Hibridinis ir dar sportinis? Hmm... Hmm!

Hibridinis ir dar sportinis? Hmm... Hmm!

Nors inertiški ir į naujoves gana skeptiškai reaguojantys lietuviai nepuola pirkti visame pasaulyje sparčiai populiarėjančių hibridinių modelių, "Honda" ryžosi pradėti prekybą mūsų šalyje CR-Z modeliu.

Tad koks jis, pirmuoju pasaulyje hibridiniu modeliu su mechanine pavarų dėže vadinamas sportinis kupė?

Greičio atžvilgiu - veržlus. Dizaino - neįprastas. Kuro - taupus. Jei kalbėtume emocine kalba - smagus. Po kelių valandų važinėjimo išlipti iš jo taip ir nesinorėjo.

Legendos priminimas

"Honda CR-Z" dizainas vertas atskiros pastraipos. Galbūt atsiras tokių, kuriems atminties kertelėse šmėkštels lašo formos "Opel Kadett" (!), tačiau H raidele paženklintos japonų markės fanai jums iškart primins kultinį, 1983-1991 metais gyvavusį CR-X.

Neįprastas yra mašinos galas, ypač jei kėbulo spalva juoda, o šoniniai galiniai langai - tamsinti. Tada galinė nediduko automobilio dalis atrodo itin masyvi. Status galas būdingas dabartiniams hibridiniams modeliams - panašų turi ir "Honda Insight", ir jo konkurentas "Toyota Prius". Tokios formos aiškinamos geresnių aerodinaminių savybių užtikrinimu.

Beje, dėl tokio bagažinės dangčio dizaino, žvelgiant iš vidaus, vaizdas salono veidrodėlyje padalintas į dvi dalis - apatinėje matai tik asfaltą, viršutinėje - atspindžius nuo kelio. Tad eismo saugumui tai nėra gerai, tačiau japonai problemos nepaliko neišspręstos - neįtikimai didelis plotas automobilio gale matomas per plataus kampo šoninius veidrodėlius.

Netradicinis ir vidus. Pavyzdžiui, klimato kontrolės valdymo įtaisai įrengti dešinėje prietaisų skydelio pusėje, visai netoli vairo. Tai - labai patogu.

Padeda elektra

O štai priešingoje skydelio pusėje, kairėje, yra trys svarbiausi "Honda CR-Z" mygtukai su užrašais "Sport", "Normal" ir "Eco". Tiesa, antrojo spaudinėti beveik nereikia - vos paleidus variklį (tai daroma atskiro mygtuko paspaudimu) ir įsijungia "Normal" režimas. Jis reiškia tinkamiausią pusiausvyrą tarp taupumo ir galios.

Jei reikia daugiau taupumo, jungiate "Eco" - tada 1,5 l benzininis variklis ne taip jautriai reaguoja į akceleratoriaus paspaudimus ir dažniau naudojama firminė "Honda" IMA - integruotos pagalbos varikliui sistema, kurios dėka CR-Z ir vadinamas hibridiniu modeliu. IMA atsakinga už elektros galios tiekimą iš baterijų ir jų įkrovimą - pastarasis procesas atliekamas ramiai važiuojant ar stabdant.

Be to, įjungus "Eco" režimą ir kiti mašinos nustatymai, pavyzdžiui, oro kondicionieriaus veiklos, optimizuojami taip, kad būtų taupoma kuo daugiau kuro.

"Sport", "Sport", "Sport"...

Kam tada hibridiniam ir taupiam modeliui "Sport" režimas - juk genant apsukų rodyklę į raudonąją zoną žodis "taupumas" tampa simbolišku? Ne visai taip - važiuojant sportiniu režimu galia išties padidėja, o štai kuro sąnaudos išauga labai nedaug.

Tiesą pasakius, visas tas kelias valandas, praleistas "Honda CR-Z" salone, "Sport" mygtukas buvo valdovas. Nes būtent jis išlaisvina visą hibridinio galios bloko jėgą. Šis režimas sureguliuoja IMA sistemą papildomai galiai, ir elektros motoras prideda savąjį sukimo momentą. Tada spausti akceleratorių vienas malonumas. Tiek mieste, kai gali sparčiau aplenkti kitus eismo dalyvius, tiek užmiestyje.

Aišku, vertinant galingesnių modelių masteliais, CR-Z įsibėgėjimas nėra žvėriškas - 100 km/h greitis pasiekiamas per 10 sekundžių, maksimalus greitis - 200 km/h. Tačiau 122 AG šiam mažyliui bendros benzininio ir elektros variklių jėgos bei maksimalaus 173 Nm sukimo momento - per akis.

Aišku, mažas atstumas tarp ašių nėra labai komfortiškas dalykas. Nelygiame kelyje duobės jaučiamos kur kas daugiau nei važiuojant didesniu automobiliu. Vis dėlto atperka kitas aspektas - vairavimo malonumas. Esant "Sport" režimui pakinta ir vairavimo parametrai, vairas tampa "aštresnis". Tad "žaisti" su CR-Z posūkiuose - tikras džiaugsmas.


Antras. Bet pirmas

Kam skirti hibridiniai modeliai? Paradoksas, tačiau tiems, kas turi pinigų (nes santykinai jie yra brangūs, pvz., "Honda CR-Z" kaina - nuo 79 070 Lt) ir kas nori juos taupyti. Kuro sąnaudomis "hibridai" dažnai prilygsta dyzeliniams automobiliams, tačiau ir 7,2 l/100 km benzino nėra daug - turint omenyje sportinio stiliaus modelį. Maža to - bandytas naujas modelis, o patys japonai tikina, kad bent 10 tūkst. km nuvažiavęs CR-Z vidutiniškai naudos apie 5 l benzino.

Suprantama, "Honda CR-Z" nebus pirmasis jūsų šeimos automobilis, išskyrus, jei ta šeima - jūs pats: realiai salone telpa tik du suaugusieji, galinė sėdynė čia nominali. Šiam mažyliui skirta antrosios mašinos pozicija. Bet į ją aplinkiniai žiūrės daugiau nei į pirmą. Pavydės irgi daugiau.

Už ir prieš

+ Įsimenantis dizainas
+ Geras valdomumas
+ Sportiškumas
+ Nedidelės kuro sąnaudos
- Brangoka
- Maža, ne itin komfortiška ratų bazė

Modelio istorija

Koncepcinė "Honda CR-Z" versija pirmą kartą buvo parodyta 2007 m. spalį Tokijo autosalone. Pavadinimas šifruotas taip: "Compact Renaissance Zero". Serijinis automobilis pristatytas 2010 m. sausį Detroito autosalone.

"Autosalonas" važiavo

"Honda CR-Z Hybrid GT"
Ilgis/plotis/aukštis (mm): 4080/1740/1395
Ratų bazė (mm): 2425
Prošvaisa (mm): 135
Svoris (kg): 1408
Pagreitėjimas 0-100 km/h (s): 10
Maksimalus greitis (km/h): 200
Variklio tipas: benzininis 1.5 SOHC i-VTEC ir elektros motoras IMA
Darbinis tūris (benzininio variklio, cm3): 1497
Maksimalus galingumas (benzininio variklio, kW (AG)/min-1): 84 (114)/6 100
Maksimalus galingumas (elektrinio variklio, kW (AG): 10 (14)
Maksimalus sukimo momentas (benzininio variklio, Nm/min-1): 145/4 800
Maksimalus sukimo momentas (elektrinio variklio, Nm): 78,4
Transmisija: mechaninė, 6 pavarų
Varomieji ratai: galiniai
Bagažinės talpa (l): 215
Degalų sąnaudos (l/100 km, vidutinės: 5 l (gamintojo duomenys), 7,2 l bandymo metu)
Kaina (su PVM, Lt) - 82 420

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder