Nuo rudens brangs vairavimo kursai

Nuo rudens brangs vairavimo kursai

Nuo rudens brangs vairavimo kursai, o mokyklos baigimo pažymėjimai bus išduodami nuo 17 metų ir galios tik metus. Tokie vairuotojų pirminio mokymo tvarkos pakeitimai susisiekimo ministro įsakymu įsigalioja nuo rugsėjo 1 dienos. Tikėtina, kad dėl šių pakeitimų brangs vairavimo kursai.

Nuo rugsėjo pradžios vairavimo mokyklos baigimo liudijimas (B kategorijos) galės būti išduodamas 17 metų sulaukusiems asmenims, tačiau galios tik metus (iki šiol galiojo neribotą laiką). Ministro įsakyme nėra numatyta tvarka, ar 17 metų asmenys galės laikyti egzaminus ir VĮ "Regitra".

"Mokyklos baigimo pažymėjimus galėsime išduoti 17 metų turintiems asmenims, tačiau egzaminus "Regitroje" kol kas galima laikyti tik sulaukus 18 metų. Todėl 17 metų turintys asmenys, anksčiau pradėję mokytis ir baigę vairavimo mokyklą, egzaminus "Regitroje" laikys tik po kelių mėnesių, taip rizikuodami primiršti vairavimo įgūdžius ir neišlaikyti egzamino", - sakė vairavimo mokyklos "Teisės.lt" direktorius Paulius Jankūnas.

Kitas svarbus pakeitimas - padidintas praktinio vairavimo valandų skaičius nuo 20-ties iki 30 valandų, iš jų 4 valandas mokiniai privalės mokytis vairavimo mokymo aikštelėje, 16 valandų - mieste (iš jų 2 valandas rekomenduojama mokytis tamsiu paros metu), 2 valandas - užmiestyje, o likusios 8 valandos bus paskirstomos pagal individualų poreikį. Tuo tarpu teorijos mokymo valandų skaičius sumažintas nuo 60 iki 40.

"Privalomų praktinio vairavimo valandų skaičių padidinus iki 50 proc., maždaug tiek pat brangs kursai vairavimo mokyklose. Tačiau daugumai mokinių ir dabar su instruktoriumi reikia važiuoti apie 30 valandų, nes 20 valandų nepakanka tinkamai pasiruošti VĮ "Regitra" egzaminui, - sakė P. Jankūnas.

Gerai vairuojantiems vairavimo mokyklos turės teisę 20 proc. sumažinti nustatytą praktinio vairavimo mokymo kurso valandų skaičių.

Nuo rugsėjo 1-os įsigalioja dar vienas pakeitimas - mokytis vairuoti su šeimos instruktoriumi bus galima tik baigus vairavimo mokyklą ir išlaikius teorijos egzaminą VĮ "Regitra". Iki šiol užteko turėti vairavimo mokyklos baigimo pažymėjimą.

Asmenys, kurie turi teisę mokytis ir laikyti egzaminus eksternu (t.y. turintys bent jau vidurinį išsilavinimą arba tam tikras kategorijas) galės iš karto laikyti teorijos egzaminą "Regitroje", o jį išlaikę, mokytis su šeimos instruktoriumi.

"Papildomą grėsmę eismo saugumui sudarys tai, kad į gatves išvažiuos mokiniai, visiškai neturintys vairavimo praktikos. Juos mokys neprofesionalūs instruktoriai su automobiliais be papildomų pedalų", - pabrėžė P. Jankūnas.

Pagal dabar galiojančią tvarką, su šeimos instruktoriumi papildomai mokytis galima tik baigus visą privalomą praktinio vairavimo kursą vairavimo mokykloje, t. y. jau mokant vairuoti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder