Sunkvežimiai irgi gali būti įdomūs

Sunkvežimiai irgi gali būti įdomūs

Autopilotai, jutikliai ir radarai, vaizdo kameros, apsikeitimo duomenimis sistemos, debesija. Visa tai subalansuota lengviesiems automobiliams, bet tinka ir komerciniam transportui. Taip galima apibūdinti naująsias technologijas, pademonstruotas vakar pasibaigusioje 66-ojoje tarptautinėje Hanoverio komercinio transporto parodoje.

Sunkvežimiai, autobusai, mikroautobusai, visureigiai specialiosioms tarnyboms ir netgi dronai - tokiais eksponatais renginys galėjo pasigirti šiemet. Aišku, atsarginės dalys ir įvairūs nauji techniniai sprendimai, net startuolių stendai. 270 tūkst. kv. metrų plotas, 2 013 dalyvių iš 52 valstybių (net 229 - iš Kinijos), 332 pasaulinės ir 101 Europos premjera. Per 2 tūkst. akredituotų žurnalistų iš 57 šalių.

Tokie skaičiai. O už jų - keletas tikrai įdomių naujovių, ypač tos, kurios nukelia į ateitį. Pavyzdžiui, "Bosch" inžinierių sukurtas 2026-ųjų "VisionX" vilkikas. Teisingiau, net ne vilkikas, o 40 tonų prietaisas su interneto prieiga.

ZF FRIEDRICHSHAFEN AG sukurta stiklinė ("plexiglas") kabina.

Viena išskirtinių jo funkcijų - sugebėjimas savarankiškai judėti kolonoje. "Bosch" teigimu, tai ne tik palengvina vairuotojų gyvenimą tolimoje kelionėje, bet ir suteikia daugiau saugumo, užtikriną krovinių pervežimo efektyvumą ir padeda taupyti degalus.

Idėja tokia: atsidūręs magistralėje vilkikas gauna informaciją apie kitų sunkvežimių judėjimą ir prisijungia prie jų perimdamas valdymą iš vairuotojo. Ir jis, ir kiti sunkvežimiai kolonoje juda sinchroniškai - kartu stabdo, kartu greitėja, kartu manevruoja. Kai reikia išsukti iš greitkelio, valdymą vėl perima žmogus.

 IVECO Z TRUCK gali būti varomas biometanu. 

Klientai ir transporto kompanija informaciją apie krovinio buvimo vietą gaus per debesijos servisą "Bosch IoT Cloud", o vairuotojas tokiu pat būdu randa ir rezervuoja stovėjimo vietą.

Panašiu principu turėtų judėti ir "Mercedes-Benz Urban eTRUCK" vilkikas, varomas 167 AG elektros motoro. Autopilotą turi ir miesto autobusas "Mercedes-Benz Future Bus". Ši įranga jam padės laikytis tinkamo atstumo tiek iš priekio, tiek iš šonų, ji taip pat atpažįsta kelio ženklus ir šviesoforo spalvas.

MERCEDES-BENZ FUTURE BUS miesto autobusas. "Reuters" nuotr.

Autobusas taip pat turi interneto prieigą. Keleivis važiavimą apmokėti gali vos įlipęs - savo išmaniuoju telefonu. Salone numatyti ir belaidžiai krovikliai keleivių telefonams.

Kitas Hanoveryje parodytas "Daimler" koncerno kūrinys - koncepcinis "Mercedes-Benz Vision Van" - leidžia įsivaizduoti, kaip ateityje gali atrodyti krovininiai mikroautobusai.

Šio elektra varomo mersedeso krovininiame skyriuje dirbantis "robotas" ne tik tvarkingai, taupydamas vietą, pakrauna krovinius, bet ir pats jį išduoda vairuotojui. Taip šis sutaupys nemažai laiko nustatytu adresu atvežęs siuntą ir jos ieškodamas tarp kitų.

Be to, furgonas turi ir skraidantį droną, kurių "parkingo" vieta - ant stogo. Jie sugeba pakelti į orą nedidelius krovinius, tad vežėjas gali pasinaudoti jais sunkiau pasiekiamose vietovėse ar palikti siuntas užsakovų teritorijoje, kai jų pačių nėra namuose.

Keturis dronus, galinčius pakilti net į 6 km aukštį, turi ir specialiai gelbėjimo tarnyboms sukurtas koncepcinis "Nissan Navara EnGuard" modelis. Tiesa, žmonių jie neskraidins, tačiau vaizdo kameromis žvalgys įvykio vietas ar paieškos teritorijas. Šiuos vaizdus gelbėtojai galės matyti iš visureigio bortų ištraukiamuose ekranuose.

Tarp kitų įdomesnių šiųmetinių Hanoverio premjerų - spec. tarnyboms sukurtos kelios pikapo "Renault Alaskan" versijos, gelbėtojams galintis praversti "giliai bekelei" skirtas "Toyota Hilux Arctic Truck" visureigis, elektra varomas "Volkswagen e-Crafter" modelis, dujomis varomas "Iveco Eurocargo Natural Power" vilkikas, Dakaro lenktynėms skirtas "Renault K520 4x4" sunkvežimis, greičiausiu vilkiku pasaulyje vadinamas "Volvo Iron Knight" su 13 litrų 2 400 AG motoru ir kitos.

Beje, parodoje išrinkti ir geriausi 2017-ųjų modeliai. Geriausiu vilkiku tapo S serijos "Scania" modelis, autobusu - "Solaris Urbino", mikroautobusu - "Volkswagen Crafter".

Naujos ir Naudotos Vilkikų Dalys - Ferikas.lt

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder