Briuselio kopūstai

Daržovė Nr. 1 padedanti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį: mitybos specialisto nuomonė

(1)

Jei kenčiate nuo padidėjusio cholesterolio kiekio, žinokite, kad šią būklę galima pagerinti laikantis dietos, į savo racioną įtraukiant daugiau daržovių.

Mitybos specialistai pataria į mitybos racioną įtraukti daugiau briuselinių kopūstų, kad sumažėtų cholesterolio kiekis.

Turint omenyje, kad, Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, tik 9 % žmonių per dieną suvalgo rekomenduojamą daržovių kiekį, bet kuri daržovė, kurią dabar valgote, yra laimėjimas, rašo Eatingwell.com.

Tačiau jei kenčiate nuo padidėjusio cholesterolio kiekio, žinokite, kad šią būklę dažnai galima pagerinti laikantis dietos.

Šie mitybos pokyčiai apima daržovių, ypač tam tikrų rūšių, valgymą.

Kaip paaiškino ekspertai, cholesterolio perteklius tampa problema, nes gali susidaryti nuosėdų ant vidinių arterijų sienelių, todėl jos tampa siauros ir mažiau lanksčios. Dėl to vystosi aterosklerozė, kuri didina širdies ligų ir insulto riziką.

Daržovės naudingos širdžiai, nes jose yra specialios rūšies skaidulų, vadinamų tirpiomis skaidulomis. "Tirpiosios skaidulos suriša cholesterolį ir šalina jį iš organizmo su tuštinimusi", - paaiškino medicinos mokslų daktarė Veronika Rožė (Veronica Rose).

Nors visos daržovės turi daugybę cholesterolio kiekį mažinančių privalumų, yra viena, kuri pretenduoja į pirmąją vietą: briuseliniai kopūstai. 

Pusėje puodelio briuselinių kopūstų yra 4 gramai skaidulinių medžiagų, iš kurių 2 gramai yra tirpios skaidulinės medžiagos.

Per dieną į maisto racioną įtraukus vos 5-10 gramų tirpių skaidulų, pavyzdžiui, daržovių, bendrasis ir blogasis cholesterolio kiekis gali sumažėti mažiausiai 5 -11 punktų.

Be to, laisvieji radikalai natūraliai gaminasi organizme, tačiau nekontroliuojami jie gali sukelti oksidacinį stresą, kuris didina širdies ligų riziką.

Antioksidantai padeda neutralizuoti šią oksidacinę žalą ir taip padeda išvengti ląstelių pažeidimų. Su tuo padeda kovoti ir briuseliniai kopūstai, kuriuose gausu antioksidantų.

Pasak Rose, Briuselio kopūstuose yra antioksidantų kvercetino ir kaempferolio.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Šie naudingi junginiai gali padėti sumažinti oksidacinį stresą organizme.

Be to, tyrimo metu nustatyta, kad valgant daugiau kryžmažiedžių šeimos daržovių (brokolių arba briuselinių kopūstų), sumažėja aterosklerozės rizika.

Tyrimo metu vyresnio amžiaus moterims, kurios per dieną suvalgydavo daugiausiai šių daržovių, aterosklerozės tikimybė buvo 46 proc. mažesnė, palyginti su tomis, kurios jų suvalgydavo mažiausiai. 

Mitybos specialistai įspėjo, kad didelis cholesterolio kiekis gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, tačiau mitybos ir gyvenimo būdo pokyčiai gali turėti didelės įtakos šiam kiekiui.

Vienas iš veiksmingiausių mitybos pokyčių - padidinti skaidulinių medžiagų kiekį maiste, o tai galima pasiekti suvartojant rekomenduojamus 2,5-3,5 puodelio daržovių per dieną.

Štai kodėl būtent Briuselio kopūstus specialistai rekomenduoja cholesterolio kiekiui mažinti.

Šaltinis: Eatingwell.com

Organizatorių nuotr.

Jei patiko straipsnis, nepamirškite pasidalinti su draugais Facebook!

Taip pat skaitykite:

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder