Kuo važinėja didžiųjų miestų merai

Kuo važinėja didžiųjų miestų merai

Sausio mėnesį pėsčiąjį kliudęs Kauno mero Visvaldo Matijošaičio vairuojamas „Porsche“ turi rimtą konkurentą – penktos klasės BMW. Po šios avarijos duotą pažadą meras ištesėjo – darbo reikalais vairuoja nebe pats. Prieš mėnesį Kauno savivaldybė išsinuomojo net du prabangius BMW, kurie bus naudojami reprezentacijai. O štai Vilnius išvis neturi reprezentacinių automobilių: merą vežioja „Škoda“. Klaipėda daugiau investavo į elektromobilius, o meras kartais pasinaudoja tarnybiniu „Volvo S90“.

Iš „Porsche“ – į BMW

Kurį laiką dvejojęs, Kauno meras V. Matijošaitis visgi persėdo į tarnybinį automobilį ir darbo metu sėdi nebe vairuotojo, o keleivio vietoje. Prie išskirtinių ir prabangių automobilių įpratęs turtingiausias Lietuvos meras nepasikuklino ir darbe. Tiesa, beveik naujas BMW tikrai neprilygsta „Maserati“ ar „Porsche“, bet ir nėra varguoliški ratai.

„Į darbą meras atvažiuoja savo automobiliu. Darbo reikalais jį veža vairuotojas, vairuojantis BMW“, – patvirtino mero patarėjas Tomas Grigalevičius.

V. Matijošaitis gyvena nuosavų namų kvartale, Vičiūnuose. Nuo jų atstumas iki miesto centro – apie 5–6 km.

Sausio pabaigoje mero vairuojamas „Porsche“ senamiestyje kliudė ne pėsčiųjų perėja ėjusį garbaus amžiaus pėsčiąjį. Po šio įvykio meras kalbėjo, kad trejus metus važinėjo pats, tačiau dabar teks keisti savo įpročius: „Darbo metu, atvažiavęs į darbą, sėsiu į keleivio vietą“, – žadėjo V. Matijošaitis.

Už nuomą – daugiau kaip 95 tūkst. eurų

Praėjusių metų pabaigoje Kauno savivaldybė paskelbė aukcione pardavusi keturis automobilius, o sausį jau pradėjo du nuomotis. Savivaldybės administracijos vadovas Gintaras Petrauskas dar spėjo pasidžiaugti, kad aukciono metu už keturis jau atitarnavusius automobilius buvo gauta daugiau kaip 15 tūkst. eurų.

10 ir 12 metų senumo tris „Škoda“ ir vieną „Volkswagen“ automobilį Kauno savivaldybės garažuose pakeitė kur kas prabangesni 2017 m. gamybos „BMW 530i“ automobiliai. Kaip labai svarbų aspektą savivaldybė išskyrė šių gražuolių ekologiškumą ir saugumą.

Automobilius savivaldybė išsinuomojo, tam buvo paskelbtas konkursas, jį laimėjo bendrovė „Autoūkis“. Už vieno automobilio nuomą savivaldybė per mėnesį leido sau mokėti 793 eurus. Tai truks penkerius metus. Nesunku paskaičiuoti, kad per šį laikotarpį už vieno BMW nuomą bus sumokėta 47 580 eurų, o už du – 95 160 eurų.

„Įsigydami naujus automobilius orientuojamės ne į kiekybę, bet į kokybę. Per keletą metų savivaldybės automobilių parką sumažinome trečdaliu, tačiau svarbiausia – jį iš esmės atnaujinome“, – aiškino G. Petrauskas.

Savivaldybė skelbia, kad du nauji BMW skirti reprezentaciniams tikslams, o jais naudotis galės bet kurie savivaldybės darbuotojai. „Jeigu prireiks – ir meras, bet specialiai jam naujas automobilis paskirtas nebus”, – tikino G. Petrauskas.

Merui priskirtas tik vairuotojas: tai – daugiau kaip 30 metų vairavimo patirtį turintis Gintautas Babelis.

BMW mėgo ir V. Šustauskas

Iš viso Kauno savivaldybės administracijai priklauso 36 automobiliai: yra kelios „Škodos“, bet didžiąją dalį parko sudaro įvairūs „Volkswagen“ modeliai. Prabangių aukštos klasės automobilių iki šių metų sausio pabaigos Kauno savivaldybė neturėjo.

Iki V. Matijošaičio miestui vadovavę merai taip pat naudojosi ir tarnybiniu automobiliu, ir asmeninio vairuotojo paslaugomis. Visiškai nauji BMW markės automobiliai vežiojo Vytautą Šustauską ir Eriką Tamašauską, Arvydą Garbaravičių – naujas automobilis „Lexus“.

Dvi kadencijas meru išbuvęs konservatorius Andrius Kupčinskas naudojosi kukliausia tarnybine mašina – vienerių metų senumo „Škoda Superb“.

R. Šimašiui tinka ir „Škoda“

Vilniaus savivaldybė reprezentacinių automobilių išvis neturi. „Darbo reikalais po miestą merą veža savivaldybės vairuotojas, kuriam priskirtas 2012 m. gamybos automobilis „Škoda Yeti“. Šis automobilis yra savivaldybės nuosavybė“, – pasakojo Vilniaus savivaldybės Aprūpinimo ir transporto skyriaus Transporto poskyrio vedėjas Rolandas Krikščiukas.

Iki darbo vietos Vilniaus meras Remigijus Šimašius kulniuoja pėsčiomis arba mina dviračiu. Kai kuriomis dienomis sostinės meras visgi iki darbo atvažiuoja nuosavu 2007 m. gamybos automobiliu „Subaru Outback“.

Vilniaus savivaldybė iš viso turi 65 automobilius. Automobilių parkas buvo atnaujintas 2005–2008 m., jame – „Volkswagen“, „Opel“, „Škoda“ ir „Peugeot“ markės transporto priemonės. Tiesa, šiemet sostinės valdžia planuoja įsigyti apie 40 naujų automobilių.

Uostamiestis pamilęs „Volvo“

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas darbo metu naudojasi tuo savivaldybės automobiliu, kuris tuo metu būna laisvas, nepriklausomai nuo jo markės ar pagaminimo metų.

Visgi dažniausiai meras važinėja 2016 m. gamybos „Volvo S90“ automobiliu. Beje, šiuo automobiliu naudojasi ne tik jis, bet ir kiti Klaipėdos savivaldybės darbuotojai. Šį automobilį savivaldybė nuomojasi, per mėnesį atseikėdama 595 eurus.

Į darbą V. Grubliauskas atvažiuoja nuosavu automobiliu. „Kartais jis naudojasi ir viešuoju transportu. Tiesa, nedažnai. Kadangi mūsų meras yra užkietėjęs vairuotojas, tai vairuotojo paslaugomis jis naudojasi labai retai”, – paaiškino savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Klaidas Tolys.

Klaipėda neturi automobilių, kurie būtų naudojami išskirtinai reprezentacijai. Visgi sąraše yra automobilių, kurie – ir nauji, ir ekonomiški. Tai jau minėtas „Volvo S90“, taip pat metų senumo „Volkswagen Caravelle“ bei trys elektromobiliai „Kia Soul EV“.

Iš viso uostamiesčio savivaldybės autoparke – 13 automobilių, tačiau du iš jų šiuo metu parduodami aukcione. Paskutinį kartą parkas buvo atnaujintas prieš mėnesį, kai savivaldybė nutarė įsigyti 3 elektromobilius.

Beje, „Volvo“ markės automobilį pirmas įvertino buvęs Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius. Tiesa, jis važinėjo senesniu modeliu – „Volvo S80“. Šis 2004 m. gamybos automobilis sugebėjo nuvažiuoti net 429 tūkst. km, kol buvo parduotas. Jį pakeitė naujesnis „Volvo S90“. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder