8000 absolventų tapo bedarbiais

8000 absolventų tapo bedarbiais

Kiekvienais metais į Lietuvos darbo biržą (LDB) vasarą kreipiasi daugiau nei kitais mėnesiais diplomus ką tik atsiėmusių aukštųjų bei profesinių mokyklų absolventų ir mokyklas baigusių, tačiau niekur toliau mokytis nepradėjusių moksleivių. Skaičiuojama, kad šiuo metu Lietuvoje yra apie 8 tūkstančius be darbo likusių šiųmečių absolventų.

LDB Komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Mildos Jankauskienės „Respublikai“ pateiktais duomenimis, vien rugpjūčio 1-20 dienomis darbo biržoje įsiregistravo apie 1 tūkst. šiais metais studijas ar mokslus baigusių absolventų, 66 proc. iš jų - įgiję aukštąjį išsilavinimą, 34 proc. - vidurinį ar profesinį. Preliminariais duomenimis, šiuo metu be darbo Lietuvoje yra likę apie 8 tūkst. absolventų, o pernai tokių buvo beveik 10 tūkst.

M.Jankauskienės teigimu, vasarą išaugantis absolventų skaičius yra įprastas, kasmet stebimas reiškinys, grindžiamas sezoniškumu, nes tuo laikotarpiu baigiamos studijos, gaunami diplomai.

Daugiausia šiemet baigusių studijas ir neradusių darbo žmonių yra įgiję virėjų (30), apdailininkų (28), ekonomistų (25), viešojo administravimo specialistų (24), automobilių mechanikų ar verslo vadybos specialistų (po 23) profesijas.

Birželio-liepos mėn. iš viso LDB įsiregistravo 8,4 tūkst. absolventų, studijas ir mokslus baigusių 2013 m. Iš jų beveik 67 proc. buvo įgiję aukštąjį išsilavinimą, 33 proc. - profesinį.

Jaunimui siūlo mokytis

LDB skaičiuoja, kad šiuo metu šalyje yra apie 23 tūkst. bedarbių iki 25 metų amžiaus - 4,7 tūkst. daugiau nei buvo prieš mėnesį, tačiau 7 tūkst. mažiau nei tuo pat metu pernai. Jauni bedarbiai sudaro beveik 13 proc. visų bedarbių.

Aukščiausias jaunimo nedarbas mėnesio pradžioje buvo Alytaus rajone, Zarasuose, Jurbarke.

43,5 proc. jaunų bedarbių neturėjo profesinės kvalifikacijos, todėl negalėjo konkuruoti darbo rinkoje. Palyginti su 2012 m. rugpjūčio 1 d., darbo patirties neturinčių jaunuolių sumažėjo 9,6 proc.

Visą vasarą teritorinės darbo biržos rengia specialius užsiėmimus absolventams. Skaičiuojama, kad valstybei diplomuotų bedarbių išmokslinimas kasmet kainuoja gerokai per 100 mln. litų.

Svarbiau - patirtis

LDB, norėdama nustatyti registravimosi darbo biržoje tikslus, neseniai apklausė 4,9 tūkst. jaunų žmonių, kurių pusė buvo kaimo gyventojai. Tik vienas iš penkių apklaustųjų arba 19,7 proc. atsakė, kad registruotis darbo biržoje juos paskatino siekis įgyti profesiją.

Kiti registravosi darbo biržoje dėl privalomojo sveikatos draudimo valstybės lėšomis, galimybės nemokamai gauti medicinos paslaugas, laikino darbo vasaros laikotarpiu paieškos, ir net noro padirbėti viešuosius darbus.

Trečdalis - 39,7 proc. apklaustųjų darbo neranda nuo 1 iki 6 mėn., penktadalis, arba 23,3 proc., - nuo 6 iki 12 mėn.

Apklausos rezultatai rodo, kad kvalifikacijos ir darbo patirties neturintys jauni asmenys darbo ieškojo ilgiau nei kvalifikacijos neturintys, bet darbo patirties įgiję jaunuoliai.

Nedarbas mažėja

Šių metų rugpjūčio 1 d. šalies teritorinėse darbo biržose buvo registruota 185,8 tūkst. bedarbių ir jie sudarė 10,1 proc. šalies darbingo amžiaus gyventojų.

LDB skaičiuoja, kad registruotas nedarbas šalyje toliau mažėja, net ir išaugus besiregistruojančiųjų skaičiui. Per mėnesį registruotas nedarbas sumažėjo 0,1 proc., o nuo 2012 m. rugpjūčio 1 d. - 1,2 proc. punkto.

Per liepą darbą gavo per 30 tūkst. darbo biržos klientų: įdarbinta 16,8 tūkst. žmonių, į aktyvios darbo rinkos politikos priemones nusiųsta 6,7 tūkst., veiklą pagal verslo liudijimus pradėjo 6,6 tūkst. žmonių.

Kelerius pastaruosius metus į daugiausiai biržoje registruotų absolventų specialybių trejetuką patenka verslo vadyba, teisė ir ekonomika.

Darbo biržos duomenimis, paklausiausios profesijos dabar - pardavimo ir produkto vadybininkai, administratoriai, buhalteriai, apskaitininkai, verslo paslaugos vadybininkai, transporto vadybininkai, inžinieriai, bendrosios praktikos slaugytojai, programuotojai, socialinio darbo padėjėjai ir lopšelio-darželio auklėtojo padėjėjai. Nors dažnai teigiama, kad Lietuvoje per daug vadybininkų, duomenys rodo, kad jų vis dar reikia.

Lietuvos darbo birža - jaunimui

Antrus metus LDB teritorinėse darbo biržose organizuoja akciją „Būk matomas“, kuria siekiama ne tik sparčiau integruoti absolventus į darbo rinką, bet ir kiekvienam skirti individualų dėmesį. Akcijos metu absolventai supažindinami su ekonomikos naujienomis ir šiuolaikinės darbo rinkos poreikiais, darbo paieškos būdais, komandinio darbo principais, asmeninės motyvacijos svarba, mokomi, kaip planuoti savo gyvenimo tikslus ir siekti karjeros. Taip pat vyksta praktiniai mokymai, kaip tinkamai pasirengti gyvenimo aprašymą, motyvacinį laišką, organizuojami simuliaciniai darbo pokalbiai.

Lietuvos darbo biržos įgyvendinamu projektu „Jaunimo užimtumo didinimas“ skatinamos veiklos, padedančios įdarbinti jaunuolius. Pirmiausia jos siūlomos stokojantiems darbo įgūdžių arba turintiems mažai darbo patirties vienodomis sąlygomis konkuruoti su patirtį turinčiais darbo rinkos dalyviais. Ypač siekiama greičiau į darbo rinką integruoti motyvuotus jaunus bedarbius, įgijusius profesiją, tačiau neturinčius praktikos.

Lietuvos darbo biržos įgyvendinamas ir Europos socialinio fondo finansuojamas projektas „Pagalba įsidarbinant“ tikslingai orientuotas būtent į labiausiai darbo rinkoje pažeidžiamus žmones - jaunimą, kuris neturi praktinių žinių ir darbo įgūdžių, ir vyresnio amžiaus bedarbius, ilgai nerandančius darbo dėl prarastų darbo įgūdžių ir kvalifikacijos stokos. Projekto įgyvendinimo metu jaunimui iki 29 metų, ilgalaikiams bedarbiams ir bedarbiams, kuriems gresia ilgalaikis nedarbas, sudaromos galimybės dalyvauti dviejose projekto veiklose - darbo įgūdžių įgijimo rėmimo ir įdarbinimo subsidijuojant priemonėse.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder