Europos Parlamentas siūlo skatinti šeimos verslą

Europos Parlamentas siūlo skatinti šeimos verslą

Lietuva savo teisyne net neturi šeimos verslo apibrėžimo ir apie jį mažai šneka. Europos Parlamentas į šią verslo rūšį prašo atkreipti daugiau dėmesio. Tarp siūlymų - ir mažesni mokesčiai tokių verslų plėtrai.

Politikai pastebi, kad Europoje per mažai dėmesio skiriama šeimos verslui, kuris sudaro net 70 proc. visų Senojo žemyno verslų.

"Visi žinote tokias garsias įmones kaip "Heineken", "Lego" ir kitas. Tai yra kokybišką produkciją kuriantys ir gerai žinomi gamintojai, kurių bendras bruožas - šeimos verslas. Be didžiųjų įmonių, visoje Europoje egzistuoja apie 14 milijonų ilgamečių šeimos verslo įmonių. Joms būdinga, kad jos veikia tvariai, verslas paveldimas, į darbuotojus žiūrima su didele socialine atsakomybe, jie lieka savo regione, kur ir atsirado. Tai svarbus aspektas kalbant apie Europos Sąjungos konkurencingumą. Stabilumas, naujovės ir augimas šeimos verslo įmonėse prisideda prie ES ūkio augimo", - akcentavo pranešimą pristačiusi vokietė Angelika Niebler.

Politikė aiškino, kad daugelis verslų - mažos ir vidutinės įmonės. Likę didieji verslininkai (su 500 ir daugiau darbuotojų), anot A. Niebler, Europoje susiduria su nepaslankiu biurokratiniu aparatu, negali gauti paramos, skirtos mažam ir vidutiniam verslui. Be to, visų dydžių šeimos verslai susiduria su paveldėjimo bėda - tiesiog nebelieka kam perleisti verslo.

Esą reikėtų keisti apibrėžimus ir į didelius šeimos verslus žiūrėti ne kiekybiniu, bet kokybiniu aspektu.

"Šeimos verslo įmonės turi didesnę nuosavo kapitalo dalį ir prisideda prie stabilesnės ekonominės situacijos. Turime į tai atsižvelgti apmokestindami šias įmones ir mažinti mokestinę naštą. Šias bėdas spręsti turėtume pradėti nacionaliniu lygmeniu, bet reikalinga ir geroji patirtis europiniu lygmeniu", - siūlymus teikė politikė.

Kad dėmesys atkreipiamas į šeimos verslą, džiaugėsi ir slovakė Anna Zaborska.

"Tai yra atsakingo verslo atstovės, ir joms priklauso tam tikros laisvės, apie kurias šnekama Didžiojoje Laisvių Chartijoje. Turime užtikrinti šias teises ir ypač palaikyti šeimos verslą ekonomiškai silpnesniuose regionuose, kadangi taip kuriamos darbo vietos ten, kur yra itin didelis jaunimo nedarbo lygis", - aiškino A. Zaborska.

Diskusijos dalyviai taip pat aiškino, jog būtina mažinti tokių įmonių administracinę naštą, tokiems verslininkams užtikrinti tinkamą draudimą ir pensijų planus, taip pat spręsti paveldėjimo problemą.

Skaičiuojama, kad per 70 proc. Europos įmonių yra šeimos verslai, o juose dirba 40-50 proc. žemyno dirbančiųjų. Esą problemas būtų galima spręsti kuriant geresnę verslo aplinką ir steigiant ES finansavimo programas - keliant jaunesnių šeimos narių kvalifikaciją ir kita.

Nors šeimos verslas pastaruoju metu Europoje įgauna vis didesnę svarbą ir yra laikomas ekonomikos varikliu, Lietuvoje šia tema šnekama mažai. Įdomu ir tai, kad Lietuvos teisėje "šeimos verslo" apibrėžimo išvis neegzistuoja. Dėmesį į šeimos verslą Lietuvoje atkreipė ES, skirdama struktūrinių fondų paramą būtent tokiai verslystei vystyti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder