Amoniakas - kuras automobiliams

Amoniakas - kuras automobiliams

Pietų Korėjoje sukurtas automobilis, vietoje kuro naudojantis amoniaką - dujinį azoto ir vandenilio junginį NH3.

Idėjos autorių - Korėjos energetinių tyrimų instituto (KIER) mokslininkų - teigimu, amoniaką galima naudoti kaip kuro mišinį bet kuriam benzininiam automobiliui, tik prieš tai reikėtų šiek tiek pertvarkyti variklio sistemą.

Visas projektas užtruko kone pusantrų metų, instituto komanda tam išleido milijardą vonų (apie 887 tūkst. JAV dolerių). Kuro pompai ir vamzdeliams naudotas teflonas arba nerūdijantis plienas, nes amoniakas pažeidžia gumą, plastmasę bei varį.

Korėjiečių sukurtas automobilis naudoja 30 proc. benzino ir 70 proc. amoniako mišinį, o tai leidžia anglies dvideginio (CO2) išmetimą sumažinti 70 proc., mat degant amoniakas neišskiria šiltnamio efektą sukuriančių dujų.

Apskaičiuota, kad jeigu Korėjoje 20 proc. automobilių naudotų tokius degalus, per metus į aplinką minėtų dujų būtų išmetama per 10,6 mln. tonų, arba 15 proc., mažiau.

Vieninteliu tokios naujovės trūkumu vadinama didelė kuro kaina masinėje gamyboje, tad minėto instituto mokslininkai teigia mąstantys apie pigesnius amoniakinio kuro gamybos būdus.

Beje, anot KIER atstovų, įmanoma padaryti ir taip, kad automobilis važiuotų naudodamas vien tik amoniaką.

Tiesą pasakius, amoniakas automobilių bakuose nėra visiška naujiena - jis kaip kuras naudotas Belgijoje autobusuose Antrojo pasaulinio karo metais, kuomet pasaulyje buvo kuro krizė.

Amoniakas - tai bespalvės aštraus kvapo dujos, beveik dvigubai lengvesnės už orą. -33,34 laipsnio Celsijaus temperatūroje jis virsta skysčiu, o -77,73 laipsnio temperatūroje - kietu kūnu. Gerai tirpsta vandenyje.

Amoniakas (per metus pasaulyje jo pagaminama apie 150 mln. tonų) naudojamas azoto rūgšties gamyboje, sprogmenų gamyboje, taip pat dirvos tręšimui (laistant ją amoniako tirpalu) bei trąšų gamybai. Naudojamas šaldytuvuose (kaip šaldymo agentas R717), taip pat medicinoje (10 proc. amoniako tirpalas).

Iš amoniako gaminamas karbamidas - labai vertinga azoto trąša, galvijų pašarų sudedamoji dalis bei polimerinių medžiagų ir pesticidų gamybos dalis.

ĮDOMŪS FAKTAI

* Amoniako tirpalo garai gali pakeisti gėlių spalvą - pavyzdžiui, mėlyni ir žydri žiedeliai virsta žaliais, ryškiai raudoni - juodais.
* Kai kurios bekvapės gėlės, paveiktos amoniako, ima skleisti malonų kvapą, pavyzdžiui, astros.
* Jupiterio debesys - iš amoniako.
* Amoniako būna kai kuriose cigaretėse.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder