"Cheniere" jau tariasi dėl suskystintų dujų tiekimo į Klaipėdą

"Cheniere" jau tariasi dėl suskystintų dujų tiekimo į Klaipėdą

Jau pradėti darbiniai susitikimai dėl JAV kompanijos "Cheniere" suskystintų dujų tiekimo į būsimąjį Klaipėdos terminalą. Apie konkrečius JAV bendrovės žingsnius Lietuvoje energetikos ministrą Arvydą Sekmoką ketvirtadienį informavo mūsų šalyje viešintis "Cheniere" tarptautinio tiekimo ir rinkodaros padalinio prezidentas Žanas Abiteboulas (Jean Abiteboul).

Supratimo memorandumas tarp bendrovės "Klaipėdos nafta" ir JAV kompanijos "Cheniere" buvo pasirašytas gegužės 11 d. Vašingtone.

JAV turi didžiulį potencialą dėl sparčiai vystomų skalūninių dujų projektų, o "Cheniere" būtent ir planuoja skystinti ir eksportuoti skalūnines dujas. Klaipėda - viena pirmųjų eksporto krypčių.

Skalūninės dujos JAV - tris kartus pigesnės nei gamtinės dujos, kurias Lietuva gauna iš monopolininko "Gazprom".

Gegužės 20 d. JAV energetikos departamentas išdavė leidimą "Cheniere" eksportuoti suskystintas dujas iš JAV ir tiekti jas "Cheniere" partneriams ir klientams visame pasaulyje. Tokia eksporto licencija išduota JAV pirmą kartą per pastaruosius 40 metų.

Lietuva turi skalūninių dujų išteklių, kurių pakaktų mūsų šalies poreikius patenkinti 30-50 metų. Galimi skalūninių dujų klodai glūdi Pietvakarių Lietuvoje, driekiasi iki Kaliningrado srities ir Lenkijos, kur šių dujų telkiniai yra itin gausūs.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder