Senos padangos prie upelio atsiduria vis rečiau

Senos padangos prie upelio atsiduria vis rečiau

Laukai, pamiškė ar apleistos teritorijos - mėgstamiausios vairuotojų vietos išmesti nebereikalingas senas padangas. Tiesa, aplinkosaugininkai pažymi, kad kasmet tokių aplinkos teršėjų vis mažėja.

Kiekvieną rudenį ir pavasarį, kai ateina padangų keitimo laikas, gamta sulaukia dar vienos porcijos padangų, kurios natūraliai suirti gali tik per kelis šimtus metų. Ypač dideli tokių kraštovaizdžio "puošmenų" kalnai nuošalesnėse vietose dygdavo prieš 10-15 metų, tačiau dabar padėtis taisosi, sako gamtosaugininkai.

Anot jų, vairuotojų įpročius pakeitė 2007 metais išleistas aplinkos ministro įsakymas, kuriuo remonto dirbtuvės įpareigotos priimti padangų remonto ir demontavimo metu likusias netinkamas naudoti padangas. Padangas priimti servisai privalo nemokamai, todėl žmonėms nebeliko motyvo jomis atsikratyti paprasčiausiai išmetant.

"Vien per metus iš savo klientų - gyventojų ir įmonių - surinkome net 19 tonų senų padangų. Jas surenkame nemokamai, maža to, dar paraginame klientus - jei turite senų, nebenaudojamų padangų daugiau, atvežkite, neterškite gamtos", - sako vienas bendrovės "Klaipėdos Melga" vadovų Ričardas Tamašauskas.

Tiesa, yra nemažai vairuotojų, kurie padangas keičiasi patys, ne servisuose, todėl nebereikalingu automobilių "apavu" jie atsikrato priklausomai nuo savo sąmoningumo lygio - vieni jas tvarkingai palieka prie šiukšlių konteinerių, kiti, kaip ir anksčiau, tiesiog išmeta gamtoje.

Tačiau pastarųjų mažėja, sako aplinkos sergėtojai.

"Kiekvieną pavasarį mes patikriname klaipėdiečių šiukšlintojų pamėgtas vietas, pavyzdžiui, Danės pakrantę, Kairių poligoną ir panašiai, po to savivaldybei nurodome, kur kokių šiukšlių yra. Reikia pažymėti, kad kasmet išmetamų padangų vis mažėja", - sako Andrius Kairys, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius.

Anot jo, tiesiogiai pagauti tokius teršėjus yra labai sunku, nes padangas jie išmeta tamsiu paros metu arba nuošalioje vietoje. Aplinkosaugininkas prisiminė tik vieną atvejį, kai buvo nubaustas padangas išmetęs asmuo, nes jį pavyko nustatyti pagal šiukšlyne rastus dokumentus.

A. Kairio teigimu, gamtos teršimo padangomis masteliai mažėja ir dėl to, kad jos tapo preke - pavyzdžiui, jas nuo 2007-ųjų degindama įmonė "Akmenės cementas" gaminasi kurą.

Be to, surenkamos padangos perdirbamos, iš jų gaunamas metalas ir vadinamoji tekstilė - gumos dulkės (naudojamos keliams tiesti, stogų dangai ar detalėms gaminti) bei gumos granulės (naudojamos bėgimo takeliams gaminti, dirbtinės dangos sporto aikštėms tiesti ir pan.). Dėl savo savybių padangų guma naudojama ir statybose kaip dugno išklojos medžiaga, kasybos darbuose - kaip sprogimo bangas slopinantys barjerai ir daugelyje kitų sričių.

Lietuvoje gyventojai, kurie padangas keičia patys, senąsias gali nuvežti į stambiųjų atliekų surinkimo aikšteles, kuriose iš vieno asmens nemokamai priimamos 5 padangos. Tačiau Klaipėdoje tokių aikštelių kol kas nėra, nors jau vasarą turėtų pradėti veikti trys - Šiaurės prospekte, Tilžės gatvėje ir Plieno gatvėje.

Kur dėti senas padangas Klaipėdoje?

Nedidelį kiekį naudotų padangų galima tvarkingai sudėti prie komunalinių atliekų konteinerių, tik jokiu būdu jų nemesti į tuos konteinerius. Padangos, kaip ir kitos didžiosios atliekos, iš gyventojų yra surenkamos apvažiavimo būdu pagal viešai skelbiamus grafikus. Tad dėl bendros tvarkos reiktų pasidomėti tais grafikais ir padangas geriau palikti prie konteinerių jų surinkimo dieną arba iš vakaro. Išvežimo grai skelbiami interneto svetainėje www.kratc.lt arba juos galima sužinoti paskambinus nemokamu telefonu 8 800 13344.

Sukaupus daugiau nei 12 naudotų padangų, privaloma prašyti specialaus konteinerio, kuris Klaipėdoje suteikiamas nemokamai. Užsakyti konteinerius galima darbo valandomis nemokamu telefonu 8 800 13344 arba atvykus į KRATC skyrių Liepų g. 15. Svarbu žinoti, kad šie specialūs konteineriai turi būti naudojami tik padangų išmetimui.
Tokia padangų surinkimo sistema veikia visus metus. Be to, nemokamai po 4 padangas per metus iš Klaipėdos miesto gyventojų priima bendrovė "Kuusakoski" (Minijos g. 162). Į šią bendrovę galima pristatyti ir daugiau padangų, tačiau jų priėmimas apmokestinamas pagal bendrovės nustatytus įkainius. Taip pat Dumpių kaime yra bendrovės "Toksika" Klaipėdos filialas, kuris taip pat už tam tikrą mokestį priima padangas neribotais kiekiais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder