Žieminės padangos motociklams: misija neįmanoma

Žieminės padangos motociklams: misija neįmanoma

Nuo spalio 11-osios įsigalioję Kelių eismo taisyklių (KET) pakeitimai, įpareigoję motociklininkus žiemos sezono metu nenaudoti vasarinių padangų, privertė šiuos eismo dalyvius traukyti pečiais - jie niekaip negali suvokti, kam prireikė tokio, anot jų, absurdiško reikalavimo.

"Nuo lapkričio 10 d. iki kovo 31 d. draudžiama eksploatuoti motorines transporto priemones ir priekabas su vasarinėmis padangomis", - teigiama naujosiose KET. Tad nuo šiol toks reikalavimas taikomas ne tik lengviesiems automobiliams, bet visoms "motorinėms transporto priemonėms" - įskaitant ir motociklus, ir sunkvežimius bei autobusus.

Įpareigojimas - beprasmis

"Ar ieškosiu savo motociklui žieminių padangų?! Nežinau..." - taip į "Autosalono" klausimą atsakė Kęstutis Kuzminskas, Klaipėdos baikerių klubo "Chimeras" prezidentas, motociklininkų pasaulyje geriau žinomas Kiešos vardu. Ir pratrūko minutę trukusiu juoku.

"Nesu nieko apie tokias girdėjęs, - kiek apsiraminęs bandė paaiškinti jis. - Žieminės padangos gaminamos tik nedidelei, specifinei grupei motociklų - yra ypatingą protektorių turinčios kroso motociklų padangos ir dygliuotos padangos važinėjimui ant ledo, bet tokios keliams tikrai netinkamos".

K. Kuzminskas sako manantis, kad naujasis reikalavimas didžiajai daliai motociklininkų jokios įtakos neturės - visų pirma dėl to, kad šiomis transporto priemonėmis žiemą niekas nesivažinėja.

"Malonumas menkas. Yra, aišku, entuziastų, bet vienetai. Dauguma mūsų pastato motociklus į garažus ir persėda į automobilius. Todėl tas įpareigojimas - beprasmis. Dėl ko jis priimtas? Reikėtų klausti autorių..." - teigė Kieša.

Vasarinių padangų nebūna

"Tie, kurie priiminėjo tas pataisas, patys nesuprato, už ką balsuoja. Tai - dar vienas nekompetencijos pavyzdys, ir dar vienas parodymas, kad KET tėra fasadas, nelabai ką bendro turintis su eismo saugumu", - eismo taisyklių pakeitimo autorių elgesį bando aiškinti Lietuvos motociklistų klubo prezidentas bei žurnalo "Biker Baltics" vyr. redaktorius Rimas Bružas.

Jis, pritardamas K. Kuzminskui, sako, jog motociklininkai įprastai draudžiasi taip, kad jų civilinės atsakomybės draudimas baigiasi spalio mėnesį, nes vėliau jie paprasčiausiai nebevažinėja. Išimtis - klubas "Vorai MC", kasmet sausį rengiantis "Baikerių viduržiemį". Tačiau ir šio renginio šūkis - "1 proc. patogumo" - puikiai atspindi važinėjimo motociklu žiemą ypatumus.

Be to, pasak R. Bružo, absoliučiai daugumai motociklų gaminamos tik universalios padangos.

"Kiekvienas, internete įvedęs savo motociklo padangos duomenis, ras charakteristikas, paliudijančias, kad tai - universali padanga. Bus arba užrašas "All Season" (liet. Visiems sezonams. - Aut. past.) arba "All Weather" (liet. Visoms oro sąlygoms), ar panašiai. Tai kam reikėjo draudimo motociklams naudoti vasarines padangas, jei tokių net nėra?" - stebisi R. Bružas.

Kur garantijos?

Tuo metu klaipėdietis verslininkas, vieno sporto klubo savininkas Žilvinas Skečionis, neseniai nusipirkęs visiškai naują "Harley-Davidson Electra Glide Ultra Classic" motociklą, sako nesąs įsitikinęs, kad šio modelio padangos yra universalios.

"Vieną savaitgalį po KET pakeitimo praleidau internete. Rezultatas toks: įvedęs savo motociklo padangų duomenis neradau nė vieno patvirtinimo - nei jų gamintojo kompanijos "Dunlop" puslapyje, nei kur kitur, kad jos tinka visiems metų laikams. Atvirkščiai - buvo žodelis "summer" (liet. Vasara. - Aut. past.).

Tai kaip man dabar būti garantuotam, kad mano motociklo padangos - ne vasarinės? Jei policija nubaustų, turbūt tektų kreiptis į teismą..." - svarstė Ž. Skečionis.

Padangos, kurių... nėra

Jam pritaria ir pajūrio baikeris Dainius Petrauskas, užsiimantis motociklų tobulinimu.

"Universalių padangų motociklams nėra. Yra tiesiog padangos, kurios neskirstomos nei į vasarines, nei į žiemines. Aišku, galima pajuokauti, kad jos universalios - jomis reikia važinėti visada, nes kitokių tiesiog nėra, bet realiai slidiems keliams įprastos motociklų padangos netinkamos", - sako jis.

"Kaip tada važiuoti motociklu žiemą, jei jam nėra nei universalių padangų, nei žieminių?" - "Autosalonas" paklausė baikerio.

"Tokios painiavos, kokią sukėlė tas KET pakeitimas, logiškai neišaiškinsi. Uždraudė naudoti padangas, kurių net nėra, ir liepė važinėti padangomis, kurių taip pat nėra", - išvadą padarė jis.

"Policija bus griežta"

Tuo metu policijos atstovai sako, kad į diskusijas apie motociklų padangų charakteristikas nesivels, ir visus pažeidėjus baus be kalbų.

"Yra padangų žymėjimai - ir raidės "M+S" (angl. "Mood and Snow", liet. "Purvas ir sniegas". - Aut. past.), ir snaigės, ir panašiai. Policija visus tuos ženklus žino, ir, jei padangos bus vasarinės, pareigūnai elgsis pagal įstatymus", - tikino Klaipėdos apskrities VPK Kelių policijos biuro viršininkas Ramūnas Šideikis.

Anot jo, sustabdžius tokį motociklą ir nustačius tokį pažeidimą, iškart bus naikinamas transporto priemonės techninės apžiūros (TA) dokumentų galiojimas - perbraukiama TA pažyma, nuo numerių nuimamas TA terminą žymintis lipdukas. Taip bus uždrausta tokiam motociklui dalyvauti viešajame eisme.

Prieštaravimų netrūksta

Įdomu tai, kad įstatymų spraga motociklininkams paliko galimybę naują TA pažymą gauti naudojant... tas pačias "netinkamas" padangas. Paaiškėjo, jog nors KET punktas apie padangų naudojimą ir pasikeitė, techninių motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimai, pagal kuriuos ir atliekamos TA, liko seni.

Šiuose reikalavimuose, kaip ir iki šiol, teigiama, kad žiemines arba universalias padangas TA metu privalo turėti tik automobiliai, kurių bendroji masė - ne didesnė nei 3,5 tonos, bei jų priekabos.

Tad motociklas atliekant TA procedūrą gali būti bet kokiomis padangomis. O štai išvažiuoti į gatvę - jau nebe. Prieštaravimai, į kuriuos atsakyti, panašu, išties pajėgūs tik KET pataisų autoriai...

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder