Atsiskaitymai grynaisiais apribojami 10 tūkstančių litų

Atsiskaitymai grynaisiais apribojami 10 tūkstančių litų

Vyriausybė trečiadienio posėdyje pritarė Finansų ministerijos parengtiems ir pateiktiems Vyriausybei teisės aktų projektams, kuriais juridinių ir fizinių asmenų tarpusavio atsiskaitymai grynaisiais pinigais apribojami 10 tūkst. litų.

Su projektuose išdėstytais tikslais susipažinusios verslininkus vienijančios organizacijos bei kitos suinteresuotos institucijos jiems iš esmės pritaria, bet siūlo neapsistoti vien ties atsiskaitymų grynaisiais ribojimu.

Analizė rodo, kad atsiskaitymų grynaisiais ribojimas tokių nepatogumų neturėtų sukelti, nes apie 95 proc. gyventojų atliekamų operacijų neviršija 10 tūkst. litų ribos, visos verslo įmonės turi einamąsias sąskaitas kredito įstaigose, o Lietuvoje, greta bankų, veikia ir daug kitų, mokėjimo įstaigos licencijas turinčių įmonių, tarp jų - elektroninių pinigų, pašto įstaigos. Taip bus skatinama konkurencija mokėjimo paslaugų teikimo sektoriuje, kurios galima pasekmė - įkainių už teikiamas paslaugas mažinimas.

Apribojimas nebūtų taikomas atsiskaitant grynaisiais per mokėjimo paslaugų teikėjus, valiutos keityklose ar įnešant grynuosius pinigus į bankomatus.

Taip pat jis nebūtų taikomas tais atvejais, kai atsiskaitymai, taip pat bet kokie kiti mokėjimai tarp asmenų negrynaisiais pinigais, negali įvykti dėl objektyvių priežasčių. Tačiau apie tai subjektas privalės informuoti Vyriausybės įgaliotą kompetentingą valstybės instituciją.

"Buvo pritarta juridinių ir fizinių asmenų tarpusavio atsiskaitymo grynaisiais pinigais apribojimui virš 10 tūkst.litų, taip pat nustatoma administracinė atsakomybė už nustatytos tvarkos pažeidimą", - po Vyriausybės pasitarimo ir posėdžio sakė Premjeras Algirdas Butkevičius.

Projektai parengti, vykdant Vyriausybės nuolatinės Komisijos valstybės ekonominės bei finansinės kontrolės ir teisėsaugos institucijų bendradarbiavimui koordinuoti nutarimą bei atsižvelgus į Europos valstybėse taikomą praktiką.

Pasak finansų ministro Rimanto Šadžiaus, atsiskaitymų grynaisiais ribojimas teisiškai apriboja vieną iš šešėlinės ekonomikos egzistavimo sąlygų. Šią priemonę, greta kitų, mažinančių nelegalią ekonomiką, rekomenduoja ir Europos Komisija, tokia praktika plačiai taikoma ES valstybėse: Latvijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Danijoje Slovakijoje, Italijoje ir kitose. Jose leidžiamų operacijų grynaisiais pinigais vidurkis yra toks, kokį siūloma nustatyti ir Lietuvoje - apie 10 tūkst. litų, arba 3000 eurų.

Įteisinus atsiskaitymų grynaisiais pinigais apribojimą, ne tik sumažėtų šešėlinės ekonomikos prielaidos, bet ir sandoriai taptų skaidresni, būtų efektyvesnė jų kontrolė, sumažėtų galimybės išvengti ar sumažinti mokestines prievoles, atsirastų palankesnės sąlygos sąžiningai konkurencijai, užtikrinti saugesni asmenų tarpusavio atsiskaitymai.

Už nustatytos tvarkos pažeidimus taip pat siūloma administracinė atsakomybė: mokantiems ir mokėjimą priimantiems fiziniams asmenims - nuo 1000 iki 3000 litų, o juridinių asmenų, jų padalinių vadovams - nuo 2000 iki 5000 litų. Už tą pažeidimą jau baustiems asmenims siūloma skirti atitinkamai 3000-6000 ir 5000-10000 litų baudą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder