Psichologas: „kelių ereliai“ ir turtuoliai keliuose kovoja dėl socialinio statuso

Psichologas: „kelių ereliai“ ir turtuoliai keliuose kovoja dėl socialinio statuso

Atšilus orams, vairuotojai vis stipriau spaudžia akseleratoriaus pedalą, viršijamas greitis, pažeidinėjamos kelių eismo taisyklės (KET), tad didėja ir avarijų keliuose skaičius. Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA ekspertai pastebi, kad pagal elgesį kelyje, galima išskirti kelis pagrindinius eismo įvykių sukėlėjų ir dalyvių tipus. Daugiausia problemų kelyje sukelia „kelių ereliai“.

Pasak psichologo Tomo Lagūnavičiaus, Lietuvos keliuose vyksta kovos dėl aukštesnio socialinio statuso. Automobilis – viena iš dominavimo ir valdžios parodymo priemonių.

„Kuo mašina didesnė ir brangesnė, kuo jos numeriai įdomesni, tuo aukštesnį socialinį statusą ji parodo. Kuo statusas aukštesnis, tuo mažiau taisyklių gali laikytis, kuo žemesnis, tuo daugiau taisyklių. Vyrai kelyje nuolat konkuruoja dėl savo statuso. Geros mašinos neturintis vyras galią bando pademonstruoti net ir turėdamas kokį „golfą“. Tokiu atveju šis vairuotojas bando dominuoti bandydamas aplenkti kitas mašinas, darydamas įvairius manevrus. Beje, šiame žaidime dažniausiai dalyvauja tik vyrai. Jie nuolat vienas kitam bando įrodyti, kuris yra geresnis ir toks reiškinys niekad neišnyks. Anksčiau buvo arkliai, karietos, o dabar automobiliai“, – komentavo T. Lagūnavičius.

Pasak psichologo, vadinamieji „kelių ereliai“ – dažniausiai mažas pajamas gaunantys ir aukštomis pareigomis negalintys pasigirti vyrai. Tad dominuoti jie bando kelyje. Dažniausiai jie vairuoja pigius automobilius, o savo statusą bando pakelti pažeidinėdami KET.

Dideles pajamas gaunantys vyrai kelyje bando dominuoti kitomis priemonėmis. T. Lagūnavičius teigia, kad šio tipo žmonės, priešingai nei „kelių ereliai“, kelyje nelaksto. Norint parodyti savo statusą, jiems nebūtina sukelti nepatogumų kitiems vairuotojams. Aukšto socialinio sluoksnio atstovų svarbą parodo jų automobilis. Tokie vyrai dažniausiai perka brangius, didelius visureigius.

„Turtuoliai gali sau leisti nepaisyti taisyklių, bet jie gatvėmis nelekia. Šio statuso žmonės dominuoja kitaip, bandydami užimti teritorijas. Toks vyras gali mašiną palikti ten, kur negalima, pasistatyti prie įėjimo arba į neįgaliųjų vietą. Jis tiesiog lengvai susimokės baudą“, – teigė psichologas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder