Maria Randers, Daina Bosas

Vaikystės namuose gyvenanti Maria Randers papasakojo apie šeimos tradicijas ir ko ją pažadėjo išmokyti

Verslininkė Daina Bosas (52 m.) su dukra Maria Randers (23 m.) – geriausios draugės. Nors Daina gyvena Palangoje, o Maria Vilniuje, abi susitinka labai dažnai, o, smagiausia, kad jas sieja ir tie patys darbo klausimai ar gyvenimiškos temos. 

Dėl geresnių pamatų ateičiai Maria dar būdama 14 metų išsikraustė iš mamos ir verslininko Antano Boso (68 m.) namų Palangoje.

Nuo to laiko ji gyvena savo vaikystės namuose, sostinėje, su dėl jos iš Danijos grįžusiu tėčiu verslininku Sorenu Randersu (57 m.).

„Man šeima yra didžiausia vertybė ir labai džiaugiuosi turėdama tokį ryšį su jais“, – pasidžiaugė Maria.

Ji prasitarė, kad su laiku jos šeimoje keitėsi tradicijos ir vis atsiranda naujesnių, kurias norisi puoselėti.

„Mes jau suaugę ir ne viskas gaunasi taip, kaip anksčiau. Bet turim tam tikras tradicijas per šventes, gimtadienius, keliones – tai stengiamės išlaikyti.

M.A.M.A. muzikos apdovanojimai tapo tam tikra neįprasta šeimos tradicija – šioje šventėje be jokių išimčių dalyvaujame kartu.

Tuo tarpu su draugais vasaromis linksminamės – važiuojame į festivalius prie jūros jau eilę metų“, – pasidžiaugė ji.

Nusikėlusi į vaikystę, M.Randers prisiminė, kaip su tėvais vykdavo pas šeimos draugus, kur iškrėsdavo daugybę išdaigų.

„Ten būdavome trys bendraamžiai ir vienas už kitą vis didesniais ragais.

Net nežinau, kaip sugalvodavom viską.

Dabar tai kelia šypseną“, – sakė ji.

Šiuo metu jos sesei Magdalenai – 13 metų.

Iki kol ji gimė, Maria šeimoje buvo mažiausia ir vis stengdavo pasivyti vyresnius.

„Atsimenu keliones kartu į šiltus kraštus ar slidinėti.

Nors tuo metu buvau turbūt mažiausias žmogeliukas ant to kalno, bet turbūt dėl to ir išmokau greitai slidinėti.

Atsimenu, kaip važiuodavome pas tėtį ir užsisakydavome daug nesveiko maisto, nes mama niekada neleisdavo.

Tai man būdavo milžiniška atrakcija“, – juokėsi ji.

Maria labai gerai sutaria su abiem tėvais: turi tam tikrų pomėgių ir temų su mama, su tėčiu.

„Nors mama dažnai pamini, kad esu visiškas tėčio vaikas...

O kodėl?

Gal reikėtų klausti jos, galbūt esu į jį panašesnė.

Su tėvais matausi dažnai: lankome vieni kitus tarp Palangos ir Vilniaus.

Kartu važiuojame į Dubingius, planuojame atostogas, o šią likusią dalį planuoju praleisti Palangoje, šeimos namuose“, – sakė M.Randers.

Maria džiaugiasi, kad ji ligi šiol gyvena vaikystės namuose, kur augo.

Čia išlikę ir širdžiai mieli prisiminimai.

„Čia net yra nepajudintas mano senas rožinis kambarys su čiuožykla, visais žaislais.

artais užeinu į jį: smagu palandžioti po senas nuotraukas, daiktus, bet žinau, kad išsikėlimo iš namų laikas artėja. Liūdna pagalvojus, kad kažkada čia galimai gyvens kažkas kitas ir nebegalėsiu sugrįžti.

Bet tai neišvengiama – negaliu būti amžinai įsikibus į vieną vietą“, – atviravo Maria.

Kalbėdama apie šeimos receptus, Maria džiaugiasi, kad gali mėgautis ir danų patiekalais.

„Turim labai daug tradicijų, ką valgom. Atsimenu, kaip per šventes visi turėdavo savo patiekalų paskirstymus, kas ką gamina.

Labai patinka tėčio tradicinis daniškas patiekalas „flæskesteg“, senelio padažas, močiutės pyragai.

Viską iki šiol gaminam ir dabar: tik dabar atėjo mano eilė mokytis iš tėčio visų paslapčių, kad tas tradicijas galėčiau perduoti savo šeimai.

Kai buvau vaikas, mama virtuvėje nelabai šeimininkaudavo, o jei gamindavo – tai kažką sveiko arba per daug apskrudusio.

O dabar ji labai daug gamina.

Kaip tradicinį šeimos patiekalą išskirčiau Antano plovą: jį gaminame retai, bet jis tokio gėrio, kad galiu valgyti visą savaitę“, – pasakojo ji.

Su savo tėčiu visuomet Maria gamina jo firminę čilį sriubą.

Ji pasidžiaugė, kad Sorenas neseniai su dukra pasidalijo paslaptimi, kas tą sriubą padaro tokia gera.

„Dabar vis pasiginčijame, kuris ją daro geriau.

Norėčiau dar išmokti gaminti Antano plovą.

Nors jis sakė, kad moterims prie plovo ne vieta, bet man padarys išimtį šią vasarą“, – juokėsi ji.

Marios močiutės paprikų sriuba:

25g sviesto,

2 susmulkinti svogūnai,

2 kubeliais pjaustytos paprikos,

1 litras vištienos sultinio,

1 arbatinis šaukštas čilio (mes arba pjaustome arba įdedame prieskonius),

½ šaukštelio paprikos prieskonių,

150 g tepamo sūrio,

1 skardinė pjaustytų pomidorų,

½ arbatinio šaukštelio druskos ir pipirų.

Sviestą ištirpinkite puode ant ugnies, bet neparudinkite.

Tuomet dėkite svogūną ir paprikas, viską apkepkite.

Toliau įdedame viską į blenderį sutrinti, pridedame skardinę pomidorų.

Viska sumaišę, pilame atgal į puodą.

Toliau įpilame sultinio ir užviriname sriubą.

Maišydami suberiame čili, papriką ir tepamą sūrį. Leiskite sriubai virti ant vienodos ugnies, kol sūris išsilydys.

Toliau įberiame druską, pipirus ir vėl užviriname sriubą. Pasipjaustom duonyte ir voila!

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder