"Carlsberg" įkūrėjas suderino aistrą menui ir aludarystei

"Carlsberg" įkūrėjas suderino aistrą menui ir aludarystei

Išgirdus Kopenhagos pavadinimą, prieš akis iškyla garsioji undinėlė ir nemažiau garsus "Carlsberg". Įdomiausia, kad sieja juos ne tik viena gimtinė. Būtent legendinio aludario Jacobo Christiano Jacobseno iniciatyva Danijos sostinės Kopenhagos krantinę papuošė jos simboliu tapusi undinėlė.

Bičiuliavęsis su garsiuoju rašytoju Hansu Christianu Andersenu, "Carlsberg" įkūrėjas buvo ir didelis baleto mėgėjas, susižavėjęs H. C. Anderseno sukurtos pasakos "Undinėlė" baletu ir undinėlę vaidinusia soliste Ellen Price de Plane. Aludaris pasamdė tuomet garsų skulptorių Edvardą Erikseną akmenyje įamžinti trapų E. P. de Plane siluetą.

Grakščioji undinėlė - ne vienintelis J. C. Jacobseno indėlis į Danijos kultūrinį paveldą, menas ir mokslas aludarį domino nuo pat jaunystės, vėliau šį polinkį perėmė ir jo sūnus Carlas.

Tikslas - pagerinti alaus kokybę

"Carlsberg" tapo pirmąja alaus darykla Danijoje, gavusia teisę tiekti alų Danijos karališkiesiems dvaro rūmams, apie tai byloja etiketėje pavaizduota karūna. XX a. pradžios "Carlsberg" alaus reklama.

"Carlsberg" istorija prasidėjo 1801 metais Danijoje, Christenui Jacobsenui, "Carlsberg" alaus daryklos įkūrėjo tėvui, išvykus iš šeimos ūkio laimės ieškoti į Kopenhagą. Danijos sostinėje tapęs aludariu jis kurį laiką netgi ėjo Karališkosios alaus daryklos direktoriaus pareigas. O po dešimties metų susilaukė sūnaus Jacobo Christiano, sukūrusio visą "Carlsberg" imperiją ir savo užsispyrimu sukėlusio tikrą perversmą aludarystėje.

1835 metais mirus tėvui, J. C. Jacobsenas pasekė tėvo pėdomis ir tapo aludariu. Aistringai domėdamasis alaus gamyba ir gamtos mokslais, J. C. Jacobsenas išsikėlė savo gyvenimo tikslą - pagerinti alaus kokybę.

Už Kopenhagos miesto jis pasistatė naują alaus daryklą ir pavadino ją "Carlsberg", sujungęs savo penkiamečio sūnaus Carlo vardą su danišku žodžiu "berg", reiškiančiu kalną. Nors "Carlsberg" gimė 1847 metais, tarptautinį pripažinimą pelnė po dvidešimt vienerių metų, kai viena "Carlsberg" alaus statinė buvo išsiųsta į Edinburgą Škotijoje - taip prasidėjo "Carlsberg" alaus eksportas į Didžiąją Britaniją. Drauge su tėvu ėmė dirbti trečiosios kartos Jacobsenų atstovas - jo sūnus Carlas.

Atradimai, pakeitę pasaulį

Visą gyvenimą siekęs pagerinti alaus kokybę, J. C. Jacobsenas šio savo troškimo niekada nepamiršo, todėl įsteigė "Carlsberg" laboratoriją. Joje vėliau pradėjo dirbti profesorius Emilis Christianas Hansenas, 1883 metais nustatęs, kad mieles galima užsiauginti. Išgavęs grynų mielių kultūrą, jis sukėlė tikrą perversmą aludarystėje. Išrastos mielės buvo pavadintos Saccharomyces Carlsbergensis.

Šis atradimas J. C. Jacobsenui galėjo atnešti didelius turtus. Tačiau aludaris nusprendė savo atradimu pasidalinti su kitais pasaulio aludariais, kardinaliai pagerindamas alaus kokybę visame pasaulyje. Originalios "Carlsberg" mielės šiandien yra naudojamos daugelio alaus rūšių gamyboje. Pirmą kartą pasaulyje išgrynintos žemutinės fermentacijos alaus mielės leido užtikrinti nuolatinę lager tipo alaus kokybę.

Dar vienas itin reikšmingas atradimas įvyko 1909 metais, danų chemikui S.P. L. Sorensenui "Carlsberg" laboratorijoje sukūrus pH skalę, tapusią standartiniu metodu, padedančiu nustatyti, kaip skystis reaguos su gyvais organizmais. Savo tyrinėjimus "Carlsberg" laboratorija tęsia ir šiandien.

Įvertintas monarchų

Šiuo metu pasaulyje žinomiausias ir populiariausias "Carlsberg" alus - "Carlsberg Pilsner" - buvo pradėtas gaminti 1904 metais. Jo etiketei sukurti aludariai pasamdė danų architektą Thorvaldą Bindesbollį. Ilgainiui ji tapo neatsiejama "Carlsberg" alaus įvaizdžio dalimi ir išliko beveik nepakitusi jau daugiau nei 100 metų.

Tais pačiais metais "Carlsberg" tapo pirmąja alaus darykla Danijoje, gavusia teisę tiekti alų Danijos karališkiesiems dvaro rūmams. Apie šį garbingą statusą byloja "Carlsberg" etiketėje pavaizduota karūna. Etiketę puošiantis apynio lapas simbolizuoja "Carlsberg" sudedamųjų dalių natūralumą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder