Sukurtas gero vairuotojo aprašas

Sukurtas gero vairuotojo aprašas

Artėjant Saugaus eismo dienai „Regitros“ egzaminų metodikos specialistai parengė ir teikia diskusijai pageidautino lengvųjų automobilių vairuotojo elgesio aprašą „Vairuotojo kompetencijos“.

Tai išsami bei koncentruota patarimų, koks vairuotojo elgesys saugo jį ir kitus eismo dalyvius kelyje, knyga. Atmintinė – bandymas pirmą kartą būsimų vairuotojų dėmesį atkreipti ne į transporto priemonės valdymo įgūdžius ar perduoti žinias, kokie pavojai gresia keliuose ir kaip jų išvengti, bet tiesiog papasakoti, koks elgesys už vairo laikytinas sektinu standartu bei siekiama vertybe.

„Eismas yra kintantis, o tam tikros situacijos unikalios, todėl vien kelių eismo taisyklių žinojimas negarantuoja saugaus vairavimo, mes gi siūlome savo elgesiu išbandyti sprendimą, kuris leistų visiems pasijusti saugesniems kelyje“, – sako Saulius Šuminas, „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Pasak jo, patirčių siekiančiam jaunimui svarbu parodyti elgsenos įtaką vairavimo įgūdžiams, nes iš tiesų tik pavieniai jauni žmonės vertina riziką. Dauguma jaunimo siekia maloniai ir patogiai dalyvauti eisme, mat vairuoti jiems tas pats, kas smagiai praleisti laiką – pažiūrėti gerą filmą, pabendrauti su draugais, skaniai pavalgyti, klausytis mėgstamos muzikos, smagiai apsipirkti, pašokti, sportuoti.

S. Šuminas atkreipia dėmesį į mokslo studijas apie narkotikų, alkoholio, greito vairavimo grėsmes, nesveiko maisto vartojimo žalą, prieinančias išvados, jog mokymai apie rizikas, kaip ir dažnas malonumą teikiančių veiklų, įskaitant ir rizikingo vairavimo vaizdavimas sukuria įspūdį, kad toks elgesys yra socialinė norma, t. y. suteiktos žinios paskatina priešingą jaunimo elgesį.

Knyga apie tinkamą vairuotojo elgesį aprašo įvairius pageidaujamus vairuotojo veiksmus ir taip moko priimti tvirtus sprendimus. Ji padrąsins ir tuos, kurie eina laikyti egzamino, ir kitu aspektu paragins pažiūrėti į savo veiklą tuos, kurie vairavimo moko.

Vadovą „Vairuotojo kompetencijos“ galima rasti „Regitros“ interneto svetainės www.regitra.lt skyriuje „Vairavimo egzaminai". Įmonė kviečia kiekvieną prisidėti prie knygos turinio ir siųsti savo pasiūlymus bei atsiliepimus adresu: [email protected].

Ateityje parengtą knygą ketinama praturtinti vairavimo situacijų viešajame eisme vaizdo siužetais.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder