Dėl NPD didinimo sutariama, o dėl PVM lengvatos laukia diskusijos

Dėl NPD didinimo sutariama, o dėl PVM lengvatos laukia diskusijos

Artėjant Politinei tarybai Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad nėra prieštaraujančių siūlymui nuo kitų metų didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), tačiau diskusijose dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) jis palaikytų lengvatą tik šviežiai ir šaldytai mėsai.

Tuo Vyriausybės vadovui teks antradienį įtikinti "darbiečius", kurie siūlo iki 5 proc. mažinti PVM būtiniausių produktų krepšeliui.

Pasak Ministro Pirmininko, Finansų ministerijos atlikta galimo PVM bendro tarifo mažinimo 1 proc., tai yra nuo 21 iki 20 proc., ir NPD didinimo poveikio gyventojų pajamoms analizė rodo, kad didžiausią poveikį gyventojų pajamoms darytų būtent NPD padidinimas.

"Čia jau yra tvirtai Vyriausybėje sutarta ir pritarta finansų ministro pateiktiems pasiūlymams, kurie bus teikiami kartu su 2017 m. valstybės biudžeto įstatymo projektu, didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį nuo 200 iki 310 eurų, kas leistų žmonėms, kurių darbo užmokestis siekia iki 1024 eurų, sumažinti mokestinę naštą. (...) Tokiu būdu realios pajamos per mėnesį padidėtų apie 17 eurų", - sakė A. Butkevičius.

Taip pat Premjeras nesitiki didelių diskusijų dėl NPD už kiekvieną vaiką didinimo.

"Kitas pasiūlymas, kuriam, aš manau, irgi niekas neprieštaraus, kad už kiekvieną vaiką NPD būtų didinamas nuo ateinančių metų nuo 120 iki 200 eurų, ir čia nebūtų atsižvelgiama į šeimos pajamas", - sakė A. Butkevičius.

Tuo tarpu PVM lengvatos klausimu Premjeras palaiko tik siūlymą dėl šviežios ir atšaldytos mėsos. Anksčiau buvo siūlyta, kad šviežiai ir atšaldytai mėsai galėtų būti taikomas lengvatinis 5 ar 9 proc. PVM tarifas.

"Būtų teisingiausia PVM lengvata šviežiai ir atšaldytai mėsai, nes tai yra naudojama ir gaminant maisto produktus, ir manome, kad maisto produktų kainos parduotuvėse irgi turėtų sumažėti priėmus pataisą", - sakė A. Butkevičius.

Pasak Premjero, jei tokia lengvata poveikio kainoms neturėtų, jos būtų atsisakyta.

"Turėtų būti vykdomas monitoringas pusę metų, ir jei matytume, kad kainos (...) nemažėtų, tai lengvatos atsisakytume", - sakė A. Butkevičius.

Į Politinę tarybą Seime valdantieji šių klausimų aptarti rinksis antradienį popiet.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder