Dėl jautienos pertekliaus ūkininkai kas mėnesį patiria milijoninius nuostolius

Dėl jautienos pertekliaus ūkininkai kas mėnesį patiria milijoninius nuostolius

Dėl Rusijos įvesto maisto produktų embargo ir susidariusio mėsos pertekliaus mėsinius jaučius ir karves auginantys ūkininkai kas mėnesį praranda apie 10 milijonų litų pajamų. Jautienos suvartojimą šalies viduje norintys paskatinti augintojai ir verslininkai apeliuoja į šios mėsos maistines savybes ir naudą sveikatai, tačiau teigia, kad stipriai sumažinti jautienos kainų neleidžia ūkininkavimo ir gamybos sąnaudos.

Eksportuotojai skaičiuoja, kad 2012 m. į Rusiją jautienos buvo išvežama už 210 mln. litų, 2013 metais prasidėjus ribojimams apimtys krito iki 120 mln. litų. Pirmus aštuonis šių metų mėnesius jautienos į Rusiją išvežta už 85 mln. litų, o nuo rugsėjo ši Rytų rinka visiškai užsivėrė.

Mėsos vartojimo tendencijos šalyje šiuo metu jautienai nepalankios.

Kiekvienas lietuvis per metus vidutiniškai suvalgo 43 kg kiaulienos, 21 kg vištienos ir tik 4 kg jautienos. Vakarų Europoje įprastas jautienos suvartojimas šiuo metu siekia 10-15 kg per metus.

"Šiuo metu Lietuvoje jautienos pagaminama kur kas daugiau, nei suvalgoma. Mėsos gaminimo kaštai nebepadengia savikainos, todėl ūkininkams kyla išgyvenimo klausimas", - sako Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas.

J. Talmanto teigimu, embargas labiausiai paveikė neveislinių raguočių augintojus, tuo tarpu aukščiausius kokybės standartus atitinkanti jautiena, kaip ir anksčiau, gabenama į Vakarų Europos šalis. "Krekenavos agrofirmos" generalinis direktorius Linas Grikšas pažymi, kad nekokybiška jautiena Lietuvoje apskritai neegzistuoja, skiriasi tik jos standartai.

"Visa jautiena yra kokybiška, ji tik pritaikyta skirtingiems poreikiams", - sako L. Grikšas.

Prekybos tinklo "Maxima" komunikacijos vadovė Renata Saulytė teigia, kad jautienos suvartojimas kasmet paauga keliais procentais, o po Rusijos įvesto embargo lietuviškų maisto produktų pirkimas yra ir savotiška patriotiškumo išraiška. Nepaisant to, jautienos pardavimai gerokai atsilieka nuo kiaulienos, kuri lietuvių racione išlieka populiariausia mėsa.

"Visame tinkle kasdien parduodame vidutiniškai po 20 tonų kiaulienos, tuo tarpu jautienos - 1,5 tonos (...), tai, matyt, lemia tradicijos ir kaina. Stebėdami jautienos pardavimus pastebime, kad jų kilimas ir kritimas itin koreliuoja su kainos svyravimais", - sako R. Saulytė.

Po Rusijos įvestų apribojimų Lietuvos mėsos gamintojai ėmė ieškoti naujų rinkų, žemės ūkio viceministro Viliaus Martusevičiaus teigimu, persiorientavimas į naujas rinkas yra ilgai trunkantis procesas, kurį apsunkina tiek diplomatinės kliūtys, tiek biurokratiniai formalumai.

Premjeras Algirdas Butkevičius gruodžio 18 d. informavo apie oficialų JAV pareiškimą dėl lietuviškų mėsos produktų atitikties šios šalies standartams.

"Sveikintina, kad verslas imasi iniciatyvos ir padeda ūkininkams spręsti rimtas problemas. Politinių procesų sutvarkymas gali užtrukti, tad šiuo metu labai svarbu veikti išvien ir paremti vieniems kitus", - kalbėjo V. Martusevičius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder