UAB "Gatvių apšvietimas" tikslas - šviesėjantis ir taupus miestas

UAB "Gatvių apšvietimas" tikslas - šviesėjantis ir taupus miestas

Atsinaujinanti Klaipėda pribrendo keisti ir gatvių apšvietimo įrangą. Senus natrio šviestuvus pakeitus į modernias LED technologijas miestas tampa šviesesnis ir saugesnis vairuotojams bei pėstiesiems, taupomos miesto biudžeto lėšos, mažinamas šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis.

Šiuolaikinis daug efektyvesnis ir ekonomiškesnis apšvietimas jau įrengiamas atnaujinamose gatvėse, tačiau būtina atnaujinti visą gatvių apšvietimo sistemą, nes didžioji dalis uostamiesčio vis dar apšviečiama senaisiais natrio šviestuvais, kurie neužtikrina kokybiško apšvietimo ir netaupo elektros energijos, juos sudėtinga valdyti ir prižiūrėti, o utilizuojant susiduriama su aplinkosauginiais iššūkiais.

Kuo skiriasi?

Natrio garų ir LED šviestuvai - tai dvi skirtingos technologijos ir du visiškai skirtingi šviesos gamybos būdai. Natrio garų lemputėse išgarintas metalas virsta inertinėmis dujomis, o šviesos diodai (LED) yra kietos būsenos.

Natrio lempos, palyginti su kitų technologijų pagrindu veikiančiomis lempomis, turi prasčiausią spalvų atkūrimą, jų kuriama šviesa yra tamsiai geltona. Tai žemos kokybės šviesa.

GALIMAS EFEKTAS. UAB "Gatvių apšvietimas" direktoriaus Dangero Aleksandrovo žiniomis, pagerinus gatvių apšvietimo infrastruktūrą, tikėtina, kad eismo įvykių skaičius Klaipėdoje tamsiu paros metu galėtų sumažėti apie 30 proc.

Be to, yra rimtų gamtosauginių problemų, susijusių su atliekų šalinimu naudojant natrio lempas. Jos gali sukelti gaisrą, jei žibintas yra pažeistas ar paveiktas natrio metalas. Natris gali užsidegti, net jei žibintas sugadintas ant žemės. Dėl šios priežasties jos turi būti naikinamos laikantis specialių saugos reikalavimų.

Išaugtų energetinis efektyvumas

Tikimasi, kad pakeitus senesnius, elektros energijai imlią natrio technologiją naudojančius šviestuvus naujais ekonomiškais LED šviestuvais, būtų suvartota iki 48 proc. mažiau elektros energijos. Tai leistų taupyti miesto biudžeto lėšas.

Be to, mieste būtų kokybiškiau apšviestos gatvės. Naudojant naujas apšvietimo technologijas būtų sumažintas vadinamasis šviesos triukšmas. LED šviestuvai nukreipia šviesos srautą tiksliai į apšviečiamą objektą, tad gatvė apšviečiama kokybiškiau, šviesa mažiau išsisklaido aplinkui.

LED šviestuvai ne tik efektyviau nukreipia šviesos srautą, bet skleidžia nedaug šilumos į išorę, juos gaminant nenaudojama toksinė medžiaga - gyvsidabris.

Keičiant neefektyvius šviestuvus efektyviais, sykiu būtų atnaujinta susidėvėjusi infrastruktūra: atramos, valdymo spintos, patiesti nauji elektros kabeliai. Skaičiuojama, jog investicijos į infrastruktūros atnaujinimą sumažintų išlaidas infrastruktūros remontui ir eksploatacijai.

Nekeičiant gatvių apšvietimo infrastruktūros, dabartiniai įrenginiai reikalaus vis daugiau investicijų vien tam, kad būtų išlaikyta esama gatvių apšvietimo kokybė.

Padėtų saugoti gyvybes

Statistikos duomenimis, kad Klaipėdos mieste, net ir mažėjant gyventojų skaičiui, eismo įvykių daugėja. Kokybiškesnis gatvių apšvietimas teigiamai keistų šią tendenciją.

Remiantis akademinių tyrimų skaičiavimais, tinkamas gatvių apšvietimas iki 30 proc. sumažina tamsiu paros metu įvykstančių eismo įvykių skaičių. Pagerinus gatvių apšvietimo infrastruktūrą, tikėtina, kad eismo įvykių skaičius Klaipėdoje tamsiu paros metu taip pat galėtų mažėti apie 30 proc.

Šie skaičiai labai reikšmingi. Mat statistika byloja, kad tamsiu paros metu įvykę įskaitiniai eismo įvykiai yra skausmingesni. Pavyzdžiui, 2017 m. tamsiu paros metu buvo sužeista 30 proc. visų pėsčiųjų, o žuvo 57 proc.

Tamsiu paros metu didžiausią įtaką eismo saugumui keliuose turi matomumas. Tamsoje vairuotojas daug sunkiau pastebi pėstįjį. Todėl tinkamas gatvių apšvietimas yra labai svarbus.

Įpareigoja teisės aktai

Atnaujinti gatvių apšvietimą įpareigoja ir teisės aktai. Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijoje numatoma kasmet bent 1,5 proc. didinti energijos vartojimo efektyvumą, atnaujinti nusidėvėjusią gatvių apšvietimo infrastruktūrą, užtikrinti jos atitikimą nustatytiems gatvių apšvietimo, žmonių ir eismo saugumo, aplinkosaugos ir kitiems aktualiems reikalavimams.

Senus energetiškai neefektyvius šviestuvus rekomenduojama keisti naujais energetiškai taupiais šviestuvais, įdiegti naujus technologinius sprendimus, užtikrinančius efektyvų gatvių apšvietimo infrastruktūros eksploatavimą ir lankstų valdymą.

2014-2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programoje taip pat keliamas uždavinys sumažinti energijos suvartojimą viešojoje infrastruktūroje ir daugiabučiuose namuose.

Skaičiai

UAB "Gatvių apšvietimas" vertinimu, visiškas Klaipėdos gatvių apšvietimo modernizavimas apimtų ir reikalautų įrengti ar pakeisti:
3~548 vnt. šviestuvų ant cinkuotos gatvinės atramos;
4~131 vnt. gatvės atramų su šviestuvais ir požeminio kabelio įrengimu;
463 vnt. gatvės atramų su šviestuvais be požeminio kabelio įrengimo;
775 vnt. parkinių atramų su šviestuvais be požeminio kabelio įrengimo;
1036 vnt. parkinių atramų su šviestuvais ir požeminio kabelio įrengimu;
904 vnt. šviestuvų ant cinkuotos parkinės atramos;
402 vnt. dekoratyvinių atramų su kabelio įrengimu;
1502 vnt. gelžbetoninių atramų pakeitimo į cinkuotas atramas su šviestuvu;

Pranašumai ir skirtumai

LED ir Na šviestuvų šviesos sklaidos grafinis palyginimas.

Pagrindiniai LED apšvietimo technologijos pranašumai lyginant su Na lempomis yra šie:

  • Reikšmingai ilgesnis veikimo laikotarpis. Na lempų degimo trukmė iki 6~000-10~000 valandų, tuo tarpu naujų LED gali trukti nuo 50 000 iki 100 000 ir daugiau.
  • Mažesnės elektros energijos sąnaudos - šviesos diodai naudoja 50 - 80 proc. mažiau elektros energijos nei įprastinės lempos;
  • Efektyvesnis apšvietimas - LED technologija išsiskiria aukštu naudingumo koeficientu (energijos taupymu) - naudojant LED šviestuvus 80-95 proc. tiekiamos elektros energijos pakeičiama į šviesos spinduliavimo energiją, LED šviestuvai skleidžia nedaug šilumos į išorę ir leidžia efektyviau (tiesiogiai) nukreipti šviesos srautą taip sumažėja šviesos triukšmas.
  • LED gamyboje nenaudojama toksinė medžiaga - gyvsidabris.
Reklama

    Skaitomiausi portalai

    Rašyti komentarą

    Plain text

    • HTML žymės neleidžiamos.
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
    Sidebar placeholder