Europos vairuotojai aplaidžiau rūpinasi padangomis

Europos vairuotojai aplaidžiau rūpinasi padangomis

Europos vairuotojai tinkamai neprižiūri savo automobilių padangų, o dėl to smarkiai blogėja saugumas keliuose.

Jau aštuntus metus iš eilės rengiami nemokami padangų patikrinimai visoje Europos Sąjungoje. Praėjusiais metais jų metu buvo patikrinta daugiau nei 28 000 automobilių. Remiantis šiais duomenimis, pribloškiamai daug, net 78 procentai patikrintų automobilių turėjo bent vieną nepakankamai pripūstą padangą. Dažniau negu kas ketvirtas automobilis turėjo padangas, kurios buvo visiškai nudėvėtos ir neatitiko kelių eismo taisyklių reikalavimų minimaliam padangos protektoriaus gyliui.

Beje, palyginti su 2011 m. atlikto tyrimo duomenimis, padangų, neatitinkančių Kelių eismo taisyklių reikalavimų padaugėjo net 25 proc.

Vis prastėjančią padėtį padangų gamintojos "Bridgestone" specialistai sieja su gilėjančia ekonomikos krize, didėjančiomis degalų kainomis ir mažėjančia žmonių perkamąja galia.

Perspėjama, kad nepripūstos arba nusidėvėjusios padangos turi lemiamos įtakos saugumui keliuose, nes tokiomis padangomis apautas automobilis tampa nestabilus, o jo valdomumas smarkiai pablogėja. Be to, padidėja tokio automobilio stabdymo kelias.

Jake Rønsholt, "Bridgestone Europe“ kompanijos generalinis direktorius komunikacijai, sako: "Važiavimas automobiliu su nepripūstomis padangomis yra ne tik pavojingas. Tai labai smarkiai padidina degalų suvartojimą ir taršą, o to išvengti galima paprasčiausiai reguliariai tikrinant oro slėgį padangose. Būtų idealu, jeigu vairuotojai padangų slėgį tikrintų kartą per mėnesį. Ir tuo pačiu būtų puiku, jeigu vairuotojai reguliariai tikrintų padangų protektoriaus gylį ir ar padanga dėvisi vienodai. Kai kurie žmonės net nepagalvoja, kaip nepakankamai pripūstos ar nusidėvėjusios padangos įtakoja automobilio valdomumą ir stabdymo kelią.

Dauguma į padangas žiūri kaip į juodus apvalius daiktus, kuriuos privaloma pirkti, tačiau reikia nepamiršti, kad būtent šiais daiktais automobilis liečiasi su kelio paviršiumi. Susilietimo plotas prilygsta keturių atvirukų dydžiui.“

2012 metų statistika rodo labai smarkiai išaugusį nepripūstomis ar nusidėvėjusiomis padangomis važinėjančių vairuotojų skaičių, kuris 2011 sudarė atitinkamai 63 ir 20 proc. Per metus šis skaičius padidėjo net 25 proc. Logiškiausias šių faktų paaiškinimas – tai padidėjusi ekonomikos krizė; dėl to daugelis vairuotojų nori pataupyti ir neskuba laiku keisti padangų. Tuo pačiu metu dėl didėjančių degalų kainų ir mažėjančios perkamosios galios žmonės vis rečiau naudojasi automobiliais, o tuo pačiu reiškia, kad ir padangos tikrinamos žymiai rečiau.

Ironiška, kad netinkama padangų priežiūra vairuotojams apsiverčia atvirkščiai – jiems tai kainuoja ir daugiau pinigų ir daugiau laiko. Nepakankamai pripūstos padangos ne tik greičiau dėvisi, automobilis su tokiomis padangomis naudoja daugiau degalų – per metus dėl nepripūstų padangų visame pasaulyje papildomai sudeginama po 3,9 mlrd. litrų degalų ir į atmosferą išmetama po 9,2 mln. tonų anglies dvideginio. Tai reiškia, kad dėl nepripūstų padangų papildomai moka ne tik vairuotojas, bet ir kenčia visa visuomenė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder