Algirdas Butkevičius: "Investuotojus iš rajonų veja biurokratizmas"

Algirdas Butkevičius: "Investuotojus iš rajonų veja biurokratizmas"

Anykščių, Ignalinos, Kupiškio ir Zarasų savivaldybėse registruotas nedarbas gerokai viršija šalies vidurkį. Itin didelis nedarbas – šių rajonų kaimuose. Kaip pritraukti investuotojų dėmesį ne tik į strateginius projektus, bet ir į regionus, Anykščiuose diskutavo šių savivaldybių vadovai, premjeras ir verslininkai.

Bendrovė „Anykščių varis“ – vienintelė suvirinimo elektrodų gamykla Lietuvoje. Per mėnesį pagaminama 250 tonų produkcijos, kurios didžioji dalis eksportuojama. Įmonė galėtų dar įdarbinti apie 30 rajono gyventojų.

„Galėtumėme padidinti darbo vietų skaičių, atidarant antrą pamainą, jei sulauktumėme paramos iš atitinkamų šalies institucijų, kurios ieško naujų rinkų. Pagrindinė problema yra rinkos. Tai reiškia, kad „Versli Lietuva“ ar kitos institucijos galėtų pagelbėti, kad mes turėtumėme kontaktų su kitomis šalimis“, – teigė UAB „Anykščių varis“ generalinis direktorius Vladas Gavėnas.

Anykščiuose susirinkę rajonų vadovai sako, kad būtina kuo skubiau atkreipti dėmesį į Šiaurės Rytų regiono savivaldybes.

„Pakeitus bendrą struktūrinių fondų finansavimo tvarką, pavyzdžiui, jeigu investuotojas investuoja Ignalinoje, Skuode ar Anykščiuose, jis gauna 80 proc. intensyvumo paramą; jeigu investuoja Vilniuje – 20 proc. Aišku, tai labai stambaus investuotojo nesustabdytų investuoti Vilniuje ar Klaipėdoje, bet smulkesnius investuotojus, manau, sugundytų“, – sakė Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius.

„Negali visa Lietuva suvažiuoti gyventi į Vilnių, Klaipėdą. Per brangu palikti gerą infrastruktūrą rajonuose – kelius, vandens tiekimo tinklus, nes, mažėjant žmonių, jie praranda savo vertę ir kokybę“, – kalbėjo Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis.

Pasak premjero, darbo grupė parengė konkrečias regioninės politikos priemones – taikyti mokesčių lengvatas neišvystytų regionų įmonėms, kuriose steigiamos naujos darbo vietos; teikti negrąžinamas subsidijas darbdaviams, kuriantiems naujas darbo vietas didelio nedarbo regione.

„Buvo išsakytos mintys dėl didžiulio biurokratizmo, pavyzdžiui, planuojant teritorijas, nes, esant tokiai tvarkai, kol tvarkomi dokumentai, praeina 2 metai. Per tą laiką investuotojai pabėga iš regiono“, – sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Ministras pirmininkas susipažino su už ES lėšas statomu rajono menų inkubatoriumi, apsilankė Anykščių šilelyje rekonstruojamame sveikatingumo centre.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder