Dviračiai Tiltų gatvėje: saugiau bus negreitai

Dviračiai Tiltų gatvėje: saugiau bus negreitai

Vasara baigėsi, o dviračiais važinėjantys klaipėdiečiai taip ir liko be jiems skirtų takų, dar birželį pažadėtų Tiltų gatvėje. Dabar aiškėja, kad saugiai bei laikantis eismo taisyklių senamiestį kirsti dviračiu bus galima gal tik po pusantrų ar dvejų metų. Tad tiek pat laiko nuo nesupratingų dviratininkų turės saugotis ir pėstieji.

Prieš daugiau nei penkerius metus rekonstravus Tiltų gatvę ji virto tikru dviratininkų ir pėsčiųjų karo lauku. Dalyje šaligatvių paklotos raudonos plokštės lyg ir bylojo, kad jomis reikėtų važiuoti dviračiais, pėstieji tos juostos taip pat neužleido - esą tai šaligatvis, o ne dviračių takas.

Sumaištį dar labiau padidino tai, kad nebuvo jokio ženklo, nurodančio, ar šaligatvis skirtas ir dviratininkams. Tad nieko nuostabaus, kad centrinėje senamiesčio gatvėje neišvengta skaudžių nelaimių.

Kraujas liejasi laisvai

Kartais miesto spaudos pranešimai iš Tiltų gatvės primena suvestines iš mūšio lauko.

"Antradienio rytą prie Tiltų g. 19 namo dviratininkas partrenkė šaligatviu ėjusią moterį. 17 metų dviračio vairuotojas per šį incidentą nenukentėjo, o 80 metų moteriai prireikė greitosios medikų pagalbos. Pensininkė ligoninėje gydosi lūžusį šlaunikaulį", - pasakoja vieno miesto laikraščio svetainė 2009 m. balandžio 29 d.

"Antradienį po pietų Klaipėdos senamiestyje kažkoks dviratininkas partrenkė ir sužalojo garbaus amžiaus klaipėdietę. Incidentas apie 14.50 val. įvyko ant Tiltų gatvės šaligatvio. Juo važiavęs dviratininkas trenkėsi į 1933 m. gimusią pėsčiąją ir iš įvykio vietos nuvažiavo. Senolė po įvykio nuvežta į ligoninę, ten jai diagnozuotas šlaunies kaklelio lūžis. Moteris gydoma Traumatologijos skyriuje", - 2011 m. gegužės 4-ąją pranešė "Vakarų ekspreso" svetainė www.VE.lt.

Galima spėti, kad tai - tik ledkalnio viršūnė, mat ne visi nukentėjusieji skuba skųstis policijai. Aišku, ne visi incidentai baigdavosi kraujo praliejimu, tačiau siaurame Tiltų gatvės šaligatvyje kiekvieną vasaros dieną minantieji pedalus bei kulniuojantieji pėsčiomis apsižodžiuoja ir išsikeikia ne kartą ir ne du.

Autobusų vairuotojų smurtas

2010 metų rugsėjo pabaigoje miesto valdžia vylėsi radusi sprendimą - abiejuose Tiltų gatvės galuose nupiešė tam tikrus simbolius: ant šaligatvio - pėsčiųjų, ant gatvės - dviračių.

Žiūrėdami į tuos nesudėtingus piešinius ir tie, ir kiti turėjo suprasti, kur jiems priklausytų važiuoti ar eiti, tačiau iki šiol bent dviratininkų stovykloje daugumą sudaro nesupratingieji - jie ir toliau važinėja šaligatviais gąsdindami pėsčiuosius.

"Nepyk, aš ir pats dviračiu važiuoju šaligatviu. Pažiūrėk, koks tas gatvės grindinys - juo važiuoti nesaugu ne tik dviračiui, bet ir žmogui. O dar autobusai..." - šių eilučių autoriui yra prasitaręs vienas miesto Kelių policijos biuro pareigūnas.

Lyg patvirtindamas jo nuogąstavimus šįmet balandį "Vakarų ekspresui" savo istoriją papasakojo klaipėdietis Darius Mileška.

"Tiltų gatvėje mane lenkiantis autobusas ėmė specialiai spausti prie šaligatvio bortelio, spėjau sureaguoti, sustoti ir išvengti susidūrimo, atsipirkau tik išgąsčiu. Autobuso vairuotojas ėmė šaukti, kad trukdau jam, įsakmiu tonu liepė važiuoti dviračių taku, net nežinodamas, kur jis yra", - vidury baltos dienos kilusio incidento aplinkybes pasakojo dviračiu važiavęs vyriškis.

Prakirto padangą

Dar vieną minėto policininko požiūrį patvirtinančią istoriją, tik jau su akmenėliais į savivaldybės daržą, dienraščiui praėjusią savaitę papasakojo kitas klaipėdietis D. N.

"Visada stengiuosi laikytis taisyklių ir nurodymų, todėl dviračiu Tiltų gatve važiuoju grindiniu, o ne šaligatviu. Tačiau po to, kas man atsitiko, ėmiau mąstyti - o gal geriau spjauti į sąmoningumą ir vėl grįžti ant šaligatvio?" - įžangą padarė jis.

Anot jauno vyriškio, važiuojant Tiltų gatve jis staiga suprato, kad dviračio padanga yra kiaura.

"Skubėjau į susitikimą, bet teko nulipti ir eiti pėsčiomis. Aišku, pavėlavau. Vėliau ratą atnešiau dviračių remontininkams, ir šie konstatavo, kad padangos šoną suplėšiau į kažkokį aštrų daiktą. Vienintelis toks daiktas Tiltų gatvėje galėjo būti nelygiai, su didžiausiais tarpais pakloti grindinio akmenys.

KARTAIS dviratininkai panašūs į pirmykščius žmones - jie nesugeba ne tik gražiuoju pasidalinti su pėsčiaisiais šaligatviu, bet ir prasilenkti tarpusavyje pačioje Tiltų gatvėje. Redakcijos archyvo nuotr.

Skaičiau istoriją, kaip rudenį vienas klaipėdietis laimėjo bylą ir iš miesto savivaldybės prisiteisė kompensaciją, kuomet automobiliu Taikos prospekte įvažiavo į duobę. Ėmiau svarstyti - gal ir man taip pasielgti? Aišku, suma nedidelė, 30 litų, bet tai būtų principo reikalas. Juk jei jau liepia dviratininkams važiuoti gatve, tai tegul nors užtikrina, kad tą daryti bus saugu ir žmogui, ir jo turtui", - piktinosi dviratininkas.


Pasiryžę ženklinti

Tam tikrų priemonių miesto valdžia vis dėlto ryžosi imtis - birželį savivaldybės Saugaus eismo komisija pritarė siūlymui abiejose Tiltų gatvės eismo juostose, šalia šaligatvių, linijomis pažymėti po 1,5 m pločio dviračių takus.

To nepadaryta iki šiol, tačiau jau šią savaitę trys pusės - Kelių policijos biuras, miesto savivaldybė bei VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" - turėtų baigti ruošti schemą, kuria remiantis tie dviračių takai ir būtų pažymėti.

"Aišku, teoriškai viskas atrodo gražiai, tačiau praktikoje yra tam tikrų niuansų, tam tikrų "konfliktinių" taškų, kuriuose susikerta ir dviračių, ir autobusų trasos. Bet pločio užteks ir tiems, ir tiems, sustojusius autobusus dviratininkams apvažiuoti irgi nebus sunku.

Jokių stebuklų neišrasime, panašiai daroma visoje Europoje, tik ten gal ženklai aiškesni yra. O pas mus bandysime pripiešti visokių papildomų simbolių ar nuorodų, gal taip bus aiškiau", - sakė Klaipėdos apskrities VPK Kelių policijos biuro komisaras inspektorius Gintaras Kučinskas.

Koreguos Pilies tiltas...

Jo žiniomis, savivaldybė žymėjimo darbams jau turi numačiusi lėšų, tad paženklinti naujuosius takus būtų galima nedelsiant - tai esą politinis klausimas, jam pritarė politikai, tad trukdžių iškilti neturėtų.

Vis dėlto yra ir ūkinė šio klausimo pusė. Ji ir gali nukelti dviračių takų atsiradimą Tiltų gatvėje dar bent metams ar pusantrų.

"Bus tos linijos, bet kada, atsakyti negaliu. Ateina ruduo, dviračių mažėja, bet ne tai svarbiausia, svarbiausia - artėjantis Pilies tilto remontas, - "Autosalonui" paaiškino Liudvikas Dūda, Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius.

- Jam prasidėjus, bus uždaryta Pilies gatvė, ir eismo intensyvumas Tiltų gatve padvigubės. Todėl tos pasiaurintos eismo juostos nebus patogios automobilių ar autobusų vairuotojams, o dviratininkams šalia tokio srauto bus pavojinga. Todėl greičiausiai mes neskubėsime piešti tų dviračių takų."

Su Pilies tilto remontu susijęs ir kitas momentas - pasak L. Dūdos, intensyvesnis eismas Tiltų gatvėje neišvengiamai turės įtakos ir dabar anaiptol ne idealaus grindinio būklei, tad po to, kai vėl bus leista važiuoti Pilies gatve, greičiausiai teks remontuoti Tiltų gatvę.

"O tokiu atveju grindinys bus išardytas. Jei jo akmenys bus pažymėti linijomis, praktiškai bus neįmanoma jų vėl atitaikyti į buvusias vietas. Todėl linijas geriausia paišyti tada, kai visi darbai bus baigti", - savo poziciją argumentavo L. Dūda.

Kada tai atsitiks, vyriausiasis miesto ūkvedys spėlioti nesiėmė. Pasak jo, Pilies tilto remonto konkurso laimėtojas turėtų paaiškėti rugsėjo mėnesį, tada bus pasirašoma sutartis ir pradedami planuoti darbai, dėliojamas jų grafikas.

Eismas Pilies gatvėje turėtų būti uždarytas maždaug metus, o kiek laiko prireiks pakartotinei Tiltų gatvės rekonstrukcijai, L. Dūda nebeprognozavo. Tad panašu, kad pėsčiųjų ir dviratininkų keiksmai miesto širdyje aidės dar ilgai.

Beje, o kaip dėl dabartinio grindinio tinkamumo dviračiams?

"Dviračio padangos pradūrimas nėra kažkoks sukrečiantis įvykis. Ją pradurti galima ir žvyruotame kelyje, ir ant lygaus asfalto", - į D. N. priekaištus atsako L. Dūda.

Jis skeptiškai žiūri į dviratininkų pasiūlymus tarpus tarp akmenų užpilti specialia bitumine danga - esą tai kainuotų "beprotiškus pinigus".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder