Autodromas bus iššūkis ir vairavimo asams

Autodromas bus iššūkis ir vairavimo asams

Nors ir vėluojant, greta Klaipėdos jau baigiamas statyti specialus autodromas. Teigiama, kad jame sukurtos sąlygos taps išbandymu ir pradedantiesiems, ir patyrusiems vairuotojams, o įveikus imitacines kliūtis praeis noras daryti neapgalvotus sprendimus realiomis eismo sąlygomis.

Netoli Dumpių, šalia kelio Klaipėda-Šilutė, baigiamas įrengti transporto, sandėliavimo ir ryšių sektorinio praktinio mokymo centras.

Už daugiau nei 18 mln. litų 6,5 hektaro plote Klaipėdos profesinio mokymo ir reabilitacijos centras (KPMRC) įrengė administracijos pastatus, sandėlius, kuriuose imitacinėmis sąlygomis galės treniruotis autokrautuvų, traktorių, sunkvežimių vairuotojai, bet centro "vinis" - specialus autodromas, kuriame bus mokoma vairuoti lengvuosius automobilius ir sunkvežimius ne tik įprastinėmis, bet ir specialiomis sąlygomis.

Centras taip pat bus atviras vairavimo mokykloms, neatmetama galimybė, jog įgūdžius patikrinti galės bet kuris panoręs vairuotojas. Teigiama, jog jame sukurtos sąlygos privers paprakaituoti net patyrusius ir save asais laikančius vairuotojus.

 PRATIMAS. Šioje atkarpoje įsibėgėjusį automobilį išbalansuos judanti plokštė, mašiną reikės suvaldyti ir sykiu išvengti staiga atsiradusių kliūčių.

Darbai - galop

Pernai spalio pabaigoje įkasdami simbolinę kapsulę ateities kartoms statybininkai pažadėjo, jog projektas bus baigtas laiku - šiemet birželį. Tačiau valstybinių projektų įgyvendinimo fronte - nieko naujo: statybos vėluoja.

"Pagal projektą, statybos darbai turėjo būti užbaigti birželį, o pabaigos dar nesulaukėme - tikimės antrojoje rugsėjo pusėje. Vėliau seks įrangos montavimas, šį rudenį centras turėtų būti atidarytas", - sakė KPMRC direktorė Birutė Dirmontienė.

IMITACIJA. Kaip suvaldyti automobilį slidžioje nuokalnėje, kurios apačioje - staigus posūkis, bus mokoma čia.

Išbandymas - šoninis slydimas

Autodromo trasoje bus dvi atkarpos specialiems vairavimo įgūdžiams lavinti.

Vienas iš modulių - J formos atkarpa: ji prasideda nuokalne, ant kurios su specialių dažų bei vandens pagalba bus imituojama slidi kelio danga, ir čia sumėtytą bei šonu slystantį automobilį reikės suvaldyti posūkyje. Maža to, vandens purkštuvai sukurs netikėtas kliūtis - kelyje tai galėtų būti automobilis - kurių reikės išvengti. Tokiu būdu imituojamos vairavimo sąlygos lyjant, kelią padengus suspaustam sniegui ar ledui.

"Tai puiki vieta įgūdžiams derinti. Įveikę šią atkarpą jie supras, kas yra fizika, kaip sudėtinga valdyti automobilį ant slidžios kelio dangos, kaip atsargiai vairuoti esant tokioms oro sąlygoms. Gal, išbandžius savo sugebėjimus šioje trasoje ir gavus gerą dozę adrenalino praeis noras neprotingai vairuoti gatvėje", - sakė KPMRC direktoriaus pavaduotojas vairuotojų mokymui Rolandas Kirkilis.

Antrasis modulis - tiesi atkarpa, kurios pusiaukelėje įrengta speciali plokštė, sujudanti tuo metu, kai per ją važiuoja automobilis. Sumėtytą mašiną reikia ne tik suvaldyti, bet ir išvengti staiga atsiradusių kliūčių - jas šioje atkarpoje taip pat atstoja didesnės ar mažesnės vandens sienos.

"Nors moduliai tik du, su turimos technikos pagalba bus galima imituoti daugybę situacijų. Tarp jų - ir eismą sudėtingomis sąlygomis tamsiu paros metu", - sakė R. Kirkilis.

Imituoti sudėtingas eismo sąlygas bus įmanoma iki tol, kol oro temperatūra nukris 10 laipsnių žemiau nulio, o tada jas sukurs pati gamta.

ĮPRASTA. Europoje tokių ir dar sudėtingesnių trasų netrūksta, o šalia Klaipėdos įrengtas autodromas bus tik antrasis Lietuvoje.  drivingcamp.info nuotr.

Neišleidžia, kol neišmoksta

Užbaigus trasų statybos darbus likusią įrangą montuos Austrijos kompanijos darbuotojai, kurie iki šiol tik vykdė priežiūrą, be to, rengė mokymus centro darbuotojams.

"Austrai šioje srityje yra pionieriai ir labiausiai pažengę. Pavyzdžiui, jų trasose sumontuota 10 modulių, daug didesni plotai, yra net baseinai mokytis vandens motociklais, sukuriamos bekelės sąlygos. Mums apie tai kol kas tik pasvajoti - vien šių modulių įrengimas kainuos apie 3 mln. eurų", - teigė techniką montuosiančios kompanijos "Technische Hydraulik" atstovas Lietuvoje Domas Janulionis.

Ši bendrovė įrangą montavo ir kol kas vieninteliame tokiame autodrome Lietuvoje, kuris pastatytas Panevėžyje. Teigiama, jog jo užimtumas įrodo, kad panašių autodromų reikia ir kituose šalies regionuose.

"Ten trasa gana intensyviai naudojama, dažnai mokomi pradedantieji vairuotojai. Pats mačiau, kaip vairavimo mokyklos instruktorius mokinių neišleido tol, kol jie neįveikė užduoties", - pasakojo D. Janulionis.

Išsilies ekstremalai?

Praėjusią žiemą Klaipėdos valdžia ir policija vylėsi, jog naujasis autodromas bus ta vieta, kurioje galės sugebėjimus demonstruoti ekstremalaus vairavimo mėgėjai - taip sureaguota į pranešimus apie šonaslydžio treniruotes paplūdimių ir kitose miesto aikštelėse ir net gatvėse.

Žiemą tokie pasivažinėjimai gatvėse yra itin pavojingi ne tik patiems vairuotojams, bet ir kitiems eismo dalyviams.

Tąkart Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas teigė, jog miestas suinteresuotas sudaryti vairuotojams galimybę kuo geriau pasirengti sudėtingoms eismo sąlygoms.

Privažiavimas - žvyrkeliu

Naujasis centras nuo Klaipėdos nutolęs apie 10 kilometrų.

"Truputį nerimą kelia susisiekimas. Mes savo centro auklėtinius atvešime autobusais, kuriuos turime", - sakė B. Dirmontienė.

Be to, nuo kelio Klaipėda-Šilutė iki centro puskilometrį tenka įveikti žvyrkeliu. Nors jis ir nėra blogos būklės, centro vadovė mano, jog jį reikėtų išasfaltuoti.

"Rengdami projektą negalėjome į jį įtraukti kelio remonto - tai valstybinis kelias, esantis ne mūsų centro teritorijoje.

Tikimės, kad pavyks rasti bendrą kalbą su Klaipėdos rajono savivaldybe dėl pagalbos: jeigu jau autodromas bus toks patrauklus objektas, būtų gerai privažiavimo kelią padaryti patogesnį.

Juolab kad daug investicijų nereikėtų, reikia daugiau noro", - sakė B. Dirmontienė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder