Brangų rusišką gintarą pakeis ukrainietiškas

Brangų rusišką gintarą pakeis ukrainietiškas

Jau šių metų rudenį Lietuvos gintaro meistrai galės legaliai pirkti gintaro žaliavą iš Ukrainos. Anksčiau iš šios šalies Lietuvą pasiekdavo tik kontrabandinis gintaras.

Į Lietuvą per Rusijos tarpininkus iki šiol daugiausia patekdavo gintaras iš Kaliningrado srities. Tačiau už jį Lietuvos verslininkai mokėjo brangiau negu Rusijos gamintojai. „Ukraina oficialiai atidarė gintaro gavybos rinką – jau turime keturias bendroves, kurioms išduoti septyni specialūs leidimai vykdyti gintaro gavybą ir jo paiešką“, – sakė Vilniuje viešėjusi Ukrainos valstybinės geologijos ir požeminių tyrimų tarnybos patarėja teisės klausimais Iryna Suprun. Ji dalyvavo kovo 11 dieną sostinėje pasibaigusioje didžiausioje Baltijos šalyse juvelyrikos ir gintaro parodoje „Amber Trip“.

Jos organizatorius Giedrius Guntorius mano, kad legalizuoti gintaro prekybą Ukrainoje padėjo ir lietuvių verslininkų pastangos.

Trūksta žaliavos

Licenciją kasti ir parduoti gintarą Ukrainoje, kurioje gintaro ištekliai gali siekti iki 1 mln. tonų, iki šiol turėjo tik trys įmonės. Jos gintarą išgauna trijose kasyklose. Per metus Ukrainoje buvo iškasamos kelios tonos gintaro, tačiau nelegaliai iš šalies išvežama šimtai tonų. Ukrainiečiai oficialiai deklaravo, kad kad per metus trys įmonės iškasdavo apie 2 tonas gintaro, o prie Ukrainos sienos kas mėnesį sulaikoma po 4 tonas nelegaliai vežamo gintaro.

Nelegali gintaro kasyba ir prekyba Ukrainoje trukdo nusistovėti kainai ir kelia sumaištį rinkoje. Skaičiuojama, kad per metus iš Ukrainos kontrabanda iškeliauja mažiausiai apie 50 tonų gintaro. Didžiosios Britanijos spaudos duomenimis, už nelegaliai iš Ukrainos išvežamą gintarą kontrabandininkai per metus į savo kišenes susikrauna apie 1 mlrd. JAV dolerių.

Lietuvos ir kitų šalių verslininkams kyla sunkumų įsigyti gintaro žaliavos dėl daugiau nei prieš trejus metus nutraukto gintaro eksporto iš Kaliningrado, bet jie turi alternatyvą gintaro gauti iš Ukrainos. Geologų duomenimis, 95 proc. visų pasaulyje žinomų gintaro klodų glūdi rytiniame Baltijos jūros pakraštyje.

Kaliningrado gintaro kombinatas nuo 2014 metų rudens sustabdė gintaro eksportą ir taip apribojo gintaro perdirbėjų galimybes įsigyti žaliavos, o į Lietuvą šiek tiek gintaro atkeliauja iš Lenkijos ir Ukrainos. Nors Kaliningrado gintaro kombinatas 2015 metasi rengė pirmąjį gintaro žaliavos aukcioną, jame galėjo dalyvauti tik Rusijoje registruotos ir vietos rinkoje dirbančios įmonės.

Baltijos valstybių verslininkams per metus reikėtų apie 50 tonų gintaro. Į Lietuvą per Rusijos tarpininkus daugiausia patenka rusiško gintaro. Už jį Lietuvos verslininkai moka brangiau negu Rusijos gamintojai.

Didžiuliai klodai

Šiuo metu labiausiai ištirti trys Ukrainos regionai. Skaičiuojama, kad juose glūdi apie 20 tūkst. tonų gintaro. Tačiau šalyje yra dar daug neištirtų teritorijų, kuriose taip pat turėtų būti dideli vadinamojo saulės akmens ištekliai. Kai kurių šaltinių duomenimis, gintaro ištekliai Ukrainoje gali siekti iki 1 mln. tonų.

Pasak I. Suprun, dėl nelegalios kasybos Ukraina turi ekologinių, socialinių ir finansinių pasekmių. Gintaro klodai glūdi miškuose, kuriuos reikės vėliau atnaujinti. Darbo neturintiems vietos gyventojams nelegali gintaro kasyba yra pagrindinis pajamų šaltinis.

„Nelegali gintaro kasyba yra ir didelis nuostolis Vyriausybės biudžetui, nes už ją nemokami jokie mokesčiai. Nelegalūs kasėjai neinvestuoja į jo kasybą, o gintaro ištekliai yra riboti“, – Vilniuje sakė Ukrainos atstovė.

Ukraina skelbia ieškanti investuotojų gintaro kasybai 3,2 tūkst. hektarų teritorijoje, kurioje, kaip tikimasi, yra iki 300 tonų gintaro žaliavos. Investuoti į gintaro kasybą šioje šalyje kviečiami ir Lietuvos verslininkai.

Kaina stabilizuojasi

Gintaro žaliavos kaina gerokai krito 2016 metais. Manoma, kad žaliavos kaina grįš į maždaug 2000-uosius, kai kilogramas geros frakcijos, aukštos kokybės gintaro kainavo apie 700 eurų. Baltijos aukso kainos burbului pasiekus piką už kilogramą buvo prašomą net 6 tūkst. eurų.

Didžiausius gintaro žaliavos klodus pasaulyje turintis Kaliningrado gintaro kombinatas už kilogramą pačios populiariausios frakcijos gintaro (50–100 gramų gabalėlių) dabar prašo apie 2 tūkst. eurų.

„Kaliningrado gintaro kombinatas iki šiol neatnaujino dar 2015 metų rudenį sustabdyto gintaro žaliavos eksporto, nors ledai pajudėjo – kombinatas 2016-ųjų pabaigoje sudarė pirmąją eksporto sutartį. Lietuvos gintaro verslo atstovai gintaro žaliavą perka per tarpininkus arba ieško kitų žaliavos tiekėjų“, – kalbėjo G. Guntorius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder