Sezono "vinis" - levituojanti "Lexus" lenta

Sezono "vinis" - levituojanti "Lexus" lenta

Transporto srityje kone kas savaitę atsiranda visokių technologinių naujovių, tačiau tikrai ne tokių, kaip "Lexus" sukurta unikali judėjimo priemonė - levituojanti lenta. Ji tapo tikra sensacija ir balzamu širdžiai tiems, kurie iki šiol žavisi kultiniu filmu "Atgal į ateitį".

"Hoverbordu" (angl. "hover" - tvyroti, kyboti, "board" - lenta) pavadintas ratukų neturinčios riedlentės prototipas lengvai sklendžia virš žemės ar vandens paviršiaus. Toks vaizdas - tikrai ne spec. efektai, o realiai veikiantis kūrinys.

Levituojančios 920×220×90 mm matmenų lentos veikimo principas paremtas magnetiniu lauku. Pora rezervuarų-kriostatų turi ypač žemoje, net -197 laipsnių temperatūroje funkcionuojančias superlaidžias medžiagas. Po treku yra su tomis medžiagomis sąveikaujantys magnetai, sukuriantys magnetinę pagalvę tarp lentos ir treko dangos paviršiaus. Taip lenta ir laikosi ore.

Taigi, skystu azotu šaldoma metalų, magnetų, anglies pluošto ir bambuko konstrukcija, išlaikanti iki 200 kg svorį, gali skraidyti virš paviršių, turinčių specialius nuolat veikiančius magnetus.

Tad tai - pirmas nusivylimas tiems, kurie pamanė, jog šia lenta bus galima nulėkti nuo Mogiliovo gatvės iki riedlenčių aikštelės Kultūros parke. "Lexus" lenta išbandyta Barselonoje, tačiau ne gatvėse, o specialiai įrengtoje ir minėtais magnetais aprūpintoje aikštelėje.

Ir antras nusivylimas - tai tėra tik prototipas, ir gamintojai dėl aukščiau minėtos priežasties serijinės "hoverbordo" gamybos nežada.

Šiaip ar taip, inžinieriams tokios transporto priemonės sukūrimas tapo sudėtingu išbandymu, pareikalavusiu pusantrų metų darbo.

"Šis projektas leido mums išbandyti inovatyvias technologijas, atrasti naujas dizaino erdves ir neįmanoma paversti įmanomu", - pasidžiaugė "Lexus International" vykdomasis viceprezidentas Markas Templinas (Mark Templin).

Projektas įgyvendintas kartu su Drezdeno (Vokietija) IFW instituto mokslininkais ir magnetinės levitacijos srityje besispecializuojančia firma "evico GmbH".

Beje, atrodo, valdyti tokią lentą nėra lengva - net ir profesionaliems riedlentininkams, pavyzdžiui, daugkartiniam pasaulio čempionui Rosui Makguranui (Ross McGouran) ji pakluso tik po daugybės bandymų. Nenuostabu - juk ratukų, galinčių padėti išlaikyti lygsvarą, nėra.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder