Atliekų deginimo reikalai juda į priekį

Atliekų deginimo reikalai juda į priekį

Nors Apeliacinis teismas ir nepanaikino Klaipėdos teismo sprendimo, jog konkurso, kuriuo siekiama išrinkti buitines uostamiesčio atliekas deginsiančią įmonę, metu buvo padaryta pažeidimų, konkursines procedūras bus galima tęsti toliau.

Sprendimą, ar skųsti tokią teismo nutartį, ar pasinaudoti jo suteikta galimybe toliau vykdyti procedūras, žadama priimti po konsultacijų su teisininkais.

Šį sausį Klaipėdos apygardos teismas paskelbė, kad bendrovė Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) konkurso metu padarė pažeidimų, tad kvalifikacinė pretendentų deginti atliekas eilė turi būti sudaryta iš naujo.

Pirmąjį - kvalifikacinį - konkurso etapą įveikė Suomijos koncerno "Fortum" ir "Klaipėdos energijos" valdoma bendrovė "Fortum Klaipėda" bei "Technology Projects", sudariusi konsorciumą su Prancūzijos bendrove "Constructions Industrielles de la Mediterranee".

Bylinėjimąsi inicijavo tik 2010-ųjų liepą su minimaliu būtinu 10 tūkst. litų įstatiniu kapitalu įsteigta bendrovė "Technology Projects", kurios pagrindinis akcininkas yra koncernas ICOR (anksčiau - "Rubicon Group"). "Technology Projects" tvirtino, kad "Fortum Klaipėda" neatitinka kelių konkurso reikalavimų.

"Fortum Klaipėda" Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje jau pradėjo statyti kogeneracinę jėgainę, o "Technology Projects", mananti, kad konkursui yra pateikusi geresnį pasiūlymą, - ketino statyti tokią jėgainę šalia Dumpių sąvartyno. Tačiau pastarajai kelią užtvėrė Klaipėdos rajono taryba.

Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, jog "Fortum Klaipėda", įrodydama savo kvalifikaciją, negalėjo remtis kitų įmonių pajėgumais. Akcentuota, kad neįrodyti ryšiai, jog tie pajėgumai ir patirtis tikrai būtų panaudoti.

Savo nuomonę dėl šio konkurso buvo pateikusi ir Viešųjų pirkimų tarnyba. Apeliacinis teismas papildomai išnagrinėjo šalių argumentus ir išaiškino, kaip tęsti konkurso procedūras. Pirmadienį jis nusprendė Klaipėdos apygardos teismo sprendimą palikti nepakeistą. Tačiau kartu teisėjai konstatavo, jog KRATC, "atsižvelgdama į teismo sprendime nustatytas aplinkybes, turi iš naujo atlikti jos kompetencijai priskirtus veiksmus ir vykdyti atitinkamas procedūras nuo tiekėjų atitikimo minimaliems kvalifikacijos reikalavimams patikrinimo stadijos bei pagal šio patikrinimo rezultatus priimti sprendimą dėl tiekėjų kvalifikacijos eilės sudarymo".

Pasak KRATC atstovų, toks teismo sprendimas atveria galimybes toliau vykdyti konkurso procedūras - paprašyti papildomų dokumentų, įrodančių konkurso dalyvių kvalifikaciją, ir iš naujo sudaryti pretendentų eilę. Tačiau kaip tiksliai bus elgiamasi toliau - ar bus skundžiamas Apeliacinio teismo sprendimas, ar konkursas toliau bus vykdomas taip, kaip jis nurodė, žadama apsispręsti po konsultacijų su teisininkais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder