Lietuvių meilė seniems automobiliams nerūdija?

Lietuvių meilė seniems automobiliams nerūdija?

Lietuvoje registruotų lengvųjų automobilių parkas jau daugelį metų išlieka vienu iš seniausių Europos Sąjungoje. Jei ES vidutinis lengvųjų automobilių amžius yra šiek tiek daugiau nei 10 metų, mūsų šalies keliuose dominuoja 4 metais senesnės transporto priemonės. Be to, kaip rodo šiemet įsigytų civilinės atsakomybės draudimo polisų duomenys, didelė dalis lietuvių nebijo sėsti ir į automobilius, kurių amžius viršija 20 metų.

Lietuvių favoritai kopia į trečią dešimtmetį

Draudimo paslaugų agregatoriaus Edrauda statistika liudija, jog, nepaisant nuosekliai didėjančio naujesnių transporto priemonių skaičiaus, populiariausias automobilis Lietuvos keliuose vis dar išlieka 23 metų amžiaus VW Passat. Būtent šio modelio vairuotojai, kaip rodo sistema, tiek pernai, tiek šiemet iš skirtingų draudimo bendrovių įsigijo daugiausiai privalomojo civilinės atsakomybės draudimo polisų. Į populiariausiųjų dešimtuką taip pat patenka 22 bei 24 metų amžiaus VW Passat modeliai bei 21, 22 bei 23 metų amžiaus VW Golf automobiliai. O pats „jauniausias“ modelis dažniausiai draudžiamų automobilių dešimtuke – 15 metų senumo Audi A6.

„Vidutinis draudžiamo automobilio amžius sistemoje pernai buvo 14,9 metų, o šiemet – 13,9 metų. Tai yra nemažas amžiaus vidurkis, juolab turint omenyje, kad mūsų sistema aktyviau naudojasi jaunesnė, modernioms technologijoms imli visuomenės dalis“, - teigia Edrauda vadovė Rima Kazlauskaitė: „Palyginimui šių metų rugsėjo mėnesį privalomuoju civilinės atsakomybės polisu buvo apdrausti 109 vienetai 23 metų amžiaus VW Passat automobilių. Tai yra apie dešimt kartų daugiau nei per tą patį laikotarpį apdrausta naujesnių – 10 metų amžiaus – VW Passat modelių.“

Pašnekovės teigimu, internetinėje sistemoje vairuotojai, palyginę kainas, gali įsigyti beveik bet kurios šalyje veikiančios draudimo bendrovės polisą, todėl bendra draudžiamų transporto priemonių statistika nėra labai nutolusi nuo bendro keliuose eksploatuojamų automobilių parko paveikslo šalyje.   

Draudžiasi ir vyresni

Civilinės atsakomybės polisų statistika atskleidžia ir dar vieną tendenciją – nuosekliai didėjantį internetu besidraudžiančių vairuotojų amžiaus vidurkį. Ši tendencija kartais siejama su besikeičiančiais šalies demografiniais rodikliais, senstančia visuomene bei atsainesniu jaunosios kartos požiūriu į nuosavo automobilio įsigijimą. Tačiau, pasak R. Kazlauskaitės, santykinai didėjantis vyresnių vairuotojų aktyvumas visų pirma parodo kintančius šių žmonių draudimosi įpročius:

„Pernai vyriausias žmogus, apsidraudęs internetu mūsų sistemoje, buvo 68 metų amžiaus, šiemet – 86 metų. Tai reiškia, kad amžius nėra kliūtis įsigyti automobilio polisą internetu. Svarbiausia, kad transporto priemonė būtų techniškai tvarkinga, o vairuotojo sveikatos būklė leistų užtikrinti saugumą kelyje.“  

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder