Saulius Budinas: "Nereikia išradinėti dviračio"

Saulius Budinas: "Nereikia išradinėti dviračio"

Šiandien gimtadienį švenčiantis Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas - žmogus, anaiptol nenutolęs nuo transporto ir eismo reikalų. Ne tik todėl, kad yra aktyvus vairuotojas ir dviratininkas. Spręsti gatvių infrastruktūros klausimus jam tenka atliekant savo tiesiogines pareigas, pagaliau jis, prieš ateidamas į Savivaldybę, vadovavo valstybės įmonės "Regitra" Klaipėdos filialui.

Ar dažnai naudojatės automobiliu? O viešuoju transportu? - "Autosalonas" paklausė vieno svarbiausių miesto valdininkų.

Automobiliu naudojuosi dažnai, viešuoju transportu kur kas rečiau, dažniausiai per šventes, nes taip daug patogiau pasiekti norimą kelionės tikslą.

Pokyčiai Minijos gatvėje - kitąmet

Kaip esate įpratęs žiūrėti į eismą - automobilio vairuotojo akimis, pėsčiojo, dviratininko, o gal vieno iš Savivaldybės vadovų?

Žiūriu į eismo visumą, neišskiriant nė vienos iš paminėtų kategorijų. Nors paskutiniu metu gal dažniau kaip vienas iš Savivaldybės vadovų. Tiesa, daugiau nei penkerius metus vadovavau "Regitros" Klaipėdos filialui, tad dar atkreipiu dėmesį į besimokančius vairuoti bei pradedančius vairuotojus.

Ar Klaipėda - patogus miestas vairuotojui? Kas mūsų miesto gatvėse yra padaryta gerai, o kas blogai ir kaip keistumėte?

Klaipėda patogus miestas vairuotojui, bent jau neklaidus. Yra trys svarbiausios gatvės, kuriose ir vyksta pagrindinis eismas. Palyginti su kitais didžiaisiais Lietuvos miestais, galime pasidžiaugti, kad eismo kamščiai yra maži, gatvių kokybė gera. Aišku, visada norisi dar geriau. Mieste nuolat atnaujinamas horizontalusis ženklinimas, keičiami šviesoforai, gatvių apšvietimas. Paskutiniais metais daug dėmesio skiriame kryptiniam pėsčiųjų perėjų apšvietimui.

Viena svarbių gatvių infrastruktūros dalių - sankryžos ir šviesoforai. Prieš kurį laiką viešėjote Vilniuje, domėjotės ten įdiegtomis intelektinėmis transporto valdymo sistemomis. Ar jos kada nors bus įdiegtos Klaipėdos gatvėse?

Susitikimas sostinėje buvo naudingas, kadangi ir Klaipėdoje planuojame diegti intelektines transporto valdymo sistemas. Jau kitais metais Minijos gatvėje planuojami pokyčiai sankryžų valdymo srityje. Ši gatvė pasirinkta dėl techninių galimybių, nes čia didžioji dalis šviesoforų yra naujos kartos, kuriuos galima jungti prie išmaniųjų sistemų.

"Vadovų rotacija neišvengiama"

Ar jums, kaip paprastam vairuotojui, neatrodo keista šviesoforų naktinė "veikla", kai vienoje sankryžoje jie mirksi budėjimo režimu, o kaimyninėje, visiškai identiškoje ir lygiai tokioje pat tuščioje, kažkodėl stabdo judėjimą veikdami taip, kaip ir dieną?

Sutinku, kad kartais tokie reiškiniai atrodo keistai, tačiau dėl šviesoforų veiklos režimo nakties metu sprendimus po didelių diskusijų priimame kartu su Kelių policijos atstovais, įvertiname sankryžos avaringumą, kitus niuansus.

Buvote vienas Savivaldybės įmonės "Gatvių apšvietimas" vadovo keitimo iniciatorių. Kaip manote - ar vieno žmogaus rokiruotė šiame poste užtikrins geresnę gatvių ir eismo infrastruktūros priežiūrą?

Įmonės vadovas išėjo savo noru, padėkojome jam už ilgametį darbą. Norint judėti į priekį reikalingi pokyčiai, tad strateginių miesto įmonių vadovų rotacija neišvengiama, tokia ir valstybės politika. Liepą miesto Tarybos posėdyje patvirtintas Savivaldybės kontroliuojamų bendrovių valdymo organų formavimo tvarkos aprašas, kuriame numatyta į bendrovių valdybas skirti ir nepriklausomus valdybos narius bei kitos įmonių valdymo naujovės.

Gerbti kitus

Kai kurie jūsų kolegos valdžioje deklaruoja, kad Klaipėda - draugiškas miestas dviratininkams. Patys dviratininkai vis randa prie ko nors prikibti. Ar jie teisūs? Ir ką, pats būdamas gana aktyvus dviračių naudotojas, patartumėte tiems dviratininkams, kurie piktybiškai nesinaudoja jiems skirta "A" juosta Herkaus Manto gatvėje?

Klaipėda - draugiškas miestas dviratininkams. Mūsų pasiekimus šioje srityje įvertino ir Susisiekimo ministerija, skyrusi pagrindinį apdovanojimą nominacijoje "Dviračių miestas 2015". O priekaištų iš dviratininkų vis dar sulaukiame, kai kurie jų pagrįsti. Visada teigiamai reaguoju į pastabas ir pasiūlymus, puikiai dviratininkus suprantu, ir tik bendromis pastangomis galime pasiekti dar geresnių rezultatų. Herkaus Manto gatvėje dažnai matau nedrausmingų dviratininkų, važiuojančių pėstiesiems skirtu šaligatviu. Patarimas būtų vienas - gerbkime vieni kitus, visi esame eismo dalyviai: pėstieji, dviratininkai, automobilių vairuotojai, tad siūlyčiau kiekvienam įsivertinti, kaip jis elgtųsi būdamas kito vietoje.

Pats mėgstu šią transporto priemonę, per metus nuvažiuoju apie 2 000 kilometrų, tiesa, kol kas man tai labiau laisvalaikio praleidimo būdas.

Argumentų apmokestinimui trūksta

Viena iš priemonių (nors ir prievartinė) pervilioti žmones iš nuosavų automobilių į visuomeninį transportą - apmokestintas stovėjimas centrinėje miesto dalyje, panašu, nesuveikė: čia ir toliau pilna mašinų. Kodėl žmonės nenoriai naudojasi autobusais, nors jau ne kartą įrodyta, kad kai kuriais atvejais jais važiuoti yra greičiau nei savo mašina?

Dar prisimename laikus, kai automobilis buvo prabangos prekė, tad, atsiradus galimybei daugeliui turėti savo transporto priemonę, ja visi noriai naudojasi. Tai ir žmogaus laisvės išraiška. Laikai keičiasi, Europos Sąjungoje priimamos įvairios direktyvos dėl oro taršos mažinimo. Manau, tik laiko klausimas, kai mes daugiau judėsime savo kojomis, dviračiais, naudosimės viešuoju transportu, kuris Klaipėdoje gerai išvystytas.

Ką manote apie prieš kurį laiką vieno jūsų kolegos partiečio įgarsintą siekį plėsti mokamo stovėjimo zoną, pavyzdžiui, į pietinius miesto rajonus?

Prieš priimant vieną ar kitą sprendimą visada turime turėti tikslą ir numatyti priemones jam įgyvendinti. Šiuo atveju man argumentų trūksta.

Ar Klaipėda kada nors leis sau ne lopyti varganos kokybės gatves, o jose nutiesti naują asfalto dangą?

Klaipėda jau tai daro. Ištisinės asfalto dangos nutiestos Smiltelės, Minijos gatvėse, Statybininkų prospekte, Pilies, Mokyklos gatvėse, darbai bus tęsiami ir kitais metais.

"Visi mes turime minusų"

Karas keliuose - ar galite pasiūlyti receptų, kaip jį laimėti?

Nereikia išradinėti dviračio, reikia imti pavyzdį iš geriausių, iš šalių, kurios yra pasiekusios labai gerų rezultatų. Dirbant "Regitroje" teko bendrauti su didelę pažangą eismo saugumo srityje pasiekusių valstybių saugaus eismo specialistais. Visos pusės turi susėsti ir susitarti. Pradedant nuo darželio, mokyklos, vairavimo mokyklų, kelių inžinierių, Kelių policijos. Vaikai nuo mažų dienų turi būti mokomi saugaus elgesio gatvėje, vėliau specialios programos mokyklose ir t. t. Tai turi būti ilgalaikė valstybės prioritetinė programa, pasirašant susitarimus Švietimo, Susisiekimo, Vidaus reikalų ministerijų lygiu, kiekvienam prisiimant įsipareigojimus ir juos nuosekliai vykdant.

Koks kitų eismo dalyvių elgesys labiausiai erzina jus kaip vairuotoją?

Paskutiniu metu vairavimo kultūra yra ženkliai pagerėjusi. Nesuprantu vairuotojų, kurie nerodo posūkių signalo, pavojingai manevruoja iš vienos eismo juostos į kitą, bereikalingai spaudinėja stabdžių pedalą.

Kokie jūsų, kaip vairuotojo, minusai? Ar pažeidinėjate KET?

Visi mes turime minusų. Nors Kelių eismo taisykles pažeidžiu retai. Esu ir greitį viršijęs, ir mobiliuoju telefonu kalbėjęs vairuodamas, bet periodas, kai dirbau "Regitroje", įpareigojo būti pavyzdingu vairuotoju, tad stengiuosi ir toliau toks būti, skatinu ir kitus taip elgtis.

ANKETA

Saulius Budinas, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius. Amžius - 52 metai. Vairuotojo pažymėjimą turi nuo 1982 metų. Pirmasis automobilis - VAZ-2101 ("įsigijau 1989 metais, kiek pamenu, jis buvo pagamintas 1971-aisiais"). Vėliau buvo įvairių markių modelių, ilgiausiai važinėjosi "Honda Accord Tourer" universalu ("pirkau naują 2004-aisiais, važinėjau 7 metus, jokių priekaištų neturėjau"). 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder