Atostogų finansai: skaičiuoti reikia prieš poilsiaujant

Atostogų finansai: skaičiuoti reikia prieš poilsiaujant

Beveik pusė Lietuvos gyventojų savo atostogų finansinį planą iš viso pamiršta ir tų išlaidų, kurių prireiks poilsio metu, nesuplanuoja jau anksčiau, rodo bendrovės „Aviva Lietuva“ užsakymu atliktos apklausos duomenys.

Apklausa atskleidė, kad 47 proc. respondentų atostogų išlaidas planuoja, taupo pinigus ir rengiasi numatytoms išlaidoms atostogų metu.

Vis dėlto beveik tiek pat arba 48 proc. apklausos dalyvių sako, kad atostogų išlaidų neplanuoja, išleidžia tiek pinigų, kiek tuo momentu gali sau leisti, tokių žmonių praėjusių metų apklausoje buvo 58 proc.

„Respondentų, kurie savo atostogų finansų neplanuoja, palyginus su praėjusių metų tyrimo rezultatais, šiais metais buvo dešimtadaliu mažiau, todėl galime pasidžiaugti, kad Lietuos gyventojų asmeninių finansų tvarkymas palypėjo į aukštesnį lygį“ ,- rezultatus komentuoja „Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė.

Tarp apklausos dalyvių, kurie teigė planuojantys atostogų metu reikalingas išlaidas, beveik ketvirtadalis teigia, kad šiam tikslui atideda iki 5 proc. mėnesinių pajamų, tiek atidedančių atostogoms praėjusių metų tyrime buvo 4 proc. mažiau.

Dešimtadalį savo mėnesinių pajamų atideda beveik pusė atostogų finansų planą turinčių respondentų.

Lietuvos gyventojai atostogoms šiais metais žada išleisti šiek tiek daugiau nei praėjusiais metais.

Šiais metais 21 proc. apklausos dalyvių nurodė, kad atostogų metu vienam šeimos nariui išleisiantys iki 500 litų tai yra 3 proc. daugiau respondentų nei praėjusiais metais.

23 proc. apklausos dalyvių teigia, kad išleis iki tūkstančio litų, o tai yra 7 proc. daugiau gyventojų nei praėjusiais metais.

„Reikėtų suprasti, kad finansų planavimas neturėtų apimti tik tų atvejų, kurie reikalauja didelių išlaidų arba yra susiję su ilgalaikėmis taupymo ir investavimo paslaugomis.

Atostogų finansų planavimas taip pat yra svarbi kasdienių pajamų-išlaidų plano dalis, kuri reikalauja nuolatinės priežiūros, nes kitu atveju taip laukiamas poilsis gali būti tapti sunkia našta asmeniniams finansams“ ,- sako A.Grabinskė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder