"Cinamon" bėga iš Klaipėdos

"Cinamon" bėga iš Klaipėdos

Uostamiesčio kino mėgėjai kelias savaites neturės galimybių žiūrėti naujausios Holivudo produkcijos didžiajame ekrane, mat nuo lapkričio 1-osios veiklą Klaipėdoje stabdo kino teatras "Cinamon". Tačiau miesto viduryje esančiame prekybos ir pramogų centre įrengtos patalpos tuščios neliks: nepatvirtintais duomenimis, jau lapkričio pabaigoje čia savo kino centrą, kuriame veiks ir 3D salė, įkurdins bendrovė "Forum Cinemas".

"Cinamon" atsiradimas Klaipėdoje prieš ketverius metus tapo baigiamuoju akordu senojo miesto kino teatrų tinklo istorijoje - tuomet duris užvėrė paskutinysis miesto centre veikęs kino teatras "Žemaitija", kurio vadovai suvokė negalėsiantys konkuruoti su tuomet naujovišku komerciniu kino centru.

Tačiau šiandien jau "Cinamon" perduoda estafetę konkuruojančiai bendrovei. Lankytojui nematoma verslo virtuvė, klaipėdietiškos auditorijos ypatumai, daug prieinamesne alternatyva didžiajam ekranui tapę namų kompiuteriai su sparčiojo interneto prieiga - kino demonstravimu besiverčiantys verslininkai šiandien turi pasukti galvas, kaip prisivilioti lankytojus į kino teatrus.

Beje, priverstinės "dietos" laikotarpiu kino mėgėjai bus kviečiami į kino paveldo simboliu Klaipėdoje tapusį teatrą "Jūratė ir Kastytis" - senosios kino sklaidos sistemos "paskutinis mohikanas" tuomet pradės rengti lietuviško kino seansus. Pradžioje - nemokamai.

Neatitiko lūkesčių

Apie 15 darbuotojų atleidimą, numatomą įvykdyti iki gruodžio 12-osios, bendrovė "Cinamon Operations" (buvusi "Baltic Multiplex Ventures") jau yra pranešusi Klaipėdos teritorinei darbo biržai.

Dienraščio duomenimis, žmonės be darbo neliks - jie turėtų tapti naujojo "Forum Cinemas" kino centro, veiklą pradėsiančio apie lapkričio 22-ąją, darbuotojais.

Žiniasklaidoje pranešama, kad tarptautinio kapitalo bendrovės, kuriai priklauso Lietuvos kino centrai "Cinamon", investicijos uostamiestyje nepasiteisino. 2006-aisiais bendrovė "Baltic Multiplex Ventures" į kino centrą Klaipėdos "Akropolyje" investavo apie 5,2 mln. litų.

Anot bendrovės atstovų, realūs veiklos rezultatai Klaipėdoje neatitiko išankstinių paskaičiavimų dėl lankytojų srauto ir perkamosios galios. Tuo metu Kaune situacija yra gera.

Steigti "Cinamon" kino centrų kituose Lietuvos miestuose kol kas neplanuojama.

Klaipėda pajamų požiūriu buvusi silpniausias tinklo taškas: be Kauno, "Cinamon" kino teatrai taip pat veikia Rygoje (Latvija) bei Tartu (Estija), be to, tie patys akcininkai Taline yra pasistatę prekybos centrą "Solaris", kuriame taip pat veikia kino teatras.

Spalio 11-ąją Konkurencijos tarybai pateiktas pranešimas apie koncentraciją "Forum Cinemas" išsinuomojant komercinės paskirties patalpas Klaipėdos "Akropolyje". Oficialiai "Forum Cinemas" atstovai planų Klaipėdoje nekomentuoja.

Šiemet birželį Konkurencijos taryba nutraukė tyrimą dėl galimo "Forum Cinemas" piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi, inicijuotą konkuruojančios bendrovės "Cinamon Operations". Tyrimo metu buvo nustatyta atvejų, "kai buvo galima įtarti buvus spaudimą kitiems platintojams dėl kino filmų kopijų nuomos apribojimo ar atsisakymo išnuomoti tam tikrų filmų kopijas kai kuriems kino teatrams".


Pagal miestą - ir kaina

Kino teatrai "Forum Cinemas" veikia Vilniaus, Kauno ir Šiaulių "Akropoliuose", Panevėžio prekybos centre "Babilonas", tai pačiai bendrovei priklauso ir Vilniaus kino centras "Vingis". Visuose jų, išskyrus Panevėžį, jau veikia ir 3D ekranai.

Pastarajame mieste šitoks turėtų atsirasti kitąmet - pasak "Forum Cinemas" vadovo Dainiaus Beržinio, ne todėl, kad tai būtų nuostolinga, bet dėl būtinybės laukti, kol visame pasaulyje paklausi įranga bus pagaminta Belgijos arba Šveicarijos gamintojų.

Anot "Forum Cinemas" atstovo, skirtinguose miestuose bendrovė ne tik yra nustačiusi skirtingas bilietų kainas, bet ir atitinkamai koreguoja repertuarą.

Pavyzdžiui, Kaune itin populiarūs yra vadinamojo Kitokio kino klubo seansai, kurių metu salėje vos sutelpa visi norintieji pamatyti kino kritiko Gedimino Jankausko pristatomus meninės vertės turinčius filmus mažesne nei įprasta kaina. Vilniuje šis sumanymas nesulaukė didelio publikos susidomėjimo - kaip spėja D. Beržinis, dėl sostinei būdingos didelės kino festivalių pasiūlos, kuria Kaunas pasigirti negali.

Tuo metu Vilniaus publika pernai jau galėjo išmėginti naujovę - tiesiogines transliacijas iš Niujorko "Metropolitan" operos teatro, kurios sulaukė didelio populiarumo ir bus organizuojamos ir šį renginių sezoną.

"Sostinėje operos mėgėjų auditorija gausesnė, todėl čia šios transliacijos itin populiarios. Kituose miestuose Kalėdų ir Naujųjų metų švenčių laikotarpiu ketiname rodyti operų įrašus", - sakė "Forum Cinemas" atstovas. Kino centrų žiūrovai turėtų sulaukti ir aukščiausios kokybės krepšinio ir futbolo rungtynių transliacijų.

Šiauliuose ir Panevėžyje, anot D. Beržinio, sudėtingiau sugalvoti įdomesnių dalykų dėl mažesnės auditorijos bei kino salių, tačiau ir čia lankomumas skatinamas įvairiomis akcijomis.

Skirtinguose miestuose veikiančiuose "Forum Cinemas" kino teatruose skiriasi ir kainų politika: Šiauliuose bei Panevėžyje bilietai kainuoja daugiausia 12 litų (į 3D seansus Šiauliuose - 15 litų), Vilniuje bei Kaune - daugiausia 18 litų (į 3D seansus - 22 litus). Tuo metu Klaipėdos "Cinamon" kino centre bilietas į kino seansą kainuoja daugiausia 18 litų - nelygu savaitės diena ir dienos laikas, Kaune - daugiausia 16 litų.

Sunkmečiu kino teatrų lankytojų skaičius smarkiai nukrito. Viena ir priežasčių - dėl PVM padidėjimo išaugusios bilietų kainos.

Rodys lietuvišką kiną

Kol "Akropolyje" neveiks modernus kino centras, sezoną ketina pradėti Taikos prospekte esantis kino teatras "Jūratė ir Kastytis", priklausantis bendrovei "Lietuvos kinas".

Pasak "Lietuvos kino" Palangos filialo direktoriaus Vaclovo Aleksandravičiaus, kuruojančio "Jūratės ir Kastyčio" veiklą, spalio 29-ąją čia prasidės lietuviško kino seansai, kasdien vyksiantys 12-20 val.

Jų metu planuojama rodyti filmus vaikams, dokumentiką bei menines juostas iš "Lietuvos kino" archyvų - repertuarą, neturinti vietos komerciniams tinklams priklausančiuose ekranuose.

Planuojama, kad pirmąją demonstravimo savaitę šie seansai bus nemokami.

Priminsime, kad vasarą "Lietuvos kino" vadovybė "Vakarų ekspresą" informavo planuojanti "Jūratę ir Kastytį" pertvarkyti į retrokino salę. Praėjusį sezoną, iki vasaros, šis kino teatras veikė tik savaitgaliais.

Skaičiai ir faktai

Lietuvos kino platintojų asociacijos duomenimis, 2009 m. šalies kino teatrai pardavė kino bilietų už 36,64 mln. litų - 8,2 proc. mažiau nei rekordiniais 2008 metais, kai bilietų parduota už 39,9 mln. litų. Žiūrovų kino teatruose palyginamuoju laikotarpiu sumažėjo 17,4 proc. iki 2,7 mln.

2008-ieji kino teatrams Lietuvoje buvo patys geriausi metai po Nepriklausomybės atkūrimo.

3D - erdvinio skaitmeninio trimačio kino paslauga su brangesniais bilietais - Lietuvos kino teatruose įdiegta 2009-aisiais.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder