Vaizdo registratorius užsienyje tampa baubu

Vaizdo registratorius užsienyje tampa baubu

Atrodytų, automobilyje sumontuotame vaizdo registratoriuje galima įžvelgti tik pranašumus. Juk, įvykus avarijai, jis padeda įrodyti, kas kaltas. Tačiau ne visiems - pavyzdžiui, jautrūs vakariečiai tokią įrangą kaltina žmogaus teisių pažeidimu.

Vokietijoje įvykęs vienas teismo posėdis pretenduoja tapti pirmu žingsniu vaizdo registratorių uždraudimo šioje šalyje link.

Ansbacho miesto administracinis teismas išnagrinėjo vairuotojo, vaizdo registratoriumi fiksavusio kitų eismo dalyvių Kelių eismo taisyklių pažeidimus ir siuntusio įrašus policijai, bylą. Toks vyriškio elgesys kai kuriems žmonėms sukėlė įtarimus, kad jis pažeidžia kitų teises.

Kovotojas už tiesą šįkart buvo pripažintas nekaltu, tačiau teismas konstatavo, kad vaizdo registratoriaus naudojimas yra neleistinas, jei jo savininkas įrašus ketina skelbti internete, socialiniuose tinkluose arba perduoti tretiesiems asmenims, pavyzdžiui, tai pačiai policijai. Esą vaizdo įrašai gali būti naudojami tik "asmeniniais tikslais", o kitais atvejai tokia medžiaga yra "šiurkštus žmogaus asmens teisių pažeidimas".

Manoma, kad po šio teismo sprendimo Vokietijoje gali kilti plati diskusija, ar apskritai automobiliuose galima naudoti vaizdo registratorių. Minėtas teismo sprendimas jau vadinamas pirmuoju žingsniu vaizdo registratorių uždraudimo šioje šalyje link.

Šiuo metu vaizdo registratorių naudojimas yra uždraustas Belgijoje, Liuksemburge, Portugalijoje ir Austrijoje - šioje šalyje policija ne tik konfiskuoja rastą įrangą, bet dar skiria ir 10 tūkst. eurų baudą.

Kol kas bendros Europos Sąjungos institucijų politikos šiuo klausimu nėra, nors kas gali atmesti tikimybę, kad po kurio laiko vaizdo registratoriai visoje bendrijoje bus pripažinti žmogaus teisių priešais?

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder