Vytautas Čepas: "Rašyti išmoksi tik rašydamas"

Vytautas Čepas: "Rašyti išmoksi tik rašydamas"

Apie tai, kaip moksleivius paskatinti skaityti knygas, apie rašymo subtilybes kalbėjomės su rašytoju Vytautu Čepu. Rašytojas, psichologas, Klaipėdos miesto politinis ir visuomenės veikėjas, pats sukaupęs didelę patirtį, dabar turi tvirtą nuomonę visais su literatūra susijusiais klausimais.

Kaip manote, kodėl jaunimas mažiau skaito?

Nemanau, kad jaunimas skaito mažiau - jis įkniubęs į visokius internetinius puslapius, kuriuose skaito dar daugiau nei mes. Nors tas skaitymas gal labiau paviršutiniškas: kas nepatinka - praleidžia, o kas patinka - skaito.

O kaip, jūsų nuomone, reikėtų paskatinti jaunimą skaityti knygas?

Viskas, niekaip nebepaskatinsi. Viskas sugriuvo, bet nemanau, kad tai blogai, nes visos tradicijos turi kažkada keistis, prisitaikyti prie naujos visuomenės.

STALAS. Vieta, kur gimsta Vytauto Čepo kūriniai.

Kai pats buvote vaikas, ar daug knygų skaitėte?

Taip, skaičiau be galo daug, labai mėgau skaityti apie indėnus, vėliau, kai buvau laivyne, skaičiau patriotinę literatūrą. Manau, kad skaitymas labai prisidėjo prie mano asmenybės susiformavimo, pavyzdžiui, skaitydamas tekstą aš iš karto viską jame pamatau - man nesunku suprasti gilesnę prasmę.

Kaip pats pradėjote kurti? Ar jau vaikystėje matėte, kad būsite rašytojas?

Ne, vaikystėje dar nežinojau. Pradėjau kurti tada, kada tarnavau povandeniniame laivyne. Iš nuobodulio, nes ten labai nėra ką veikti. Rašiau visokius apsakymus apie kaubojus. Pamenu, mano pirmąją knygą konfiskavo, nes buvau lietuvis, ir jie bijojo, kad išduosiu kažkokias paslaptis, nors nebuvo ten ką išduoti, nebent kur koks sraigtelis prisuktas. Prašiau, kad man tuos raštus atiduotų - juk ten brangūs man prisiminimai, mano paties kūryba. Jie sakė, kad atiduos, bet savo raštų laukiu iki pat šiol...

RANKRAŠTIS. Vasarą Vytautas Čepas į spaustuvę atidavė naujos knygos "Siena" rankraštį. Knyga dienos šviesą išvys šį rudenį.

Ar dabar kažką kuriate?

Vasarą atidaviau leidyklai savo naują knygą "Siena" - dokumentiką apie žmones, kurie buvo neteisingai pasodinti į kalėjimą. Knyga turėtų būti išleista rudenį.

Iš kur semiatės įkvėpimo?

Mano įkvėpimas yra moterys - moteriai norisi įtikti, norisi, kad ji norėtų būti tavo vaikų motina, kad tavimi pasirūpintų. Nors mano moteris skaitydama mano veikalus burnoja, ji vis vien mane įkvėpia.

Ką patartumėte tiems, kas taip pat norėtų rašyti?

Tiesiog rašykit, nesėdėkit prie televizorių, kompiuterių ir telefonų, o rašykit. Na, dar galite skaityti knygas, bet iš esmės rašyti išmoksi tik rašydamas.

Įdomu, ar jūs rašote be klaidų ir ar manote, kad gramatika yra svarbi kuriant?

Gramatika yra labai svarbu, bet manau, kad ji neturėtų būti tokia katorga. Nesuprantu, koks sveikas žmogus gali įsiminti tiek reikšmių, taisyklių, išimčių. Na, o pats stengiuosi rašyti kuo taisyklingiau, internete pasitikslinu kai kurių žodžių rašybą. Nors, aišku, ne visada pavyksta, nes rašau ranka ir labai greitai, o skyrybos visai nemoku - kablelius už mane sudeda žmona.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder