesuprantu, kodėl laiptinės remonto išlaidos priskiriamos ir pirmajame aukšte įsikūrusiems verslininkams?

Juk mes laiptine visiškai nesinaudojame – turime kiekvienas savo atskirus įėjimus, juos prižiūrime ir net šaligatvius trinkelėmis grindžiame. Niekas mums už tai nesumoka. O va, kai reikia gyventojų gerovę kelti, mūsų nė neatsiklausę mokesčiais apkrauna. Manau, kad tai savivaliavimas ir to neturėtų būti. Net jeigu galvojama, kad turime prisidėti prie vienokio ar kitokio remonto, apie tai reikėtų kalbėti iš anksto, o ne siųsti sąskaitas už jau atliktus darbus, apie kuriuos mes nieko nežinojome, – piktinosi pirmojo aukšto verslininkės.

Viena jų paaiškino, kad Butų ūkyje į šias replikas esą buvo atsakyta, jog Butų ūkio darbuotojai neturi laiko supažindinti visų butų savininkų su išlaidų sąmatomis.

Niekas nesikalba

– Vienintelį kartą buvau pakviesta į bendrą namo gyventojų susirinkimą. Tąsyk kalbėta apie būtinybę keisti namo stogą. Manau, kad tokie susirinkimai, kai kalbama apie visų butų papildomą apmokestinimą, turėtų vykti dažniau, – sakė verslininkė Danutė.

– Jeigu kalbėtume apie namo, jo teritorijos priežiūrą, situacija – apgailėtina. Juk negalime į kiemą net savo automobiliu įvažiuoti – tokios čia gilios duobės. Todėl statome mašinas prie namo gatvės pusėje ir užimame klientams skirtas vietas. O juk kol namo gyventojai išvykę į darbus, kieme kuo puikiausiai galėtų stovėti mūsų automobiliai, – guodėsi verslininkė Daiva.

Tiesa – čia pat

Butų ūkio direktorė E.Vaitkutė-Zinkė davė garbės žodį, kad ji nė su kuo iš verslininkų, įsikūrusių Respublikos g. 7-ajame name, nesikalbėjo ir dėl padidėjusių mokesčių nesiaiškino.

– Man apskritai nesuprantama, kodėl reikia viską aiškintis per laikraštį. Argi nebūtų paprasčiau užeiti ir situaciją sužinoti iš pirmų lūpų? Kam reikalinga ieškoti sensacijos, kur jos nėra? Juk tie verslininkai kuo puikiausiai žino, kokiame name patalpas įsigijo. Ne veltui čia buvę butai kainavo labai pigiai. Namas nuo seno yra vienas prasčiausių Tauragės mieste. Kaupiamųjų lėšų šis bendrabutis ne tik kad neturi – jis skendi skolose. Iš viso bendrabučio gyventojai skolingi 16 776 litus. O mums auditas yra pasakęs, kad daugiau klimpti į skolas daugiabučiams negalime leisti. Todėl, kai atliekami vienokie ar kitokie darbai, sąskaitos didėja. Čia tikrai nekalbame apie gyventojų naudojamas laiptines. Pastarosios tvarkomos atskiru gyventojų prašymu, iš jų pačių lėšų.

O minėtais mėnesiais sąskaitos šoktelėjo dėl to, kad lapkričio mėnesį buvo valyta kanalizacija bei šilumokaitis (421,85 Lt). Padalinus visiems butams išėjo po 14 centų vienam kvadratui daugiau, spalio mėnesį sąskaitos išaugo 7 ct/kv.m, šį mėnesį gautos sąskaitos taip pat bus didesnės – teks primokėti 5 ct/kv.m. Visi įkainiai yra tiksliai įvardinti ir segami į kiekvienam daugiabučiui skirtą segtuvą. Tad tikrai kviečiu gyventojus bei verslininkus nepatingėti, o išsiaiškinti situaciją patiems ir tiesiogiai: užsukite į Butų ūkį, pasikalbėsime ir, esu tikra, viskas taps kur kas aiškiau nei bandant rasti teisybę per spaudą, – aiškino E.Vaitkutė-Zinkė.

Viskas gyventojų rankose

Pašnekovės teigimu, kaupiamosios lėšos kiekviename daugiabutyje kaupiamos vienodai, bet išleidžiamos skirtingai. Mat sukauptos lėšos priklauso nuo butų kvadratūros (renkama po 16 ct/kv.m), o išlaidos – nuo kvadratūros, nuo pastato senumo ir būtinybės jį remontuoti, nuo gyventojų mokumo. Respublikos g. 7-ajame name, pasak E.Vaitkutės-Zinkės, nemokių gyventojų labai daug. Daug buvusių nemokių ir skolas palikusiųjų jau iškeliavo į Amžinybę. Tačiau direktorė garantavo, kad jokios gyventojų skolos neperrašomos mokiesiems arba verslininkams.

– Kitą mėnesį, kad gyventojams būtų aiškiau, už ką jie moka, paprašysiu buhalterės sąskaitoje nurodyti mokėjimo paskirtį aiškiau, – vakar sakė Tauragės butų ūkio direktorė.

Anot jos, gyventi būtų kur kas paprasčiau, jeigu patys gyventojai ar pastate įsikūrę verslininkai stengtųsi bendromis jėgomis pakelti savo pačių gerovę. Deja, jos darbo patirtis liudija, kad gerovė rūpi toli gražu ne visiems – kai kas linkę sukurtą gėrį kuo greičiau išnaikinti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder