Bronis Ropė stoja prieš skalūnus

Bronis Ropė stoja prieš skalūnus

Daugiau nei 30 Europos Parlamento (EP) narių į aukščiausius šalies vadovus kreipėsi su raginimu sustabdyti iniciatyvas, susijusias su apmokestinimo ir aplinkosauginių reikalavimų mažinimu skalūnų angliavandenilių paieškai ir gavybai.

Kreipimasis parengtas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai atstovaujančio EP nario Bronio Ropės iniciatyva.

"Daugelis Europos politikų supranta, kokia prieštaringai vertinama yra hidraulinio ardymo technologija. Jos patikimumu abejoja ir būsimasis Europos Komisijos primininkas. Kaip žinoma, kai kurios skalūnus išgaunančios kompanijos šiuo metu yra kaltinamos teismuose, reikalaujant kompensuoti milijardais eurų vertinamą vietos bendruomenėms ir aplinkai toksiškų chemikalų padarytą žalą. Nesuprantu, kodėl Vyriausybė, nepaisydama vietos bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų nuogąstavimų, mokslininkų argumentų, taip stengiasi įbrukti Lietuvai nepatikimas technologijas", - išplatintame pranešime spaudai cituojamas B. Ropė.

Laiško iniciatorius teigia, kad Vyriausybės siūloma mokestinė iniciatyva nėra įvertinta dėl jos suderinamumo su sąžiningos konkurencijos taisyklėmis. Pasak jo, dar daugiau abejonių kelia Vyriausybės planai lengvinti sąlygas skalūnų gavybos verslo įmonėms, ypač ketinimai skalūnų dujų gavybą pirmuosius trejus metus apmokestinti 1 proc. tarifu.

"Dar daugiau, mes sakome, kad prieš vykdant bet kokius veiksmus būtina konsultuotis su gyventojais tų vietovių, kuriuose planuojama netradicinė angliavandenilių paieškos ir gavybos veikla. Nei Vyriausybė, nei Seimas neturi užmerkti akių ir nematyti bendruomenių reiškiamo susirūpinimo, juo labiau kad europinių konsultacijų taisyklių nesilaikymas gali sąlygoti rimtas teisines pasekmes Europos Sąjungos lygmeniu", - įsitikinęs B. Ropė.

Europos Parlamento nario teigimu, Lietuva turi visas galimybes užsitikrinti energetinį saugumą per atsinaujinančios energetikos plėtrą bei vietinių energijos šaltinių naudojimą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder