3D kilmės automobiliai: šeima pasipildė

3D kilmės automobiliai: šeima pasipildė

Po to, kai prieš trejus metus amerikiečių firma "Kor Ecologic" pristatė pirmuoju automobiliu pasaulyje, pagamintu naudojant 3D spausdinimo būdą, vadinamą "Urbee 2" modelį, tapo aišku - ši technologija transporto pramonei nebus svetima.

Koncernas "PSA Group", "Peugeot" ir "Citroen" gamintojas, su Los Andžele (JAV) įsikūrusia kompanija "Divergent 3D" pasirašė bendradarbiavimo ketinimų protokolą. Pagrindinis susitarimo objektas - strateginė partnerystė metalo dalių spausdinimas 3D būdu.

Prancūzai tikisi, jog iš metalo miltelių atspausdintos automobilių dalys sumažins ne tik transporto priemonių svorį, bet ir jų gamybos kaštus. Kalbama ir apie kėbulą, ir apie techninius vidaus mazgus.

Be to, anot PSA valdybos pirmininko Karloso Tavareso (Carlos Tavares), koncernas įgaus lankstumo ir automobilių dizaino prasme - 3D būdu bus galima atspausdinti įvairesnio sudėtingumo kėbulo elementus.

"Divergent" atstovų teigimu, jų kuriama 3D spausdinimo platforma gali radikaliai pakeisti tokių sudėtingų produktų kaip automobiliai dizaino ir gamybos ekonominius ir resursinius pagrindus.

Pastaruoju metu 3D spausdinimo iš plastiko, metalo miltelių ar kitų medžiagų būdas naudojamas vis platesnėse sferose - nuo sveikatos apsaugos sistemos iki aeronautikos srities.

HONDA IR KABUKU 3D automobilis.

Praėjusią savaitę vykusioje didžiausioje Japonijos elektronikos parodoje CEATEC 3D būdu pagamintą automobilį su elektros varikliu pristatė koncernas "Honda". Atspausdinto elektromobilio bendraautoris - kompanija "Kabuku".

Važiuoklė ir elektros variklis - vienintelės tradicinės dalys šioje transporto priemonėje, pritaikytoje vežti smulkius krovinius. Visa kita pagaminta 3D formato "Stratsys" spausdintuvu.

Visas automobilio sukūrimo procesas užtruko vos porą mėnesių, spausdinimas užėmė dar mėnesį. Visa tai kainavo mažiau nei būtų atsiėjęs įprastas konstravimas, gerokai mažiau prireikė ir įvairios įrangos bei medžiagų. Teoriškai "Honda" ir "Kabuku" kūrinys yra visiškai tinkamas serijinei gamybai.

"Honda" atstovų teigimu, naudotis naująja transporto priemone užsakovas - sausainių gamintojas "Toshimaya" - galės jau nuo ateinančio pavasario. Vienu baterijų įkrovimu jis galės įveikti apie 80 km atstumą.

3D technologija domina ir privačius asmenis. Šiomis dienomis čekų startuolio "4ekolka" įkūrėjas Petras Chladekas (Petr Chladek) parodė savo sukurtą ir atspausdintą miesto elektromobilio konceptą.

Autorius savo kūrinį jau bando Prahos gatvėse. Po akumuliatorių įkrovimo mašina gali įveikti apie 200 km atstumą, maksimalus jos greitis - 55 km/h.

P. Chladeko skaičiavimu, pirkėjui toks 3D "spaudinys ant ratų" galėtų kainuoti apie 11 tūkst. eurų, ir pusę tos sumos sudarytų akumuliatorių ir elektronikos kaina. Tiesa, 3D būdu atspausdintas ne visas automobilis, o tik kėbulas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder