Eurokomisaras yra už nulinę alkoholio toleranciją vairuotojams

Eurokomisaras yra už nulinę alkoholio toleranciją vairuotojams

Už sveikatą ir maisto saugą atsakingas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis pasisako už siūlymą prie vairo taikyti 0 promilių taisyklę ir kritikuoja kompromisinius variantus, pagal kuriuos būtų leidžiamos nedidelės paklaidos, taip pat siūlo mažinti alkoholio prieinamumą.

Lietuvos deleguotas eurokomisaras penktadienį viešėjo Vilniuje, kur be kitų susitikimų, Vilniaus miesto savivaldybėje susitiko su nevyriausybinių organizacijų atstovais, sostinės tarybos nariais, vicemeru Mykolu Majausku, ir aptarė savižudybių prevencijos klausimus, pateikė siūlymus, kaip kovoti su šia problema.

"Aš tiesiog stebiuosi argumentų tuštumu. Galbūt reikia labai paprastai paklausti: kiek dar galima gerti, kad to užtektų? Daugelyje šalių dabar yra vadinamoji "nulinė tolerancija prie vairo", nulinė tolerancija alkoholiui, jeigu vairuoji automobilį. Belgija, Didžioji Britanija, Prancūzija... Viskas čia pat. Lietuvoje apie kefyrą samprotaujama... Pirmiausia jūs suvokite, kokia didžiulė yra tragedija šitų 300 ar 400 jaunų žmonių mirčių per metus keliuose, bet dar pridėkite paskendimus, žūtis gaisruose, savižudybes, nužudymus per muštynes - pamatysite, koks vaizdas yra. Negi niekas nesusimąsto, kad tos problemos tokios dramatiškos?", - po susitikimo naujienų agentūrai ELTA sakė eurokomisaras.

V. P. Andriukaitis pridūrė, kad Lietuvoje per metus fiksuojama 11-15 tūkst. ankstyvųjų mirčių, arba kas treji metai išnyksta tiek žmonių, kiek gyvena Jonavos savivaldybėje.

"Pamėginkime išdėlioti devynerių metų periodu - kas devyneri metai išbraukite tris savivaldybes nuo Lietuvos teritorijos paviršiaus, ir tai yra tikra, čia nėra jokio melo. Gimstamumas visą laiką yra neigiamas - nuo 3,7 mln. liko 2 mln., tai pridėkite dar per ankstyvą keliavimą į kapines, ir tas niekam nerūpi. Tai klausimas: ko dar trūksta, kokių argumentų dar trūksta visuomenei, žmonėms, tautos atstovybei, savivaldybėms, Prezidentei, Premjerui, kad būtų galima suvokti", - klausė už sveikatą ir maisto saugą atsakingas eurokomisaras V. P. Andriukaitis.

Premjeras, didžiausios valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius taip pat palaiko vadinamąjį 0 promilių siūlymą vairuotojams, nors kaip kompromisiniam variantui pritartų ir nedidelei paklaidai. Tačiau, anot V. P. Andriukaičio, šiuo atveju nulinė tolerancija apima ne tik paklaidas.

"Nulinė tolerancija apima kai ką kita, apima tai, kad būtų labai aiški visuomenės opinija: jeigu tu išgėrei ir eini prie vairo, tu esi "lūzeris", tiesiai šviesiai, "lūzeris"! "Lūzeriai", baikite lakstyti girti, jūs žudote kitus", - tikino politikas.

Kalbas Lietuvoje apie tai, kad alkoholiu reikia leisti prekiauti degalinėse, eurokomisaras siejo su artėjančiais Seimo rinkimais. V. P. Andriukaitis kritikavo tai, kad Lietuvoje tėra 2 mln. gyventojų, o alkoholiu prekiauti išduota 19 tūkst. licencijų. Kaip pavyzdį jis pateikė kitas šalis, kur gyventojų žymiai daugiau, o leidimų prekiauti alkoholiu išduota mažiau.

"Mano žinia labai paprasta: atvažiuokite į Europos Sąjungą, diskutuokite dėl alkoholio politikos, pateikite statistiką ir raudonuokite iš gėdos - Lietuva numeris vienas pagal suvartojamo alkoholio kiekį galvai", - teigė jis ir pridūrė, kad rinkoje vis dar nemažai realizuojama kontrabandinės degtinės, atvežamos iš Ukrainos ar Baltarusijos.

Europos Komisijos narys taip pat pasisakė už tai, kad būtų pagal amžių įvesti apribojimai alkoholio stiprumui, už parduotuvių, kuriose parduodamas alkoholis, darbo laiko trumpinimą ar specializuotų atsiradimą. Tokia tvarka, pasak V. P. Andriukaičio, yra civilizuotose šalyse.

"18 metų - vienokiam alkoholiui, 21-eri metai - kitam, stipresniam alkoholiui. Taip pat turėtų būti ribojamas ir laikas, manau, kad nuo 11 iki 7 (19 val. - ELTA), jokiu būdu ne nuo ryto arba nebe 24 valandas", - kalbėjo V. P. Andriukaitis.

ELTA primena, kad Vidaus reikalų ministerija siūlo įstatymo pataisas, pagal kurias visi vairuotojai prie vairo galėtų sėsti tik visiškai blaivūs. Susisiekimo ministerija siūlo šiek tiek liberalesnį variantą.

Šiuo metu galiojanti įstatymo redakcija numato, kad visiškai blaivūs prie vairo privalo sėsti taksi vairuotojai, motociklų ir keturračių vairuotojai, komercinį transportą vairuojantys asmenys ir vairuotojai, neturintys dvejų metų vairavimo patirties. Visiems kitiems vairuotojams taikoma 0,4 promilės riba.

Nuo 2016 metų sausio 1 d. turėtų įsigalioti Alkoholio kontrolės įstatymo nuostata, draudžianti prekybą alkoholiniais gėrimais stacionariosiose degalinėse.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder