Prasidėjus naujai išmetamų teršalų kiekio erai, gamintojai grįžta prie didesnių variklių

Prasidėjus naujai išmetamų teršalų kiekio erai, gamintojai grįžta prie didesnių variklių

Dar nenutilus "Volkswagen" skandalo atgarsiams, sugriežtinti Europos automobilių išmetamų teršalų kiekio bandymai atnešė netikėtų pasekmių - didesnius variklius, praneša "Reuters".

Automobilių gamintojai, pastarąjį dešimtmetį mažinę variklių pajėgumą, kad atitiktų Europos Sąjungos (ES) išmetamų teršalų kiekio standartus, dabar priversti brangiai sumokėti ir elgtis priešingai, nes bandymai keliuose realiomis vairavimo sąlygomis atskleidė mažiausių variklių trūkumus, teigė su automobilių pramone susipažinę šaltiniai.

Iki šiol mažieji varikliai puikiai išlaikydavo bandymus laboratorijose. Automobilių gamintojai, reguliuotojų ir žaliųjų grupės nutuokė, kad tikrieji išmetamo CO2 ir azoto oksido kiekiai, važinėjant keliuose, yra didesni. Esant didesnei apkrovai nei leidžia dabartiniai bandymai, dauguma mažųjų europietiškų variklių išmeta didesnius teršalų kiekius nei leistina - kai kada iki 15 kartų.

Per artimiausius trejus metus "Renault", "General Motors" ir "VW" ruošiasi padidinti arba nebegaminti kai kurių perkamiausių mažųjų automobilių variklių, teigė šaltiniai. Manoma, kad kiti gamintojai irgi paseks jų pavyzdžiu, gamindami tiek dyzelinius, tiek benzinu varomus variklius.

Grįžus prie didesnių variklių bus dar sunkiau atitikti anglies dvideginio (CO2) tikslus, taip pat tai brangiai atsieis gamintojams, kurie jau patiria daug išlaidų dėl skubaus įsiliejimo į elektromobilių ir hibridų rinką.

Jau 2017 m. nauji modeliai bus bandomi keliuose dėl išmetamo azoto monoksidų kiekio, o iki 2019 m. visi automobiliai turės atitikti su azoto oksidais susijusius reikalavimus. Po dvejų metų bus pradėti privalomi bandymai, remiantis naujais pasauliniais bandymų standartais, dėl sunaudojamo degalų ir išmetamo anglies dvideginio kiekio.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder