Europos parlamentarai nepritarė kraštutinėms Tabako direktyvos nuostatoms

Europos parlamentarai nepritarė kraštutinėms Tabako direktyvos nuostatoms

Šiandien (birželio 21 d.) Liuksemburge vyksta paskutinis Airijos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai metu organizuojamas Užimtumo, socialinės politikos, sveikatos ir vartotojų reikalų tarybos (EPSCO) posėdis. Dieną prieš EPSCO ministrų posėdį už Tabako direktyvos klausimą atsakingi parlamentarai išreiškė griežtą nepritarimą planuojamiems kraštutiniams tabako gaminių suvaržymams, rašo Europolitics.

„Naujosios Tabako direktyvų nuostatos privalo padėti mažinti tabako vartojimą ir užkirsti kelią jaunuolių galimybėms pradėti rūkyti. Tačiau visos priemonės turi būti labai griežtai pasvertos, kad nesužlugdytų Europos tabako gamintojų. Šiai dienai numatytos Tabako direktyvos nuostatos akivaizdžiai skatins kontrabandos srautus iš trečiųjų šalių ir turės labai stiprų neigiamą ekonominį ir socialinį poveikį visoms ES šalims“, – argumentavo Europos Parlamento socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos narys Csaba Sándor Tabajdi (Vengrija).

EPSCO posėdyje aptarinėjamos pagrindinės šių dienų aktualijos: jaunimo užimtumo, lyčių pusiausvyros, tabako gaminių vartojimo ir tvarių sveikatos priežiūros sistemų ateities klausimai. Svarstymų išvakarėse Tabako direktyvos klausimu Europos Komisija ir ES Taryba sulaukė kategoriško parlamentarų įspėjimo, jog jie nepritaria kraštutinėms Tabako direktyvos nuostatoms.

Svarstymui pateiktoje Tabako direktyvoje buvo numatyta, jog nuo 2015 metų plonos ir mėtinės cigaretės ES šalyse būtų visiškai uždraustos, cigarečių pakelių išvaizda ir parametrai neturėtų jokių skiriamųjų ženklų, o tabako pardavimo vietose nebūtų naudojama reklama. Prieš šį sprendimą pasisakė visi penki už Tabako direktyvą atsakingi – Teisės reikalų, Tarptautinės prekybos, Žemės ūkio ir kaimo plėtros, Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos, Vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos – komitetai.

Nors komitetai nepritaria anksčiau išvardytiems apribojimams, daugiau nei pusė jų narių palaiko siūlymą, kad visoje ES cigarečių pakeliai būtų paženklinti įspėjamaisiais ženklais apie rūkymo žalą.

Nuo liepos 1 dienos Lietuvai perėmus iš Airijos pirmininkavimą ES Tarybai, Tabako direktyva toliau bus svarstoma Lietuvos pirmininkavimo metu. Lietuva nacionalinės pozicijos Tabako direktyvos klausimu dar nėra suformavusi.

Persvarstant 2001 metais priimtą Tabako direktyvą, numatoma ir daugiau pakeitimų. Pavyzdžiui, elektronines cigaretes, kuriose nikotino yra daugiau negu tam tikras nustatytas kiekis, būtų galima teikti rinkai tik gavus leidimą prekiauti jomis kaip medikamentais. Planuojama, kad įspėjimai apie pavojų sveikatai ant cigarečių ir sukamosioms cigaretėms skirto tabako pakuočių būtų didesni ir labiau krintantys į akis. Taip pat būtų uždraustos cigaretės, cigaretėms sukti skirtas tabakas ir bedūmiai tabako gaminiai su būdingo kvapo ar skonio (pavyzdžiui, vanilės, šokolado arba ananasinio kokteilio) medžiagomis. Būtų griežčiau tikrinamas tabaką internetu perkančių asmenų amžius, o internetu prekiaujantys mažmenininkai privalėtų pranešti apie savo veiklą. Siekiant, kad Europos Sąjungoje būtų vartojama mažiau nelegalių produktų, planuojama įdiegti stebėjimo ir sekimo sistema.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder