Kaip tinkamai prižiūrėti automobilį neeksploatuojant jo ilgesnį laiką?

Kaip tinkamai prižiūrėti automobilį neeksploatuojant jo ilgesnį laiką?

Nors daugumai žmonių yra sunku įsivaizduoti savo dieną be nuosavo automobilio, tačiau COVID-19 virusas pakoregavo ne vieno mūsų planus. Vis daugiau bendrovių ima organizuoti darbą nuotoliniu būdu, todėl  kasdienybėje galime išsiversti ir be automobilio. Maistą ir įvairias reikalingas prekes galime užsisakyti tiesiai į namus, taigi, galime saugiai leisti laiką namuose. Vis dėlto, svarbu žinoti, kad net ir neeksploatuojamas automobilis reikalauja specialios priežiūros: jei vadovausitės pagrindiniais principais, galite būti užtikrinti, kad pasibaigus karantinui neteks susidurti su tam tikromis transporto priemonės problemomis. Jei prireiktų įsigyti transporto priemonės  detalių, jų taip pat galėsite įsigyti internetu: rasti automobilių dalių galėsite vos per kelias akimirkas, o tuomet beliks tik pasirūpinti jų užsakymu. Taigi, būkite saugūs, ir nepamirškite, kad net ir nenaudojamas automobilis reikalauja tam tikros priežiūros!

Neužtraukite rankinio stabdžio

Kiekvienas vairuotojas žino, kaip yra svarbu užtraukti rankinį stabdį: jei tai nebus atlikta, automobilis gali nuriedėti, sukelti eismo įvykį, ar apgadinti kitas aikštelėje esančias transporto priemones. Tokia situacija gali sukelti tikrai nemažų nemalonumų, todėl vairuotojams svarbu būti atidiems, ir pasirūpinti, kad jo transporto priemonė nekeltų pavojaus kitiems. Vis dėlto, tam tikrose situacijose ekspertai rekomenduoja neužtraukti rankinio stabdžio, nes priešingu atveju gali tekti susidurti su tam tikrais stabdžių kaladėlių ar diskų gedimais. Taip pat rankinio stabdžio nerekomenduojama užtraukti tada, kuomet oro temperatūra lauke yra ganėtinai žema, nes rankinis stabdis paprasčiausiai gali prišalti. Vis dėlto, tai anaiptol nereiškia, kad nereikėtų pasirūpinti transporto priemonės saugumu: specialistai rekomenduoja naudoti ratų atramas, kurios padės išvengti galimų netikėtumų.

Svarbiausios automobilio laikymo taisyklės

Jei esate apsisprendę ilgesnį laiką nesinaudoti savo transporto priemone, tokiu atveju vertėtų laikytis šių pagrindinių taisyklių:

  • Garažo nuoma: didžioji dalis vairuotojų savo transporto priemones laiko tiesiog kieme, tačiau tuomet, jei automobilis ganėtinai ilgą laiką bus neeksploatuojamas, vertėtų pagalvoti apie garažo nuomą. Tai galės užtikrinti kur kas didesnį transporto priemonės saugumą, be to, automobilis ilgesnį laiką išliks švarus;
  • Automobilio uždangalo naudojimas: jei neturite galimybės automobilį laikyti garaže, tokiu atveju vertėtų pagalvoti apie galimybę įsigyti kokybišką automobilio uždangalą, kuris padės apsaugoti transporto priemonę nuo dulkių ir kritulių;
  • Automobilio vaškavimas arba dengimas kitokia specialia danga: tai leidžia ilgiau palaikyti automobilio švarą ir padeda apsaugoti transporto priemonę nuo nepalankių aplinkos veiksnių;
  • Salono valymas: kai transporto priemone naudojamasi kasdien, ne visada susimąstoma, ar joje yra maisto likučių, neišmestų kavos puodelių, ir t.t. Natūralu, kad ilgą laiką neišvalius automobilio salono vėliau gali tekti susidurti su itin nemaloniu kvapu;
  • Pasirūpinkite transporto priemonės dezinfekcija: šiandien yra kaip niekada svarbu rūpintis transporto priemonės sterilumu, todėl vertėtų pakankamai dėmesio skirti jos valymui. Jei nesate užtikrinti, kad automobilio dezinfekciją pavyks tinkamai atlikti patiems, tokiu atveju galite kreiptis pagalbos į specialistus, kurie tuo pasirūpins už jus. Šiandien tokią paslaugą gali pasiūlyti ganėtinai daug autoservisų, todėl tikrai rasite geriausių pasiūlymų;
  • Ortakių ir ventiliacijos valymas: specializuotose automobilių prekių parduotuvėse tikrai galėsite rasti pakankamai didelį jų pasirinkimą. Nepamirškite, kad kondicionieriaus angose susidaro itin palanki terpė mikroorganizmų dauginimuisi, taigi, vertėtų užkirsti tam kelią.

Tinkama automobilio dalių priežiūra

Ekspertai teigia, kad ypatingai svarbu pakankamai dėmesio skirti šioms automobilio dalims:

  • Pasirūpinkite transporto priemonės žvakėmis. Žvakės atlieka itin svarbią funkciją: jei jos yra netinkamai prižiūrimos ar naudojamos pernelyg ilgą laiką, vairuotojai gali pastebėti, kad transporto priemonė užsiveda vis prasčiau ir prasčiau. Tai, žinoma, sukelia tikrai nemažų nepatogumų, todėl svarbu pasirūpinti tinkama jų priežiūra. Žvakių eksploatavimo trukmė visada priklauso nuo šių automobilių dalių gamintojo: kai kurios žvakės gali būti keičiamos kas 10 000 km, kitos – kas 15 000 km, dar kitos – tik kas 50 000 km, ir t.t. Ekspertai pataria prieš kiekvieną žiemą patikrinti žvakių būklę, o prireikus jas pakeisti naujomis. Internetu rasti automobilių dalių galima gerokai paprasčiau, taigi, įsigyti naujas žvakes galėsite be didelių pastangų. Jei nusprendėte kurį laiką nesinaudoti automobiliu, rekomenduojama išimti žvakes ir įpurkšti šiek tiek alyvos (tai padės apsaugoti vidines cilindro galvutes nuo rūdijimo ir leis išlaikyti drėgmę).
  • Pakeiskite variklio alyvą ir filtrus: senoje alyvoje gali būti užsilikusių dalelių, lemiančių koroziją. Pakeitę variklio alyvą nepalikite transporto priemonės stovėti: pirmiausia rekomenduojama nuvažiuoti bent kelis kilometrus, nes būtent tai paskatins pakeistos alyvos cirkuliavimą.

Papildykite degalų baką ir išimkite akumuliatorių

Nors gali atrodyti, kad neeksploatuojamam automobiliui kuras yra visiškai nereikalingas (ir tokia mintis skamba visai logiškai), tačiau svarbu žinoti, kad tuščias automobilio bakas gali imti rūdyti. To, žinoma, visada norėtųsi išvengti, todėl specialistai rekomenduoja papildyti baką kokybiškais degalais. Būtent tai neleis prasiskverbti drėgmei, todėl degalų bakas išliks puikios būklės (taip pat vertėtų nepamiršti įsitikinti, kad degalų bakas yra sandariai uždarytas). Nors degalai yra reikalingi net ir neeksploatuojamam automobiliui, tačiau akumuliatorius jam tikrai nėra būtinas.  Jei apsisprendėte tam tikrą laikotarpį nesinaudoti automobiliu, rekomenduojama išimti jo akumuliatorių, o jo gnybtus patepti specialia priemone (ją galėsite įsigyti specializuotoje automobilių prekių parduotuvėje). Parsinešę akumuliatorių į namus turėtumėte pasirūpinti jo įkrovimu ir distiliuoto vandens lygio papildymu. Kol akumuliatorius nebus eksploatuojamas, jį reikėtų laikyti sausoje vėsioje vietoje, į kurią nepatenka tiesioginiai saulės spinduliai.  

Patikrinkite padangų slėgį

Vertėtų reguliariai tikrinti padangų slėgį, o prireikus – jas pripūsti. Tai gali padėti išvengti įvairių padangų pažeidimų, todėl jas galėsite naudoti gerokai ilgiau. Jei transporto priemone nesinaudosite labai ilgą laiką, specialistai pataria naudoti kėliklius, kurie padės sumažinti padangų atramą. Jei naudojatės sportiniu automobiliu, jis gali būti pakeltas maždaug du mėnesius, ir tai padės išvengti galimų padangų pažeidimų.  Jei laikysitės šių svarbiausių patarimų, galite būti užtikrinti, kad pradėjus vėl naudotis automobiliu tikrai neteks susidurti su tam tikrais nesklandumais. Jei nusprendžiama kurį laiką nesinaudoti transporto priemone, tai tikrai nereiškia, kad pakanka vien tik palikti ją stovėti: jei nepasirūpinsite elementaria priežiūra, tai gali sukelti koroziją ar net tam tikrus gedimus. Taigi, jei norite tinkamai paruošti savo transporto priemonę, rasti automobilių dalių galėsite ir nuotoliniu būdu, ir tai tikrai nepareikalaus pernelyg didelių pastangų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder