Smiltynėje ženklai sėja pavojaus sėklą

Smiltynėje ženklai sėja pavojaus sėklą

Prieš kurį laiką Klaipėdos valdžios atstovai sutvarkė dalį ženklų, klaidinusių tiek pėsčiuosius, tik dviratininkus, važinėjančius dviračių taku tarp Smiltelės gatvės ir miesto centro.

Tačiau dar viena svarbi teritorija, kurioje šiltesniu oru taip pat apstu dviratininkų, valdininkų liko užmiršta. Tai - Smiltynė su iš pirmo žvilgsnio neblogais, bet chaotiškai paženklintais takais.

"Smiltynėje - tikras takų ženklinimo chaosas. Štai tako atkarpa netoli paplūdimio pažymėta ženklu, bylojančiu, jog ten - tik pėsčiųjų takas. Takas, einantis nuo naujosios perkėlos pliažo link, per Hageno kalvą, irgi pažymėtas klaidingai. Vienas ženklas teigia, kad tai - pėsčiųjų takas, kitas - kad dviračių ir pėsčiųjų", - "Autosalonui" sakė klaipėdietis Saulius Ružinskas, Lietuvos dviratininkų bendrijos tarybos narys.

Panašių pavyzdžių Smiltynėje yra ne vienas. Štai kelias, vedantis paplūdimio link nuo kelio Smiltynė-Nida, ties naująja perkėla, paženklintas kaip dviračių takas, nors čia nuolat į stovėjimo aikštelę pajūryje važinėja automobiliai bei vaikšto žmonės.

Dar viena vieta, kelianti potencialų pavojų - nuo naujosios perkėlos jūros link vedantis takas, nutiestas šalia kelio. Ženklai teigia, kad tai - pėsčiųjų bei dviratininkų takas, kurį abi minėtos grupės turi taikiai dalintis.

Tačiau tą padaryti čia ne visada pavyksta, ir dideliu greičiu nuo kalvos lekiantys dviračiai kelia didelį pavojų pėstiesiems. Pavojinga ir patiems dviratininkams. Atrodytų, užtektų dažais padalinti taką į dvi dalis ir atitinkamai paženklinti, bet to daryti niekas neskuba.

Beje, nepritaria tokiai idėjai ir S. Ružinskas. Jo nuomone, pėstieji vaikščios dviračiams skirta juosta taip, kaip tai daro mieste, o dviratininkai irgi važinės taip, kaip jiems patogiau.

"Jei skirs dalį tako vien tik dviratininkams, šie važinės dar agresyviau. Niekas jų nesukontroliuos", - įsitikinęs dviračių entuziastas.

Vis dėlto tinkamas ženklinimas sumažintų nelaimingų atsitikimų tikimybę. "Autosalono" pakalbinti bendrovės "Smiltynės perkėla" keltų darbuotojai teigė jau ne kartą į Smiltynę kėlę greitosios medicinos pagalbos ekipažus, skubėjusius padėti dviračių partrenktiems pėstiesiems bei patiems dviratininkams.

Paskutinis panašus atvejis užfiksuotas rugpjūčio 15-ąją, kuomet ties Smiltynės paplūdimiu dviratininkas patrenkė pėsčiųjų taku ėjusią moterį ir pasišalino.

Šiuo keliu jūros link ir einama pėsčiomis, ir važiuojama mašinomis, tačiau ženklas teigia, jog juo gali naudotis tik dviratininkai. JEI šis takas dažų teptuku būtų padalintas į dvi dalis - pėstiesiems ir dviratininkams - nelaimingų atsitikimų tikimybė būtų kur kas mažesnė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder