Algirdas Šemeta: "Dėl jaunimo nedarbo ES kasmet praranda 150 mlrd. eurų"

Algirdas Šemeta: "Dėl jaunimo nedarbo ES kasmet praranda 150 mlrd. eurų"

Už finansinį programavimą ir biudžetą atsakingas eurokomisaras Algirdas Šemeta atskleidė, jog vienas svarbiausių ketvirtadienį prasidėsiančios Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimo klausimų yra didėjantis jaunimo nedarbas. Jo teigimu, daugelyje Europos Sąjungos (ES) šalių narių jaunimo nedarbo rodiklis viršija 25 proc., dėl to ES kasmet praranda apie 150 mlrd. eurų.

"Šis EVT susitikimas yra labai reikšmingas tuo, jog turbūt didžiausias dėmesys darbotvarkėje bus skiriamas nedarbo, ypač jaunimo, mažinimui. Kai kuriais skaičiavimais, ES šalys narės dėl įvairių išmokų ir pašalpų netenka 150 mlrd. eurų. Galų gale tai yra ir didžiulė socialinė problema, nes nedirbantis jaunimas socialine prasme jaučiasi nesaugiai ir tai apsunkina jų tolesnę karjerą", - sakė jis per susitikimą su Lietuvos žurnalistais.

Pasak eurokomisaro, ES yra numačiusi keletą būdų šiai situacijai gerinti.

"Vadovų taryboje bus sprendžiami keli klausimai, susiję su jaunimo nedarbu. Pagrindinis jaunimo įdarbinimo iniciatyvos dalykas - numatoma skirti 6 mlrd. eurų jaunimo nedarbui mažinti. Ir šie pinigai nebus išskirstomi ilgajam laikotarpiui, o bus koncentruoti 2014-2015 m. periodui tam, kad jaunimo problema būtų sprendžiama nedelsiant. Šalys narės jau šiais metais turėtų parengti konkrečias programas, skirtas šių lėšų panaudojimui", - kalbėjo A. Šemeta.

Anot eurokomisaro, šios lėšos bus naudojamos šalyse, kuriose jaunimo nedarbas viršija 25 proc. Tarp tokių valstybių patenka ir Lietuva. Lietuvai minėtu laikotarpiu yra numatoma skirti 100 mln. litų per metus jaunimui įdarbinti.

Eurokomisaras A. Šemeta pažymėjo, jog šiai problemai spręsti bus skiriamos ne tik ES finansinės, bet ir kitos priemonės.

"Didelis dėmesys bus skiriamas tolesniam sėkmingam ERASMUS studentų mainų programos įgyvendinimui bei EURES įdarbinimo programos vystymui tam, kad jauni žmonės galėtų vykti dirbti į kitas ES valstybes", - teigė A. Šemeta.

Pasak Lietuvos deleguoto eurokomisaro, dar viena priemonė, kuri skatintų jaunimo darbą, yra mokesčių sistemos pertvarkos.

"Vienas iš būdų apskritai skatinti užimtumą yra mažinti darbo jėgos apmokestinimą, o su tuo susijusias išlaidas kompensuoti draugiškesniais ekonominiam augimui mokesčiais. Šiuo metu panašūs mokestiniai pasiūlymai yra svarstomi ir Lietuvoje", - teigė Europos Komisijos narys.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder