Evaldas Gustas: naikinant ir supaprastinant licencijų išdavimą bus sutaupyta daugiau kaip 10 mln. litų

Evaldas Gustas: naikinant ir supaprastinant licencijų išdavimą bus sutaupyta daugiau kaip 10 mln. litų

Iki gegužės 1-osios institucijos pagal kompetenciją turės parengti teisės aktų pakeitimų projektus, kuriais būtų atsisakyta nebūtinų, nebeaktualių ar perteklinių licencijų, mažesnės rizikos veiklų licencijos pakeistos į deklaracijas ir supaprastinta daugelio licencijų išdavimo tvarka. Šis sprendimas padės įgyvendinti siekiamą tikslą - pereiti prie sumaniojo licencijų išdavimo, taikyti tik būtinus ir proporcingus reikalavimus verslininkams ir taip sumažinti administracinę naštą verslui ir valstybei bei skatinti užimtumą.

Pasak ūkio ministro Evaldo Gusto, šių pokyčių naudą pajus ne tik verslininkai, bet ir valstybė - per metus bus sutaupyta daugiau nei 10 mln. litų, nes tiek valstybei kainuoja siūlomų keisti ir naikinti licencijų išdavimo kaštai.

Kad veiklą norintiems pradėti verslo atstovams nereikėtų laukti 30 dienų, Ūkio ministerijos siūlymu nuspręsta 52 rūšių licencijas pakeisti verslą mažiau ribojančia priemone - pranešimu (deklaracija). Įsigaliojus naujiems teisės aktams verslininkas galės pradėti vykdyti veiklą jau kitą dieną nuo pranešimo (deklaracijos) apie planuojamą pradėti nerizikingą veiklą pateikimo institucijai dienos.

Pakeitus licencijas deklaracijomis, bus išvengta laukimo kaštų. Pavyzdžiui, Ūkio ministerijos skaičiavimais, jei ūkio subjektams, siekiantiems verstis odontologinės priežiūros įstaigos veikla, veterinarijos praktika ar teikti apgyvendinimo paslaugas, licencijos nereikėtų laukti 30 dienų, per metus jie galėtų papildomai gauti 15,86 mln. litų pajamų.

Taip pat Ūkio ministerija siūlo atsisakyti 10 rūšių licencijų kaip perteklinių ar nepagrįstų, ir pateikė pastabų dėl dar 160 rūšių licencijų, siūlydama supaprastinti, palengvinti jų išdavimo tvarką.

Vidutiniškai per metus Lietuvoje išduodama daugiau kaip 180 tūkst. licencijų. Licencijų, kurias siūloma keisti deklaracijomis, vidutiniškai per metus išduodama 13 tūkst. 800, o siūlomų naikinti licencijų - apie 860.

Ūkio ministerija pateikė pasiūlymų įvertinusi 12 ministerijų ir Lietuvos banko pateiktą informaciją apie 423 rūšių licencijas. Sausio mėnesį vykusiame Viešojo valdymo tobulinimo komisijos posėdyje ir vasario mėn. vykusiame Vyriausybės posėdyje buvo pritarta šiems Ūkio ministerijos pasiūlymams.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder