Svarbūs pakeitimai vairuotojams - dokumentų vežiotis neprivalu

Svarbūs pakeitimai vairuotojams - dokumentų vežiotis neprivalu

Nuo liepos 1 d. įsigalioja Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimai, susiję su vairuotojų pareiga turėti su savimi galiojantį vairuotojo pažymėjimą, taip pat kitus dokumentus.

Motorinės transporto priemonės ir priekabos vairuotojas, kuriam Lietuvoje išduotas vairuotojo pažymėjimas galioja, tikrinančiam pareigūnui, įsigaliojus įstatymo pakeitimams, galės pateikti ne vairuotojo pažymėjimą, o galiojantį savo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Jei vairuotojas vairuoja jam nuosavybės teise priklausančią Lietuvoje įregistruotą transporto priemonę, jis neprivalo su savimi turėti ir transporto priemonės registravimo dokumento. Taip pat visų Lietuvoje įregistruotų transporto priemonių vairuotojai, nepriklausomai nuo to, kam nuosavybės teise priklauso transporto priemonė, neprivalės su savimi turėti privalomosios techninės apžiūros dokumento ir transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo liudijimo (poliso). 

Tačiau šie palengvinimai taikomi tik asmenims, turintiems Lietuvos Respublikoje išduotus galiojančius vairuotojo pažymėjimus, vairuojantiems Lietuvoje įregistruotas transporto priemones ir dalyvaujant eisme tik Lietuvoje.

Pažymėtina, kad Kelių eismo taisyklės leidžia vairuotojams įvykus eismo įvykiui, kurio metu nežuvo ir nebuvo sužeistas žmogus, sutarus dėl eismo įvykio aplinkybių nekviesti policijos ir užpildyti eismo įvykio deklaraciją. 

Deklaracijoje be kitų duomenų vairuotojai turi nurodyti draudimo liudijimo numatytus duomenis (draudimo įmonės pavadinimą, draudimo liudijimo numerį, galiojimo datą ir kt.), todėl vairuotojams rekomenduojama pasirūpinti, kad įvykus eismo įvykiui, jie tokią informaciją turėtų.

Duomenis galima sužinoti įvedus transporto priemonės valstybinio numerio ženklą Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biuro internetiniame tinklapyje.

Nežinant savo vairuotojo pažymėjimo numerio ir dokumento galiojimo datos, deklaraciją galima pildyti ir be šių duomenų, juos vėliau pateikiant draudimo įmonės prašymu.

Nors dokumentų vežiotis neprivalu, to daryti niekas nedraudžia. Su savimi turint dokumentus, kai kurios procedūros, ypač sustabdžius pareigūnams, užtruks trumpiau.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder