Produkciją branginanti „Klaipėdos mediena“ šiemet tikisi 14 proc. pajamų augimo

Artimiausiuose baldininkų planuose - milijardas

Penktadienį dešimtąsias įkūrimo metines minėsianti Vakarų medienos grupė (VMG) planuoja, jog po trejų metų jos produkcijos pardavimo apimtys pasieks milijardo litų ribą.

Greta šių įspūdingai atrodančių skaičių yra ir faktas, kad visos Švedijos milžino IKEA Skandinavijoje, Vokietijoje ir Anglijoje parduodamos virtuvinės spintelės yra pagamintos uostamiestyje veikiančioje VMG įmonėje "Klaipėdos mediena".

Jubiliejui - nauji fabrikai

Per dešimtmetį VMG grupės įmonių skaičius išaugo nuo trijų iki aštuonių bendrovių. Produkcijos pardavimo apimčių augimas - panašus (nuo 140 mln. Lt 2002-aisiais iki 400 mln. Lt šiemet).

Jei prieš dešimtmetį po Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos reorganizacijos susikūrusi VMG valdė tik "Klaipėdos medieną", Plikiuose klijuotą fanerą gaminusią "Sakuoną" ir Kazlų Rūdos "Girių bizoną" (vėliau čia buvo pastatytas visiškai naujas fabrikas), tai šiandien koncernas savo veiklą jau yra išplėtęs ir į Ukrainą bei Baltarusiją.

Būtent šioje kaimyninėje šalyje, Mogiliovo laisvojoje ekonominėje zonoje, šią savaitę korpusinius baldus iš apvilktos medienos drožlių plokštės (MDP) pradės gaminti naujas fabrikas. Po mėnesio jam į pagalbą stos ir vertikalios integracijos gamyklų komplekso kūrimo darbus užbaigs MDP ir faneros fabrikai, kuriuos valdo įmonė "VMG Industry".

Ši plyno lauko investicija, VMG atsiėjusi 260 mln. litų, Mogiliove sukurs 960 naujų darbo vietų.

VMG ir antratiek siekusi IKEA investicija galėjo "nutūpti" šalia Alytaus, tačiau 2004-2008 m. kadencijos valdžia nusprendė, jog investuotojams negalima užtikrinti reikiamo žaliavinės medienos tiekimo. Tad VMG pasuko į Baltarusiją, o IKEA į Lenkiją - įgyvendino projektą Orlioje.

Nuolat investuoja

Pernai pradėjus funkcionuoti naujam "Klaipėdos medienos" baldų gamybos cechui, į kurį investuota 45 mln. litų, ši įmonė, pasak VMG generalinio direktoriaus Viktoro Adomaičio, tapo prioritetinė IKEA skirtų virtuvės baldų gamintoja.

"Be mūsų virtuvines spinteles koncernui IKEA Europoje dar gamina tik viena Vokietijos įmonė. Per mėnesį dabar "Klaipėdos mediena" pagamina pusę milijono tokių spintelių. Mums yra patikėta jomis aprūpinti Skandinavijos, Vokietijos ir Anglijos rinkas. Kadangi naujojo cecho pajėgumas leidžia per mėnesį pagaminti milijoną spintelių, ruošiamės didinti gamybos apimtį ir jas tiekti į naujas rinkas", - pasakojo V. Adomaitis.

Pernai pradėto modernizacijos projekto metu už 26 mln. litų buvo atnaujintas ir "Sakuonos" fabrikas. Jame sumontuotos naujos lukštenimo, džiovinimo, rąstų paruošimo bei garinimo linijos, įrengta nauja katilinė. Pasak V. Adomaičio, į šią įmonę, norint padidinti fanerinių baldų gamybos apimtis, numatoma investuoti ir kitąmet - tam bus skirta apie 20 mln. Lt.

VMG investuos ir į pernai Baltarusijoje įsteigtą miško ruošos paslaugas teikiančią įmonę "LogDrev". Ji jau tiekia žaliavą tiek "VMG Industry" fabrikams, tiek pernai Borisove įsigytai "SWOODS Export", vienai didžiausių ir moderniausių šios šalies lentpjūvių - tiek kitoms kaimyninės šalies medienos pramonės įmonėms.

"LogDrev" taip pat vykdo ir Baltarusijos miškų urėdijų užsakymus. Artimiausiu metu šios įmonės pajėgumą, nupirkus naujos įrangos, numatome padidinti nuo 6 iki 100 tūkstančių kubinių metrų medienos per mėnesį", - sakė V. Adomaitis.

Jo teigimu, visos šios investicijos leidžia prognozuoti, kad metinis VMG įmonių produkcijos pardavimas 2015-aisiais pasieks milijardo litų ribą.

Pokalbininkas taip pat užsiminė, kad koncerno planuose yra ir baldų gamybos procesui reikalingos dervos gamyklos statyba.

Esminiai VMG istorijos faktai

Seniausia 2002 m. įsteigtos VMG įmonė - "Klaipėdos mediena" - savo veiklos pradžią skaičiuoja nuo 1899-ųjų. 2002 m. joje kartu su IKEA buvo pastatytas korpusinių baldų gamybos fabrikas. 2006-aisiais įmonė atsisakė daugiau nei 100 metų vykdytos faneros gamybos (ji perkelta į "Sakuoną") ir susikoncentravo į MDP bei baldų gamybą.
2005 m. įsteigta "VMG ekspedicija", šiemet pakeitusi pavadinimą į "VMG Technics".
2006 m. įsigyta Ukrainos ąžuolo medienos ruošinių įmonė "Wood Industry".
2007 m. kartu su IKEA pastatyta nauja "Girių bizono" MDP gamykla, į kurią investuota 200 mln. litų. Po metų IKEA išreiškė norą įsigyti šį moderniausią Rytų Europoje MDP fabriką ir sandoris įvyko.
2011 m. pradėta trijų fabrikų statyba Mogiliove, įsigyta Borisovo lentpjūvė "SWOODS Export", įsteigta įmonė "LogDrerv".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder