Uostamiesčio gimnazijai - netikėta kalbininko dovana

Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazija sulaukė nekasdienės dovanos - Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkas Audrys Antanaitis atvežė prieš beveik šimtmetį išleistų knygų, priklausiusių gimnazijos bibliotekai.

A. Antanaitis „Vakarų ekspresui“ pasakojo, kad tvarkydamas prieš keletą metų mirusios mamos biblioteką rado 1922, 1934 ir 1937 metais išleistų knygų, pažymėtų Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos antspaudu: romanų apie Žalgirio mūšį bei Aleksandro Puškino apysakų.

„Tos knygos tikrai nebuvo pavogtos. Įsivaizduoju, kad greičiausiai jos karo metu ar po karo buvo kur nors numestos ir jas tiesiog paėmė“, - pasakojo kalbininkas.

Palangoje gimęs A. Antanaitis kurį laiką mokėsi Telšiuose, ten įsitraukė į pogrindinę organizacijos „Laisvės vyčiai“ veiklą. 1974 metais su bendraminčiais pasveikino telšiškius Vasario 16-osios proga, moksleivius sugavo, pradėjo teismus ir pašalino iš mokyklos. Buvo duota pasirinkti - patekti į nepilnamečių koloniją arba palikti Telšius.

Po kelių dešimčių metų į Klaipėdą sugrąžintos knygos, ko gero, pateks į mokyklos muziejų.

Būsimojo kalbininko šeima persikėlė į Klaipėdą. Jam reikėjo išlaikyti 8 klasės egzaminus, bet niekas nenorėjo priimti. Keturioms dienoms - tiek, kiek truko išlaikyti egzaminus, - A. Antanaitį priėmė tuometinė Kristijono Donelaičio mokykla (dabar - Vytauto Didžiojo gimnazija). Po to mokslus tęsė tuometinėje 9-ojoje vidurinėje (dabar - „Saulėtekio“ progimnazija).

„Iki šiol ši mokykla man yra išlikusi kaip mano gelbėtoja, nes nežinau, ką būčiau daręs. Dėl to ją prisimenu su meile“, - viešėdamas Vytauto Didžiojo gimnazijoje pasakojo A. Antanaitis.

Juokaudamas, kad net po kelių dešimčių metų reikia susimokėti delspinigius, VLKK pirmininkas gimnazijos bibliotekai padovanojo ne tik senuosius leidinius, bet ir atvežė naujų knygų.

„Esame labai dėkingi. Kelios knygos išleistos 1922 metais - tai yra mokyklos įkūrimo metai. Tarsi sugrąžinate knygas antram gyvenimui, o mes, ruošdamiesi minėti šimtmečio metus, gauname tokią gražią simbolinę dovaną“, - priimdama dovaną sakė gimnazijos direktorė Daiva Križinauskaitė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder