Aptartas Klaipėdos jaunimo verslumas

Aptartas Klaipėdos jaunimo verslumas

Ketvirtadienį Klaipėdos miesto savivaldybėje asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ verslo grupės nariai surengė viešą apskritojo stalo diskusiją „Jaunimo verslumas Klaipėdos mieste“.

Diskusijoje dalyvavo Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas, savivaldybės Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus vyr. specialistė Liuda Makūnienė, Jaunimo reikalų koordinatorius Modestas Vitkus, Klaipėdos pramonės, prekybos ir amatų rūmų direktorius Viktoras Krolis, Klaipėdos darbdavių asociacijos vadovas Aras Mileška, mokslo institucijų, jaunimo organizacijų atstovai.

Kaip teigia asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ Valdybos ir verslo grupės narys Saulius Savickis, pagrindinis diskusijos tikslas – aptarti jaunimo verslumo galimybes ir sąlygas Klaipėdos mieste, išgirsti jaunimo nuomonę, kaip valdžios institucijos ar nevyriausybinės organizacijos gali padėti jaunimo verslumo ugdymo procese.

Aukštųjų mokyklų ir jaunimo organizacijų atstovai įvardijo keletą konkrečių problemų: pradinio kapitalo, patirties stoką bei konkrečios informacijos apie jau esamus verslus Klaipėdos mieste, galimas verslo nišas trūkumą. Tačiau diskusijos dalyviai pastebėjo ir tai, kad verslumas – tai asmeninių žmogaus savybių visuma, todėl kartais ryžtis pradėti verslą kliudo ne biurokratija ar pinigų stoka, o baimė rizikuoti ir patirti nesėkmę.

Kita vertus, verslininkų atstovai pažymėjo, jog mokestinė bazė Lietuvoje nėra itin palanki verslui kurti – mat, mokesčius mokėti privalu nuo įmonės įkūrimo pradžios, nors dar net negaunamos pajamos. Todėl tikimasi, kad šios sąlygos bus palengvintos naujai įsikuriančioms įmonėms.

Diskusijoje dalyvavusi banko atstovė teigė, kad pinigų verslui pradėti yra skiriama pakankamai daug, tačiau jaunimas ne visada žino, o kartais ir ne itin domisi, kaip tuos pinigus gauti. Be to, pašnekovė pastebėjo, kad tam turi būti ugdomas finansinis jaunimo raštingumas bei sugebėjimas parengti pagrįstus verslo planus.

Renginio metu taip pat aptartos įgyvendinamos programos bei iniciatyvos, skirtos jaunimo verslumui skatinti. Viena iš tokių iniciatyvų asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ verslo grupės jau antrus metus įgyvendinamas projektas „Užaugink verslo idėją“, skirtas Klaipėdos miesto ir Žemaitijos regiono aukštųjų mokyklų studentams.

„Šiuo projektu siekiame ne tik paskatinti studentus kūrybiškai pažvelgti į įvairias verslo situacijas, bet ir parengti sukurtoms idėjoms realius verslo planus bei šiame procese glaudžiai bendradarbiauti su patyrusiais verslininkais. Manome, kad tai gali bent iš dalies prisidėti prie diskusijoje jaunimo įvardintų problemų sprendimo,“ – sako asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ Valdybos ir verslo grupės narys S. Savickis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder