Kodėl verta skaityti knygas?

Kodėl verta skaityti knygas?

Pasirinkau šią temą, nes manau, kad šiandien ji yra gana aktuali. Vis daugiau žmonių neskaito knygų. Pirmiausia pradėsiu nuo klausimo: ar žinote kiek žmonių šiomis dienomis skaito knygas? Tyrimo metu 52% apklaustųjų teigė, kad visiškai neskiria laiko knygų skaitymui. Šios statistikos priežastis yra ta, jog skaitytojų skaičius sparčiai mažėja dėl atsirandančių naujų technologijų ir žmogaus nenoro domėtis savo vidiniu pasauliu, emocijomis ir jausmais. Ko pasekoje mes tolstame vieni nuo kitų, nebemokame bendrauti ir kurti ryšio su aplinkiniais. Skaitymo nauda yra labai didelė ir neišmatuojama, tačiau šiandien jums pateiksiu tik keletą faktų ir argumentų susijusių su skaitymo nauda, kuriais noriu įtikinti jus pradėti skaityti.

https://www.ve.lt/uploads/img/banners/srtfondas.gif

Pirmiausia, skaitydami turtiname savo žodyną. Skaitant įvairių žanrų knygas dažnai pasitaiko naujų mums nevartojamų ar retai vartojamų žodžių. Kuo daugiau skaitome, tuo daugiau naujų žodžių įsimename. Kuo daugiau žodžių įsimename, tuo didesnė tikimybė, kad juos perkelsime į savo kasdienę kalbą. Kuo daugiau žodžių turėsime savo žodyne, tuo iškalbingesni būsime, lengviau bus paaiškinti, apibūdinti savo teiginius ir bendrauti su kitais.

Taip pat skaitymas mažina stresą ir gerina miego kokybę. Skaitymas yra pats efektyviausias būdas įveikti stresą. Mokslininkai tyrimo metu nustatė, kad vos 6 minučių skaitymas gali sumažinti streso lygį net iki 60%, raumenų įtampą iki 68%. Nuolatinių skaitytojų širdies ritmas sulėtėja, taip pat jie geriau ir giliau miega (dažniau sapnuoja). Tikriausiai esate pastebėję, kad skaitydami knygą prieš miegą, jūs greičiau užmiegate. O užmigę - miegat giliau. Todėl galime teigti, kad knygos mus atpalaiduoja.

Dar vienas svarbus aspektas dėl ko verta skaityti knygas yra tas, kad skaitymas skatina mąstymą. Skaitydami daugiau samprotaujame, mąstome, sužinome daug naujų dalykų. Norėdamos suprasti vieną ar kitą knygos mintį, mūsų smegenys turi nuolat galvoti, todėl skaitymas skatina daugiau mąstyti (kritiškai), galvoti, analizuoti ir padeda tapti protingesniais.

Negalime pamiršti ir to, kad knygos lavina vaizduotę. George R. R. Martin yra sakęs: „Tas, kuris skaito knygas, gyvena tūkstančius gyvenimų. Tas, kuris neskaito, gyvena tik vieną.” Knygos mus nukelia į kitas kultūras, kitus pasaulius, kuriuose galime sutikti įvairių žmonių su savitais charakterio bruožais. Jų charakteriai padeda mums suprasti kitų žmonių jausmus ir požiūrį. Plečia pasaulėžiūrą ir suvokimą apie pasaulį.

Žymūs ir gerai žinomi žmonės pasaulyje, tokie kaip Paypal ir Tesla įkūrėjas Elonas Muskas, vienas turtingiausių pasaulio žmonių Bilas Geitsas, socialinio tinklo Facebook įkūrėjas Markas Zuckerbergas, populiarių laidų vedėja Oprah Winfrey, vienas geriausių pasaulio krepšininkų LeBron James ir daug daug kitų įtakingų žmonių skaitymui skiria nuo 30min iki 6 h per parą. Tad jei aš neįtikinau skaitymo nauda, gal ryšitės skaityti sekdami šių žymių žmonių pavyzdžiu.

Norėčiau visiems palinkėti atrasti sau įdomių knygų ir jas skaityti.

Šaltiniai:

https://www.knygos.lt/blogas/10-priezasciu-kodel-verta-skaityti-knygas/

https://www.psichologijatau.lt/10-priezasciu-kodel-verta-skaityti/

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder